Sirbistan, bir Sirp vatandasinin Kosova polisince yaralandigini iddia ettiLejla Biogradlija,Eren Beksaç

Sirbistan, bir Sirp vatandasinin Kosova polisince yaralandigini iddia ettiLejla Biogradlija,Eren Beksaç

BELGRAD (AA) - Sirbistan Hükümeti Kosova Ofisi Direktörü Petar Petkovic, bir Sirp vatandasinin, Kosova Özel Polis Birligi (ROSU) tarafindan silahla yaralandigini bildirdi.

Petkovic, yerel medyaya yaptigi açiklamada, dün gece Milan Jovanovic isimli bir Sirp vatandasinin Leposavic-Mitrovica yolunda atesli silahla yaralandigini iddia ederek, "Kendisi bir taksici. Kosova polisi hiçbir uyarida bulunmadan kendisine ates etti." diye konustu.

Kosova'nin, Sirplari provoke etmeye çalistigini savunan Petkovic, Kosova polisinin ise Sirplari suçladigini veya olaylari reddettigini iddia etti.

Petkovic, olaya iliskin görüntüleri Kosova polisinin vermedigini öne sürerek, "(Kosova Basbakani) Kurti belli ki baris istemiyor, varilan anlasmaya da uymak istemiyor. Biz baris ve güvenligi korumak için elimizden geleni yapiyoruz." dedi.

Kosovali Sirp temsilcilerinin Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic ile 13 Nisan'da bir araya gelecegini duyuran Petkovic, görüsmenin Kosova siniri yakinlarindaki Raska'da yapilacagini söyledi.

Yerel medyaya konusan Jovanovic de yaralandigi alanda sadece Kosova polisinin bulundugunu söyleyerek, "Isten eve dönüyordum. Birden bir ses duydum ve omzumda bir aci hissettim. Kimin ates ettigini görmedim ancak o bölgede Kosova polisinden baska birileri var mi emin degilim." ifadelerini kullandi.

Yerel medyada ayrica, Jovanovic'in ameliyata alindigi ve durumunun stabil oldugu bilgisi de paylasildi.

- Kosova polisinden açiklama

Kosova polisince yapilan açiklamada da yerel saatle 23.48'de ülkenin kuzeyinde silahla bir kisinin yaralandigi bilgisine ulasildigi belirtilirken, olaya iliskin sorusturma baslatildigi ifade edildi.

Yasananlarin bir an evvel aydinlatilmasi için gerekli tüm çalismalarin yapilacagi vurgulanan açiklamada, "Kosova polisi, atesli silahla yaralama olayina karismamistir. Sirbistan medyasinda yazildigi üzere Kosova polisinin bir kisiyi yaraladigina dair haberlere iliskin de ülke güvenlik mensuplarinin hiçbir yaralama olayina dahil olmadigini yinelemek isteriz." denildi.

- Sirbistan-Kosova iliskileri

Kosova, 117 ülke tarafindan bagimsiz devlet olarak taninmasina ragmen, kuzeyinde devam eden etnik gerginlikler ve Birlesmis Milletlere üye olamamasi nedeniyle "Avrupa'nin donmus ihtilaf bölgeleri"nden biri olarak nitelendiriliyor.

Sirbistan, 2008'de tek tarafli bagimsizligini ilan eden Kosova'yi kendi topragi olarak görüyor.

Belirli araliklarla karsi karsiya gelen Sirbistan ve Kosova, Avrupa Birligi (AB) arabuluculugunda 2011'de baslatilan Belgrad-Pristine Diyalog Süreci kapsaminda iliskilerin normallesmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanimasi için ortak yol bulmaya çalisiyor.

Kosova Basbakani Albin Kurti ve Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, 18 Mart'ta AB'nin arabuluculugunda Kuzey Makedonya'nin Ohri kentinde yaklasik 12 saat süren müzakerelerde iki ülke iliskilerinin normallesmesini saglayacak anlasma konusunda mutabakata varmisti.