Bursa'da evlerin arasindan kurtarilan Asik Yunus Türbesi'nde çevre düzenlemesi tamamlandiElif Özlem Çelikler

Bursa'da evlerin arasindan kurtarilan Asik Yunus Türbesi'nde çevre düzenlemesi tamamlandiElif Özlem Çelikler

BURSA (AA) - Bursa'da, Yildirim Belediyesince binalarin arasindan kurtarilarak gün isigina çikarilan Asik Yunus Türbesi'ndeki çevre düzenlemesi çalismasi sona erdi.

Belediyeden yapilan açiklamaya göre, Yildirim Belediyesi, Niyazi Misri tarafindan bulunup 1700'lü yillarda Yedekçi Ali Efendi'nin insa ettigi ve zamanla tahrip olan türbe ve mescitten kalan Asik Yunus'un kabrini görünür hale getirdi.

Yildirim ilçesi Karamazak Mahallesi'nde kamulastirma çalismalari tamamlanip yikimlarin gerçeklestirildigi türbe alaninda çevre düzenlemesi de tamamlandi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, ilçenin önemli degerleri arasinda yer alan Asik Yunus ve beraberindeki iki kisinin ebedi istirahatgahlarinin, bölgede yapilan yikimlarla meydana çikarildigini belirtti.

Yesil Külliyesi ile Emirsultan Külliyesi arasindaki bir noktada bulunan, Emir Sultan Hazretleri'nin dervisi olarak bilinen sufi sair Asik Yunus'un üç apartman arasindaki boslukta bulunan türbesinin dar bir koridordan geçilerek ziyaret edilebildigini animsatan Yilmaz, "Yildirim Belediyesi olarak türbenin etrafini açmak için bir çalisma baslattik. Türbeyi ortaya çikarmak için gerekli kamulastirmalari yapip yikim islemini tamamladik. Ekiplerimiz türbenin etrafindaki peyzaj çalismalarini tamamladi." ifadesini kullandi.

Ilçeye hizmet etmenin tarihi bir sorumluluk oldugunu vurgulayan Yilmaz, bu bilinçle bir yandan Yildirim'in gelecegini insa ederken diger yandan tarihini, kültürünü, sanatini, vefasini, ruhunu ve medeniyet mirasini ayaga kaldirmaya gayret ettiklerini aktardi.

Medeniyeti aydinlatan önemli kisilikleri anmak ve onlarin isigini bugüne tasimak için çalismayi sürdürdüklerini bildiren Yilmaz, sunlari kaydetti:

"Asik Yunus, 15'inci asirda Bursa'da yasamis Emir Sultan'a mensup Kübrevi dervislerinden biridir. Yunus Emre ilahisi olarak bilinen ve bestelenen birçok siir de Asik Yunus'a aittir. Yildirim Belediyesi olarak Asik Yunus Türbesi'ni özgürlügüne kavustururken Bursali Asik Yunus'un daha önce bestelenmemis siirlerinden olusan albümünü çikardik ve Bursali Asik Yunus kitabini yayin hayatina kazandirdik."