SUDER Baskani Karamehmetoglu'ndan yeralti sularinin korunmasi için atik su miktarinin azaltilmasi uyarisi:Yunus Türk- "Suyun gelecegi için tarimda bilinçsiz ve düsük verimli sulama uygulamalarindan vazgeçilip modern sulama yöntemlerine geçilmesi çok büyük önem tasiyor"
ISTANBUL (AA) - Ambalajli Su Üreticileri Dernegi (SUDER) Yönetim Kurulu Baskani Hüseyin Karamehmetoglu, yeralti sularinin korunmasi için atik su miktarinin azaltilmasi gerektigini belirtti.
SUDER açiklamasina göre, tatli su kaynaklarinin önemine dikkat çekmek ve sürdürülebilir yönetimini saglamak amaciyla Birlesmis Milletler tarafindan her yil farkli bir temayla kutlanan 22 Mart Dünya Su Günü’nün bu yilki temasi “Ortakliklar ve is birlikleri yoluyla degisimi hizlandirmak” olarak belirlendi.
1993’ten bu yana düzenli olarak kutlanan Dünya Su Günü’nde bu yil, yeralti sularinin yasamsal önemini vurgulamak adina “su etrafinda birlesmenin ve birlikte ilerlemenin dünya için bir firsat oldugu” mesaji ön plana çikiyor.
Açiklamada görüslerine yer verilen SUDER Yönetim Kurulu Baskani Hüseyin Karamehmetoglu, suyun yasamsal degerinin farkinda olunmasi gerektigini ve 11 ilde büyük bir yikima neden olan deprem felaketinde ambalajli suyun öneminin bir kez daha gözler önüne serildigini belirtti.
Karamehmetoglu, "Bu tip afetlerde, özellikle afetin yasandigi ilk haftalarda saglikli suya erisim neredeyse imkansiz oldugu için ambalajli su, halkin acil su ihtiyacinin temini ve halk sagligi açisindan çok önemli bir rol üstleniyor." degerlendirmesinde bulundu.
Yasamin en temel ihtiyaçlarindan biri olan suyun, hayatin her alaninda büyük önem tasidigini belirten Karamehmetoglu, "Ancak, dogal afetler, salgin hastaliklar, savaslar ve diger olaganüstü durumlarda saglikli ve güvenli suya erisim imkansiz hale gelebiliyor. Bu tür durumlarda, ambalajli su, insanlarin acil, saglikli ve güvenli su ihtiyacini karsilamada önemli bir role sahip.” ifadelerini kullandi.
Karamehmetoglu, ambalajli sularin, çesitli nedenlerle yüzeysel su kaynaklarinda olusabilecek risklerden korunmak için de önemli olduguna isaret ederek, "Ambalajli su, hijyenik ve güvenli kosullarda üretilir, saklanir ve tasinir, böylece saglikli ve güvenli su kaynagi olarak toplumumuza hizmet eder. Sektörümüz bu yönüyle degerlendirildiginde, toplum sagligimiz açisindan çok önemli bir görev üstleniyor." degerlendirmesinde bulundu.
- "Yeralti sularimizin kullaniminin son derece dikkatli ve bilinçli yönetilmesi gerekiyor"
Hüseyin Karamehmetoglu, hem üreticilerin hem de tüketicilerin suyun her damlasini koruma bilinciyle hareket etmesi gerektigine vurgu yaparak, dünya gelinde 4 milyar civarinda insanin, yilin en az bir ayinda siddetli su kitligi yasadigini aktardi.
Karamehmetoglu, sözlerini söyle sürdürdü:
"Iklim degisikligi ve çöllesme sorunlari ile karsi karsiya olan ülkeler arasinda Türkiye de yer aliyor. Yakin gelecekte yasanacak bir kuraklik ülkemizi de ciddi anlamda tehdit ediyor. Günümüzde ülkemizde de giderek etkisini hissettiren iklim sorunlari da yakin bir tehlikeyi kanitlar nitelik tasiyor. Yüz yüze kalabilecegimiz bu kuraklik olgusundan daha az zarar görmek açisindan yeralti su kaynaklarimiz çok büyük önem arz ediyor. Yeralti sularinin korunmasi için atik su miktari azaltilmali.
Yeralti su kaynaklarimiz yasanabilecek asiri kurakliklarda ülkemiz ve toplumumuz açisindan adeta yasamsal bir sigorta niteligi tasirken, ayni zamanda gelecek kusaklarimiz açisindan da yasamsal bir öneme sahip. Bütün bu yönleri ile bakildiginda yeralti sularimizin kullaniminin son derece dikkatli ve bilinçli yönetilmesi, bu sularin korunmasi ve gelecek nesillere aktarilmasi gerekiyor."
Ülkede ambalajli su sektöründe faaliyet gösteren üreticilerin dünyada ve Türkiye'de bulunan suyun miktarinin ve kalitesinin korunmasinin öneminin farkinda olarak, sahip oldugu su varliginin gelecek nesillere aktarilmasi için en verimli yöntemleri kullanmaya özen gösterdigini aktaran Karamehmetoglu, "Sektör firmalari yeralti su kaynaklarini çevreleyen alanlari da hassasiyetle koruyor ve böylece suyun kaynaga ulasmak için geçtigi dogal ekosistemlerin korunmasina yardimci olunuyor." ifadelerini kullandi.
Karamehmetoglu, yeralti sularinin korunmasina dikkati çekerek, sunlari kaydetti:
“Dünya genelinde suyun yüzde 69’u tarim, yüzde 19’u sanayi ve yüzde 12’si evsel olarak kullaniliyor. Ambalajli su üreticilerinin kullandigi miktar, yüzde 1 bile degil. Maalesef tarimda uygulanan vahsi sulama yöntemleri hem su kaynaklarinin asiri israfina hem de topragin yapisinin bozulmasina neden oluyor. Suyun gelecegi için tarimda bilinçsiz ve düsük verimli sulama uygulamalarindan vazgeçilip modern sulama yöntemlerine geçilmesi çok büyük önem tasiyor. Diger önemli bir paya sahip olan sanayideki su tüketiminde de verimlilik esas alinmalidir. Yeralti sularinin gelecek nesillere mutlaka temiz ve saglikli kosullarda birakilmasi ivedilikle saglanmali."