Saglik alaninda düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Saglik KomisyonundaGazi Nogay

Saglik alaninda düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Saglik KomisyonundaGazi Nogay

TBMM (AA) - TBMM Saglik, Aile, Çalisma ve Sosyal Isler Komisyonunda, saglik alaninda düzenlemeler içeren Ispençiyari ve Tibbi Müstahzarlar Kanunu ile Bazi Kanunlarda ve 663 Sayili Kanun Hükmünde Kararnamede Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nin görüsmelerine baslandi.

Komisyon, AK Parti Erzurum Milletvekili Recep Akdag baskanliginda toplandi.

Toplantinin basinda usule iliskin söz alan CHP Istanbul Milletvekili Ibrahim Özden Kaboglu, teklifin bazi maddelerinin, Anayasa'ya aykiri oldugunu savundu.

Özellikle meslekten men yaptirimini öngören 36. maddenin, suçlarin yasalligi ilkesine aykirilik tasidigini ve yaptirimi uygulayacak kurum açisindan da ciddi sorunlar yarattigini söyleyen Kaboglu, "Ayrica bir yetki kargasasi bulunmaktadir. Böyle bir yetki, yargi disinda bir birime verilecekse bu konuda uzman olan Türk Tabipleri Birligine verilmelidir." dedi.

Bazi CHP ve HDP'li milletvekilleri de düzenlemedeki bazi maddelerin anayasaya aykiri oldugu gerekçesiyle kanun teklifinin geri çekilmesi gerektigini dile getirdi.

- "3, 6, 27. ve 36. maddeleri kanun teklifimizden çikariyoruz"

Teklifin ilk imza sahiplerinden AK Parti Ankara Milletvekili Arife Polat Düzgün, Türkiye'de 20 yillik AK Parti iktidarlari döneminde birçok sessiz devrim gerçeklesmesine ragmen özellikle saglik sisteminde yasanan dönüsümün, en basarili alanlardan biri olarak öne çiktigini söyledi.

Agiz ve dis hastaliklarinin, tüm dünyada en sik görülen saglik sorunlarindan oldugunu, Türkiye'de de dis hekimlerine gitme sikliginin düsük olmasinin, agiz ve dis sagligi sorunlarinda tedavinin, genellikle hastaligin çok ilerledigi bir dönemde gerçeklesmesine yol açtigini anlatan Düzgün, tedavideki gecikmenin agiz ve dis sagligi ile genel sagligi bozdugunu, sagliga ayrilan bütçeyi de arttirdigini belirtti.

Düzgün, dünyada oldugu gibi Türkiye'de de nüfusun giderek yaslanmasinin, gelecek yillarda saglik hizmetleri sunumunda yasli sagligi konusunu, maliyet ve hizmet sunumu açisindan ilk siralara getirmesinin beklendigine dikkati çekti.

Düzenlemeyle, özellikle yasli sagligi merkezi ve agiz dis sagligi merkeziyle ilgili teklifler getirdiklerini aktaran Düzgün, sunlari kaydetti:

"Aile hekimleri ve aile sagligi çalisanlarinin sözlesmelerinin feshine iliskin usul ve esaslar, bu kanun teklifinde düzenlenmek istenmektedir. Ayrica uygulamalarda karsilasilan sorunlarin giderilmesi ve ihtiyaçlarin karsilanmasina yönelik bazi düzenlemeler de var. Hekimler ile diger saglik meslek mensuplarinca yapilan uygulamalar sebebiyle yargi kararina istinaden idarece ödenen tazminatin devlet üzerinde kalmayarak sigorta sirketleri tarafindan karsilanmasini teklif ediyoruz."

AK Parti'li Düzgün, dis hekimlerinin serbest meslek erbabinin yaninda çalisabilmesiyle ilgili düzenlemeler içeren 3. madde; ebelerin görev ve tanimlari ile egitim düzeyleriyle ilgili düzenlemeler içeren 6. madde; ilgili kamu ve sözlesmeli personelin yurt içi ve yurt disinda görevlendirilmesine yönelik düzenlemeler içeren 27. madde ile meslekten men cezasiyla ilgili düzenlemelerin yer aldigi 36. maddenin daha detayli çalisilmasi gerekçesiyle kanun teklifinden çikarilmasi için önerge sunacaklarini ifade etti.

Düzgün, "3, 6, 27. ve 36. maddeleri kanun teklifimizden çikariyoruz. Teklif, her bir maddesi üzerinde çalisilarak verildi. Anayasa'ya aykiri olmamasina ragmen biz 4 maddeyi çikardik, diger 32 maddeyi burada tartisacagiz." dedi.