Sri Lanka Merkez Bankasinin raporu ülkedeki ekonomik krizin boyutunu ortaya koyduIbrahim Hakki Çetinkaya

Sri Lanka Merkez Bankasinin raporu ülkedeki ekonomik krizin boyutunu ortaya koyduIbrahim Hakki Çetinkaya

ANKARA (AA) - Sri Lanka Merkez Bankasinin raporunda, "ülkenin 70 yili askin süredir yasadigi en kötü ekonomik krizin boyutlari" ortaya koyuldu.

BBC’nin haberine göre, Merkez Bankasinin yillik raporunda, çalisan maaslarinin, yakittan gidaya ülkedeki tüketim ürünlerinin artan maliyetinin altinda ezildigi belirtildi.

Raporda, yapisal zayifliklarin ve politika hatalarinin, Güney Asya ülkesini vuran ekonomik krizi tetikledigi kaydedildi.

Sri Lanka ekonomisinin bagimsizlik sonrasi en kötü yilini geçirdigi aktarilan raporda, "Sürdürülemez olan ekonomik model, ülkeyi çok yönlü bir felakete sürükledi." ifadesi kullanildi.

Taze meyve, bugday ve yumurta fiyatlarinin iki kattan fazla arttigina isaret edilen raporda, enflasyonun eylülde neredeyse yüzde 70'e çiktiginin alti çizildi.

Ulasim, elektrik ve su gibi temel hizmetlerin maliyetinin de hizla arttigi vurgulandi.

Ülke ekonomisinin 2022’de yüzde 7,8 küçüldügü ve 1948'de Birlesik Krallik'tan bagimsizligini kazanmasindan bu yana ilk kez dis borcunu ödeyemedigi kaydedilen raporda; bunun, ülkenin uluslararasi piyasalardaki itibarini zedeledigi ve borç almasini daha da zorlastirdigi belirtildi.

Raporda, ekonominin 2023’te yüzde 2’lik bir küçülme daha yasayacagi fakat bunun 2024’te tersine dönerek IMF'nin yüzde 1,5'lik büyüme oraninin da üstünde, yüzde 3,3’lük bir büyüme beklendigi bildirildi.

- 2022’de Dünya Bankasindan 600 milyon dolar tutarinda kredi alinmisti

Sri Lanka'nin Çin'e yaklasik 7 milyar, Hindistan'a yaklasik 1 milyar dolar borcunun oldugu biliniyor.

Subatta her iki ülke de kredilerini yeniden yapilandirma konusunda anlasarak Sri Lanka'ya geri ödemesi için daha fazla zaman tanimisti.

IMF geçen ay Sri Lanka'ya 3 milyar dolar borç vermeyi kabul etmisti. Ülke, 2022’de de Dünya Bankasindan 600 milyon dolar tutarinda kredi almisti.