Paris 2024 Olimpiyatlari, kentte 4 asri asan geçmise sahip sokak sahafliginin akibetini tehdit ediyorEsra Taskin- Sokak sahaflari, Fransa Krali 4. Henri döneminden bu yana Paris'teki Sen Nehri'nin kiyisinda, sokakta "yesil kutular" olarak bilinen stantlarda ikinci el ve nadir kitaplar satiyor - Paris Emniyet Müdürlügü, güvenlik gerekçesiyle 2024 Olimpiyat Oyunlari kapsaminda 150 sokak sahafindan 600 standi nehir kiyisindan kaldirmasini istiyor

Paris 2024 Olimpiyatlari, kentte 4 asri asan geçmise sahip sokak sahafliginin akibetini tehdit ediyorEsra Taskin- Sokak sahaflari, Fransa Krali 4. Henri döneminden bu yana Paris'teki Sen Nehri'nin kiyisinda, sokakta "yesil kutular" olarak bilinen stantlarda ikinci el ve nadir kitaplar satiyor
- Paris Emniyet Müdürlügü, güvenlik gerekçesiyle 2024 Olimpiyat Oyunlari kapsaminda 150 sokak sahafindan 600 standi nehir kiyisindan kaldirmasini istiyor

PARIS (AA) - ESRA TASKIN - Fransa'nin baskenti Paris'te 2024'te düzenlenecek Olimpiyat Oyunlari, Sen Nehri'nin kiyisinda 4 asri askin zamandan beri sürdürülen sokak sahafliginin akibetini tehdit ediyor.

Baskent Paris'te Fransa Krali 4. Henri döneminden bu yana sokak sahaflari, Sen Nehri'nin kiyisinda, duvarlara monte edilmis "yesil kutular" olarak bilinen stantlarda ikinci el ve nadir kitaplar satiyor.

Stantlar, "vagon yesili" olarak adlandirilan koyu yesil renkleriyle ilgi çekiyor.

Kentte 26 Temmuz-11 Agustos 2024'te düzenlenecek Olimpiyat Oyunlari kapsamindaki açilis töreni için Paris Emniyet Müdürlügü, güvenlik gerekçesiyle 150 sokak sahafindan 600 standi kaldirmalarini istiyor.

Emniyetin talebine karsi çikan sahaflar, stantlarin kaldirilmasina izin vermeyeceklerini belirtiyor. Stantlar kaldirildigi takdirde baskentteki sokak sahafligi geleneginin akibetinin ne olacagi ise bilinmiyor.

Sahaf Francis Robert ve sokak sahaflari kültür derneginin baskani Jerome Callais, AA muhabirine, mesleklerinin inceliklerini anlatti ve Emniyet Müdürlügünün stantlarin kaldirilmasi talebini degerlendirdi.

1980'den bu yana sahaflik yapan Robert, baskentteki sokak sahaflarinin geçmisinin 1553-1610 yillarinda yasayan Fransa Krali 4. Henri dönemine dayandigini belirtti.

Robert, 4. Henri'nin Paris'teki islek noktalardan 9. Köprü'de sokak sahaflarinin atalari olan seyyar kitapçilarin kitap satmalarina izin verdigini söyledi.

O dönem sahaflarin, kitap satilan dükkanlar için "haksiz rekabet" yaptiklarinin degerlendirildigine dikkati çeken Robert, yeterli yer kalmayinca seyyar kitapçilarin matbaa ve kitap dükkanlarinin bulundugu köprünün sol tarafina, nehrin kiyisina yerlestiklerini ifade etti.

Robert, mevzuata göre sokak sahaflarinin yeni kitap satamadiklarina dikkati çekti.

Sahaf Robert, bir asirdan eski vagon yesili stantlarinda çizgi roman, plak ve hatira esya sattigini, meslektaslarinin arasinda en eski standa sahip oldugunu söyledi.

Robert, her sahafin standinin kendine has özellikler tasidigini ve birbirinden farkli oldugunu dile getirdi.

- Dolu bir stant yaklasik 1 ton agirliginda

Emniyet Müdürlügünün 150 sahafin standini kaldirmak istemesine iliskin Robert, bunun için önemli bir lojistige ihtiyaç duyulacagina dikkati çekti.

Stantlardaki kitaplarin bosaltilmasi gerektigini anlatan Robert, dolu bir standin neredeyse 1 ton agirliginda oldugunu söyledi.

Sahaflarin Sen Nehri kiyisindan gitmeyi kabul etmediklerini vurgulayan Robert, meslektaslarinin yerlerini muhafaza edebilmeleri için internette baslatilan kampanyada yaklasik 145 bin imza toplandigini belirtti.

Paris'te 220 sokak sahafini temsil eden dernegin baskani Callais, kitap stantlarinin hassas oldugunu, bulunduklari yerden kaldirildiklari takdirde tahrip olacaklarini savundu.

Emniyet Müdürlügünün 25 Temmuz tarihli mektubunda stantlarin kaldirilmasi gerektigini belirttigini animsatan Callais, bunun kabul edilemez oldugunu söyledi.

Callais, "Bu, Paris mirasinin önemli bir simgesine dokunmak demek." görüsünü paylasti.

Sokak sahaflarinin 450 yildir Sen Nehri'nin kiyisinda faaliyet gösterdiklerini anlatan Callais, mesleklerinin 2019'dan beri Fransa'da somut olmayan kültürel miras listesinde yer aldigini belirtti.

Callais, birçok meslektasinin geçimini sadece sahafliktan sagladigini, stantlari tasindigi takdirde zorda kalacaklarini dile getirdi.

- "Stantlarim kaldirilirsa geri gelmem artik"

Sahaf Callais, ileri yastaki birçok meslektasinin "Stantlarim kaldirilirsa geri gelmem artik." dedigini aktardi.

Callais, "Paris, kitapseverligin ve eski kitaplarin baskenti." ifadesini kullanarak, 2024 Olimpiyatlari sirasinda 8 gün boyunca stantlarini kapatabileceklerini sözlerine ekledi.