Polonya Basbakani, 19 yil önce AB'ye üye olmalariyla adaletin saglandigini söylediMurat Temizer

Polonya Basbakani, 19 yil önce AB'ye üye olmalariyla adaletin saglandigini söylediMurat Temizer

VARSOVA (AA) - Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki, ülkesinin 19 yil önce Avrupa Birligi (AB) üyesi oldugunu belirterek, "Bu, Polonya'nin uzun süredir hak ettigi bir seydi. Bazilari bunu 'Polonya'nin Avrupa'ya dönüsü' olarak adlandirdi. Tarihsel adalet yerine getirildi." dedi.

Morawiecki, Polonya'nin AB'ye katilmasinin 19'uncu yili nedeniyle düzenlenen basin toplantisinda degerlendirmelerde bulundu.

Ukrayna ve Moldova'nin da AB'ye katiliminin gündeme geldigini animsatan Morawiecki, "Bu AB'nin stratejik boyutunu gösteriyor. AB'nin bu sekilde tamamlanmasi göçün getirdigi zorluklara yanit vermemizi de kolaylastiracaktir." ifadelerini kullandi.

Morawiecki, bugünün ayni zamanda 1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü oldugunu animsatarak, "Bu güzel ama ayni zamanda düsündürücü bir gün. Jeopolitik bir yol ayrimindayiz. Bir kriz sirasinda iktidara geldik. Ukrayna'da savas devam ediyor. Dünya çapinda bu fenomenlerin daha kötü senaryolarina sahit olmamak için güçlü bir transatlantik topluluga ihtiyacimiz var. Bu, 2025'te Polonya'nin AB dönem baskanliginda önceligimiz olacak." degerlendirmesinde bulundu.

Polonya'nin 19 yil önce AB üyesi oldugunu belirten Morawiecki, "Bu, Polonya'nin uzun süredir hak ettigi bir seydi. Bazilari bunu 'Polonya'nin Avrupa'ya dönüsü' olarak adlandirdi. Tarihsel adalet yerine getirildi." dedi.

Morawiecki, Polonya'nin AB içindeki enerji güvenligine de deginerek, "ABD ve AB ile isbirligi yaparak enerji güvenligini olusturmak istiyoruz. Bu ancak güçlü ve egemen bir devlet tarafindan saglanabilir ve biz bunu temiz enerji kaynaklari ve nükleer enerji yoluyla gerçeklestirmek istiyoruz." diye konustu.