TEKNOFEST paydaslari gençlerle bulustuErgin Garip,Mehmet Kadir Kilinç- TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani Selçuk Bayraktar:- "Biz, TEKNOFEST'te havacilikta yeni bir çagin safagina tanik olmus olduk. Bu, Istanbul'da, Atatürk Havalimani'nda, 1 milyon yarismaci gencimizin basvurdugu yarismalarda ve 2,5 milyon katilimciyla dünya rekoru kiran TEKNOFEST'te gerçeklesti"- "Kizilelma ve Bayraktar TB3, (TCG Anadolu) bu kisa pistli gemimizden inip kalkmaya ve görev yapmaya basl
ISTANBUL (AA) - TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani Selçuk Bayraktar, Kizilelma'nin, TEKNOFEST'te dünya tarihine geçen uçus performanslari sergiledigini belirterek, "Biz, TEKNOFEST'te havacilikta yeni bir çagin safagina tanik olmus olduk. Bu, Istanbul'da, Atatürk Havalimani'nda, 1 milyon yarismaci gencimizin basvurdugu yarismalarda ve 2,5 milyon katilimciyla dünya rekoru kiran TEKNOFEST'te gerçeklesti." dedi.
Türk savunma sanayinin önde gelen isimleri, "TEKNOFEST Paydaslari Gençlerle Bulusuyor" etkinligi kapsaminda Haliç Kongre Merkezi'nde gençlerle bir araya geldi.
Etkinlige, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi ve TEKNOFEST Icra Kurulu Baskani Mehmet Fatih Kacir, Saglik Bakan Yardimcisi Suayip Birinci, TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani Selçuk Bayraktar, ASELSAN Yönetim Kurulu Baskani ve Genel Müdürü Haluk Görgün, TUSAS Motor Sanayii AS (TEI) Genel Müdürü Mahmut Faruk Aksit ve Delta V Uzay Teknolojileri AS Genel Müdürü Arif Karabeyoglu katildi.
Selçuk Bayraktar, etkinlikte yaptigi konusmada, Türkiye'nin IHA teknolojilerine dogru zamanda ve çok erkenden basladigini söyledi.
Baykar'in son 20 yilda insansiz hava araçlarindaki geçmisini anlatan Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB2 SIHA'larin; kendi sinifinda bütün dünyada açik ara nam saldigini, dünyada en fazla ülkeye ihraç edilen ve en fazla muharebede bulunmus silahli insansiz hava araci oldugunu belirtti.
Geçen yil aralik ayinda Bayraktar Kizilelma'nin ilk uçusunu yaptigini hatirlatan Bayraktar, Kizilelma'nin, Türkiye'nin ilk insansiz savas uçagi olacagini ve havacilikta gelecegin muharebesinde devrim yapacagini söyledi.
Kizilelma'nin, TEKNOFEST'te dünya tarihine geçen uçus performanslari sergiledigini ifade eden Bayraktar, sunlari kaydetti:
"Dünyada ilk defa bir insansiz savas uçagi ile bir taarruzi insansiz hava araci otomatik yakin kol uçus testi gerçeklestirdi. Hemen sonrasinda ise insanli bir savas uçagi ile bir insansiz savas uçagi yine yakin kol uçusu gerçeklestirdi ve gösteri uçusu yapti. Bu da dünya tarihinde bir ilkti. Insansiz savas uçagimiz, insanli savas uçagi filosuyla yine dünya tarihinde ilk kez yakin kol uçusu gerçeklestirdi. Biz böylece, TEKNOFEST'te havacilikta yeni bir çagin safagina tanik olmus olduk. Bu nerede gerçeklesti? Istanbul'da, Atatürk Havalimani'nda, 1 milyon yarismaci gencimizin basvurdugu yarismalarda ve 2,5 milyon katilimciyla dünya rekoru kiran TEKNOFEST'te. O yüzden o meydana biz ne diyoruz? Türkiye'nin istikbalini, yabanci sirketlerde degil, Milli Teknoloji Hamlesi'nin öncüsü Türk gençlerinde arayanlarin meydani... O meydanlar sizin genç kardeslerim..."
- "Kizilelma ve Bayraktar TB3, dünya muharebe tarihinde devrim yapacak"
Selçuk Bayraktar, dünyanin ilk silahli insansiz hava araci gemisi TCG Anadolu'nun Sarayburnu'ndan sonraki duraginin Izmir oldugunu belirterek, "Bayraktar TB3, insallah ilk uçusunu bu yil yapacak. Dünyada kisa pistli gemilerden inip kalkabilen ilk SIHA olacak. Henüz bunu basarmadi. Yaris hala devam ediyor. Biz bu kavramsal tasarimi açikladiktan 1 yil sonra ABD'nin önde gelen bir sirketi 'Biz de yapacagiz, ilk yapacagiz." dedi. Bundan hemen sonra Israil'in önde gelen sirketi kendilerinin ilk yapacagini söyledi. Daha henüz yapabilen yok ama sunu da ilave etmek isterim; Kizilelma ve Bayraktar TB3, bu kisa pistli gemimizden inip kalkmaya ve görev yapmaya basladiklarinda dünya muharebe tarihinde devrim yapacaklar. Bunu da buradan tarihe not düsmek isterim." seklinde konustu.
Bu devirde yüksek teknoloji gelistiremeyen uluslarin, toplumlarin neredeyse okuma yazma kabiliyeti bulunmayan toplumlar gibi oldugunu ifade eden Bayraktar, "Bu toplumlarin bagimsiz olmalari da çok zor. Bunu çevremizde de görüyoruz. Medeniyetimizin bilim ve teknikle olan bagini tekrar tesis etmeliyiz. Toplumsal bir dip dalga olusturmak maksadiyla Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi'ni kurduk ve merkezinde teknoloji yarismalarinin oldugu bir organizasyon olan TEKNOFEST'i kurguladik." dedi.
Annesi Canan Bayraktar öncülügünde toplum sagligi alaninda çalismalar yapmasi hedeflenen Canan Bayraktar Toplum Sagligi Vakfi'ni (Cansagligi Vakfi) kurduklarini aktaran Bayraktar, vakfin, psikoloji, psikiyatri, davranis bilimleri, genetik, immünoloji, onkoloji ve nadir hastaliklarla ilgili çalismalar yürüttügünü, Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan bölgede yardim faaliyetlerine katildigini anlatti.
Baykar olarak 15 yilda kendi sinifinda dünyanin en iyisi denilebilecek uçaklari yaptiklarini belirten Bayraktar, "Uzayla alakali çalismalarini yürütecek girisimimizi de kurduk. Fergani adli uzay girisimimizin, 10 yil kadar sonra ülkemizin uzay serüvenine ciddi destek verecek çalismalarda bulunacagina inaniyoruz." dedi.
- "Türkiye, insansiz hava araçlarinda dünyanin bir numarasi"
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Mehmet Fatih Kacir da Milli Teknoloji Hamlesi'nin "Türkiye'nin tam bagimsizlik yolculugunun, kritik teknolojileri yerli ve milli olarak gelistirebilmesinin ve üretebilmesinin rekabetçi sekilde dünyaya ihraç edebilmesinin adi" oldugunu söyledi.
Savunma sanayinde kritik ürün ve sistemleri yerli ve milli olarak gelistirmenin Türkiye için bir tercih degil, zorunluluk oldugunu vurgulayan Kacir, Türkiye'nin 2000'li yillara gelindiginde artik tümüyle kendi imkanlariyla savunma sistemlerini gelistirme iddiasina yöneldigini ve Milli Teknoloji Hamlesi'ni gerçeklestirdigini belirtti.
Kacir, Türkiye'nin, savunma sanayinde yerlilesme ve millilesme adimlarini hizlandirma konusunda irade ortaya koyduguna belirterek, sunlari kaydetti:
"Savunma sanayinde bugün 20 yillik yolculugun, mücadelenin sonunda yerlilik oranimizi yüzde 20'lerden yüzde 80'lere çikarmayi basardik. Türkiye; havada, karada, denizde, uzayda neredeyse bütün kritik platformlarini yerli ve milli olarak gelistirebilen bir ülke oldu. Ayni zamanda bu platformlarin alt sistemlerini, çekirdek teknolojilerini milli ve özgün olarak gelistirme kabiliyetini kazandik. Iste Milli Teknoloji Hamlesi, iste TEKNOFEST'in yolculugu bu... Simdi bu basari hikayesinden ilham alarak, savunma sanayinde ortaya koydugumuz projelerin benzerlerini sanayinin ve teknolojinin tüm alanlarina hizla yayginlastirmayi hedefliyoruz."
Baska ülkelerin stratejilerini, politikalarini kopyalayip yapistirmak ve taklit etmek yerine, ülkenin güçlü yanlarini ve firsatlarini merkeze aldiklari yerli, milli, özgün bir yol haritasini hayata geçirdiklerini vurgulayan Kacir, Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi'nin ana unsurunun, kuvvet çarpaninin genç ve dinamik nüfus oldugunu söyledi.
Kacir, yüzyillar sonra Türklerin yeniden dünya sahnesine çiktigini ve çikmaya da devam edecegini ifade ederek, Türkiye'nin sadece savunma sanayinde degil, sanayinin, teknolojinin tüm alanlarinda bu firsat pencerelerini yakalama konusunda iddia sahibi oldugunu kaydetti. Kacir, Türkiye'nin otomobili Togg'un da bu anlayisla hayata geçirilen bir proje oldugunu bildirdi.
Teknolojide paradigma degisimlerine odaklandiklarini belirten Kacir, "Biz baska ülkelerin gittikleri yollari, onlarin izini takip ederek katetmeye çalismak yerine teknolojinin degisimini, dönüsümünü esas alan ve gelecegin teknolojilerine yatirim yapan bir yaklasimi benimsedik. Bu sayede bazi alanlarda dünya liderligine erismeyi basardik. Dünya lideri oldugumuz alanlarin basinda hiç süphesiz aklimiza insansiz hava araçlari geliyor. Bugün Türkiye, insansiz hava araçlarinda dünyanin bir numarasidir." ifadelerini kullandi.