Saglik Bakani Fahrettin Koca, Kirsehir'de konustu: (2)Ramazan Kaya,Serhat Zafer- "(Çanakkale'deki orman yangini) Su ana kadar 95 hastamiz etkilenmis durumda" - "Hastanede durumu ciddi olan herhangi bir hastamiz da yok"

Saglik Bakani Fahrettin Koca, Kirsehir'de konustu: (2)Ramazan Kaya,Serhat Zafer- "(Çanakkale'deki orman yangini) Su ana kadar 95 hastamiz etkilenmis durumda"
- "Hastanede durumu ciddi olan herhangi bir hastamiz da yok"

KIRSEHIR (AA) - Saglik Bakani Fahrettin Koca, Çanakkale'deki orman yanginindan 95 kisinin etkilendigini, hastanede durumu ciddi olan hasta olmadigini söyledi.

Kirsehir Valiligi ziyaretinin ardindan gazetecilerin sorularini yanitlayan Koca, ülkedeki kizamik vakalarinda bir artisin olup olmadigi ve alinan önlemler yönündeki soru üzerine, dünyanin birçok ülkesinde özellikle göçlerin etkisiyle son dönemde kizamik vakalarinin arttigini belirtti.

Kizamiktan korunmanin en etkili yolunun asi olduguna dikkati çeken Koca, "Bununla ilgili herhangi bir tereddüdümüz yok. Asiyla ilgili de Bilim Kurulumuzun güncelledigi sekliyle bütün vatandaslarimizin evlatlarinin 9. ayda, 12. ayda, 4. yasinda olmak üzere asilarini özellikle ihmal etmemeleri son derece önemli." diye konustu.

- "Istanbul birinci sirada"

Koca, kizamik vakalarinin 2-3 ay öncesine göre giderek azaldigini dile getirerek, sunlari kaydetti:

"Daha bir kontrol altinda ve agirlikli görülen ilimiz ise yüzde 80'e yakin Istanbul, ikinci ilimiz Ankara, sonra Gaziantep, dördüncü sirada Kocaeli ve Diyarbakir seklinde. Dolayisiyla sahada yaygin asilamayi hem mobil taramayla hem de aile sagligi merkezlerimiz üzerinden yogun bir sekilde sürdürüyoruz. Vakayi gördügümüz yerde de filyasyon yaparak o bölgede etkilenebilecek her çocugumuzu da asi durumuna bakarak hizla asilama sagliyoruz. Endise edilecek bir durum yok. Giderek daha da sayilarin azaldigini, kontrol altinda oldugunu söyleyebilirim."

- "Güvenlik elemani sayilarinin artisini planliyoruz"

Saglikta siddetle ilgili yeni bir eylem plani hazirlandigini da anlatan Bakan Koca, "Siddet eylem planimizin esaslarindan bir tanesi özellikle güvenlik tedbirleri anlaminda hastanelerimizde, saglik kuruluslarimizda, Içisleri Bakanligimizla birlikte çalisiyoruz. Hem emniyet mensuplarinin hem güvenlik elemani sayilarinin artisini saglamayi planliyoruz." ifadelerini kullandi.

Koca, beyaz kod uygulamasiyla hukuki sürecin basladigini animsatarak, söyle devam etti:

"Ama ondan önce potansiyel bir siddet durumu söz konusu ise veya daha önce bir siddet eylemi içinde bulunan bir kisi ise bunu sistemden gösteriyor olacagiz. O durumda öncül bir kodla gri kod gibi olabilir, özellikle hastane, emniyet ve güvenligin ve yöneticilerin haberdar edildigi, bundan karakol emniyetin de haberinin oldugu ama alana gelme hazirligi içinde olacagi, beyaz kod oldugunda gelmesini planliyoruz. Böyle bir yaklasim tarzi. Dolayisiyla eylem potansiyeli olma durumunda öncü bir uyari sistemiyle daha güvenlikli saglik hizmetini verebilme imkani. Ikincisi özellikle saglik çalisanlarimizin ve hekimlerimizin her geçen gün hasta yüklerinin arttigini biliyoruz. Dolayisiyla çalisma ortamini da bu anlamda daha düzenleyen, hasta yükünü azaltan yaklasimlar içinde olmamiz gerekiyor. Bununla ilgili de birtakim çalismalarimiz var. Bununla ilgili de özellikle Saglikli Yas Alma Merkezlerimiz devreye giriyor biliyorsunuz. 250 belki 300 kisiye kadar. 65 yas üzeri için düsünüyoruz ama 80 yas üzeri için bazi illerimizde basladi. Bunu daha da yayginlastirarak mümkün mertebe vatandasimizi hastaneye getirmeden, evde saglik hizmetini, uzaktan saglik hizmetini de güçlendirerek daha çok verme yaklasimi içindeyiz."

Uzaktan saglik sistemini biraz daha yayginlastirip rapor ve reçete gibi hastaneye gelmeden çözülebilecek islemleri çözme çabasi içinde olduklarini aktaran Koca, "Saglikli Yas Alma Merkezleri de bu amaçla zaten devrede olacak. Mümkün mertebe büyüklerimizin hastaneye daha az gelerek, zorunlu gelme durumlari olursa o gelme durumlarini da organize edip hastanede randevularini dahil olmak üzere planlayan bir sistemden bahsediyorum. Bazi illerimizde basladi ama bütün illerimizde bunu yayginlastirmis olacagiz. Yani bir saglikta siddeti planlarken toplumda bu anlamda bir farkindaligi olusturmamiz son derece önemli." seklinde konustu.

- "95 hastamiz etkilenmis durumda"

Çanakkale'de devam eden orman yanginiyla ilgili soru üzerine Koca, yanginin devam ettigini ve biraz daha kontrol altina alindigini söyledi.

Koca, yangindan etkilenen vatandaslarin saglik durumu hakkinda da bilgi vererek, "Su ana kadar 95 hastamiz etkilenmis durumda." dedi.

Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi'nden 21 hastayi Ezine ve Lapseki Devlet Hastanelerine naklettiklerini anlatan Koca, palyatif bakimdan 13, gögüs hastaliklari servisinden de 8 hastanin dumandan etkilenmelerini önlemek amaçli nakil yaptiklarini belirterek, "75 ambulansimiz, 4 UMKE ekibimiz hazir, tetikte bekliyor. Hastanede durumu ciddi olan herhangi bir hastamiz da yok." diye konustu.

Bakan Koca, daha sonra AK Parti Kirsehir Il Baskanligi'ni ziyaret etti.

(Bitti)