Saglik Bakani Koca, gazetecilerin sorularini yanitladi:Burcu Çalik Göçümlü- "Beyaz Reformdan sonra Saglik Bakanliginin saglik kuruluslarina geri dönen 8 bine yakin hekim oldu. Görevlerine de fiilen basladilar yani kamuya dönüs oldukça fazla" - "Eris varyantina henüz rastlanmadi. Vatandaslarimizin tedirgin olmasini gerektiren hiçbir durum söz konusu degil. Eski günlere dönmek gibi bir durum asla söz konusu degil"

Saglik Bakani Koca, gazetecilerin sorularini yanitladi:Burcu Çalik Göçümlü- "Beyaz Reformdan sonra Saglik Bakanliginin saglik kuruluslarina geri dönen 8 bine yakin hekim oldu. Görevlerine de fiilen basladilar yani kamuya dönüs oldukça fazla"
- "Eris varyantina henüz rastlanmadi. Vatandaslarimizin tedirgin olmasini gerektiren hiçbir durum söz konusu degil. Eski günlere dönmek gibi bir durum asla söz konusu degil"

ANKARA (AA) - Saglik Bakani Fahrettin Koca, geçen yil hayata geçirilen Beyaz Reform çalismalarinin ardindan 8 bine yakin hekimin kamu görevine döndügünü belirterek, "Özel sektörden devlete, muayenehaneden kamuya geçis, üniversitelerden bahsetmiyorum, sadece Saglik Bakanliginin saglik kuruluslarina geri dönen 8 bine yakin hekim oldu. Görevlerine de fiilen basladilar. Yani kamuya dönüs oldukça fazla." dedi.

Bakan Koca, Cumhurbaskanligi Külliyesi'ndeki Kabine Toplantisi sonrasi gazetecilerin sorularini yanitladi.

Kovid-19 vakalarinda tekrar artis olup olmadigina iliskin soru üzerine, Türkiye'de Eris varyantina bagli bir vakanin su ana kadar görülmedigini aktaran Koca, Halk Sagligi Genel Müdürlügü referans laboratuvarlarinca sürekli analizlerin yapildigina isaret etti.

Koca, "Omicron'un alt varyantlarini görüyoruz, bunu uluslararasi kamuoyuyla da paylasiyoruz. Ortak bir platform var ve biz aktif üyelerinden biriyiz. Ama Eris varyantina henüz rastlanmadi. Vatandaslarimizin tedirgin olmasini gerektiren hiçbir durum söz konusu degil. Eski günlere dönmek gibi bir durum asla söz konusu degil. Vatandasimiz müsterih olsun. Su an gördügümüz hiçbir varyantin virülansi yani hasta etme gücü, Omicron'dan daha yüksek degil. Onun için asla endiseye mahal yok. Gripten nasil korunuyorsak ayni sekilde korunacagiz." ifadesini kullandi.

Özellikle yasli ve kronik hastalarin kalabalik ortamlarda kendilerini tipki gripten koruduklari sekilde korumaya devam etmelerini öneren Koca, "Hastalik belirtisi olanlar da maskesini takarak veya mümkün mertebe baskalariyla temasi en aza indirerek gündelik hayatlarina devam etmeliler. Yeni bir asilama dönemi ise söz konusu degil." bilgisini paylasti.

- "Beyaz Reform sonrasi kamudan istifalar yüzde 40 azaldi"

Bakan Koca, "Hekimlerin kamudan ayrildigi, yurt disina gittigi" yönündeki iddialarin sorulmasi üzerine, su degerlendirmelerde bulundu:

"Beyaz Reform öncesi yani 2018, 2019, 2020 yillarinda kamudan istifaen ayrilan uzman sayisi ortalama 1500 kisiydi. 2022'nin Agustos ayinda Beyaz Reform devreye girmeden önce yani geçen yilin 8 ayinda istifaen ayrilan hekim sayisi 2 bin kisiydi. Bu yilin agustos ayina kadar olan 8 ayda ise istifaen ayrilan uzman hekim sayisi 1200 kisi. Yani Beyaz Reform'dan sonra bu yil yüzde 40 oraninda istifalar azaldi. Geçen yila göre Beyaz Reform sonrasi istifalardan bahsediyorum.

Ayrica istifa eden hekimlerin hepsi de yurt disina gitmedi. Bir kismi yandal uzmanligi, bir kismi üniversite kadrolarina geçis, bir kismi muayenehane açma amaçli, bir kismi da özel sektörde saglik kurulusunda çalismak üzere ayriliyor. Aslinda saglik hizmet sunumuna katkilari baska mecralarda devam ediyor. Özetle tüm istifa edenler yurt disina gitmiyor."

- "Kamuya dönen hekim sayisi 8 bini buldu"

Saglik Bakani Koca, "Beyaz Reformdan sonra kamu görevine dönen hekim sayisi ise 8 bini buldu. Özel sektörden devlete, muayenehaneden kamuya geçis, üniversitelerden bahsetmiyorum, sadece Saglik Bakanliginin saglik kuruluslarina geri dönen 8 bine yakin hekim oldu. Görevlerine de fiilen basladilar. Yani kamuya dönüs oldukça fazla. Bundan hiçbir endisemiz olmasin." diye konustu.

Türkiye'de bazi ilaçlarin bulunamadigi, bazi ilaçlarin da ülkeden çekildigi iddialarina iliskin soruya karsilik Koca, organ nakliyle ilgili bir ilacin piyasadan çekildigine iliskin haberlerin gündeme geldigini animsatti.

Bakan Koca, sunlari kaydetti:

"Evet, ilgili firma bundan böyle ilaci temin edemeyecegini ifade ederek ülke pazarindan ayrildi. Fakat o ilacin piyasada 5 ayri esdegeri, esdeger etkin maddeli olarak üretilmis versiyonu var. Söz konusu muadil ve ülkemizde ruhsatli ilaçlardan ikisi de yerli üretim. Dolayisiyla bu anlamda bir sorun olmayacak. Pazardan çekilen firma tamamen rekabeti sürdüremedigi için çekiliyor. Son dönemde bu ilaca üç defa zam yapildigi halde bu karari aldilar. Ancak 5 tane es deger ilaç var piyasada. Sorun yasanmayacak. Bu piyasadan çekilmenin kasitli olmadigina inanmak istiyorum. Ayrica kimse kendisini küresel ilaç sirketlerinin sesi konumunda görmemeli. Ülkemizin ilaç sektörü bu tür emrivaki islere mahal vermeyecek kadar iyi durumda. Kimse endise etmesin."