OMÜ Rektörü Ünal: "TEKNOFEST'e katilan projelerin artik üretimle sonuçlandigini görüyoruz"Ugur Aslanhan- "Eger teknolojiyi kullanamiyorsa, teknoloji vasitasiyla kullanilan bir gençlik ortaya çikacak. Artik Türk gençligi, teknolojiyle kullanilabilecek bir gençlik degil, teknolojiyi kullanan ve teknolojiyle kendisini dünyaya net bir sekilde ispat eden, gösteren; 'Ben varim, yaptigimda en iyisini yapabilirim, yaparim' diyen bir gençlik ortaya çikti"
ISTANBUL (AA) - UGUR ASLANHAN - Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, TEKNOFEST'in gençlerin sadece proje olarak yönlendirildigi bir festival olmadigini belirterek, "(Festival sayesinde) Ülkenin uluslararasi rekabet gücüne katki saglayan bilinç düzeyine eristigini, projelerin AR-GE'sinin ve ÜR-GE'sinin yapildigini ve artik üretimle sonuçlandigini görüyoruz." dedi.
Türkiye'de milli teknolojinin gelistirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kurulusun paydasligiyla, Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligi yürütücülügünde düzenlenen Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, besinci gününde Istanbul Atatürk Havalimani'nda devam ediyor.
Ilk 4 günde yaklasik 2 milyon kisinin ziyaret ettigi festivalde üniversiteler de katilimcilar ile bir araya gelmeye devam ediyor.
Adini bagimsizlik mücadelesinin basladigi gün olan 19 Mayis 1919’dan alan ve kurulusunun 48. yilini kutlayan Ondokuz Mayis Üniversitesi de önceki yillarda oldugu gibi bu sene de TEKNOFEST'te yerini aldi.
Festivale 19 takimla katilan ve farkli derecelerde basarilar elde eden Ondokuz Mayis Üniversitesi, her geçen yil basarilarina yenisini katiyor.
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, AA muhabirine konuya iliskin yaptigi açiklamada, TEKNOFEST'te muhtesem bir cosku yasandigini belirterek, "Basladigi yildan bugüne kadar artik bir ekosistemi ve kültürü olusturdugunu görüyoruz." dedi.
Festivalde sadece yönlendirme yapilmadigini dile getiren Ünal, "Sadece gençlerin proje olarak yönlendirildigi degil artik üretime geçtikleri; ülkenin uluslararasi rekabet gücüne katki saglayan bilinç düzeyine eristigini, projelerin AR-GE'sinin ve ÜR-GE'sinin yapildigini ve artik üretimle sonuçlandigini görüyoruz." diye konustu.
Ünal, artik bir kültür olustugunu ve zihniyet degistigini kaydederek, artik teknolojiyle kullanilan gençlerin degil teknolojiyi kullanan gençlerin olustugunu söyledi.
Teknolojiyi kullanan ve teknolojiyle gerçekten üreten, buluslar gerçeklestiren ve bunu da insanlik yararina sunan bir neslin ortaya çiktigini vurgulayan Ünal, insanlarin gelecegi açisindan son derece mutlu olduklarini anlatti.
- "Festivalin ilk günden beri paydasiyiz"
Prof. Dr. Yavuz Ünal, üniversite olarak TEKNOFEST'in paydas kurumlarindan olduklarini ve ilk günden itibaren her yönüyle festivali desteklediklerini belirterek, sözlerini söyle sürdürdü.
"Özellikle de kendi personelimizin, lisans düzeyindeki ögrencilerimizin yaptigi projeleri desteklemek suretiyle güçlü bir katki saglamak istiyoruz. Aslinda bu katki festivale degil bizim egitim sistemimize, üniversitenin gelecegine önemli bir katki. Ondokuz Mayis Üniversitesi egitim felsefesi içerisinde AR-GE'yi lisans düzeyine indiren, lisans düzeyindeki projeleri destekleyen bir kültüre sahip.
Dolayisiyla lisans düzeyinde ögrencilerimizin yaptigi projeleri destekledigimiz için özellikle ekonomik ve atölye destegi verdigimiz için TEKNOFEST'e çok güçlü bir katilim ortaya çikti. Dolayisiyla bugün 19 finalist takimla buradayiz. Su ana kadar açiklananlar içerisinde 3 tane üst düzey ödül aldik. Ancak degerlendirmeler devam ediyor. Bunun sayisi artacaktir."
- "Samsun'da TEKNOFEST'in düzenlenmesi zihniyet degisimi sagladi"
OMÜ Rektörü Ünal, TEKNOFEST'in geçen yil Samsun'da yapildigini belirterek, önceki yillara göre üniversiteden katbekat yüksek basvuru yapildigini söyledi.
Ünal, "Baktigimizda onlarca kat üst düzeyde hem basvuru hem de finalist takim oldugunu görüyoruz. Bunlarin içerisinde projelerin kazandigi aldigi ödülleri de dikkate aldigimizda biz çok net bir sekilde Samsun'un, özellikle sadece sehir degil bölge olarak, bir zihniyet degisimine firsat olusturdugunu, bir zihniyet gelistirdigini net olarak söyleyebiliyoruz kentimiz açisindan." seklinde konustu.
Bu degisimin tüm Türk gençligi hatta Türk dünyasi olarak düsünülebilecegini dile getiren Ünal, sadece Türkiye'de degil yurt disinda da farkindalik olusturdugunu, gençleri arastirmaya, proje üretmeye ve bu projeleri için kaynak bulmaya yönlendirdigini anlatti.
Ünal, 7 yil öncesine göre festivalin ziyaretçi, katilimci, yarismaci ve proje gibi tüm alanlarda sayilarin katlandigini belirterek, sözlerini söyle tamamladi:
"Altini çizmek istedigim sey su: Eger teknolojiyi kullanamiyorsa, teknoloji vasitasiyla kullanilan bir gençlik ortaya çikacak. Artik Türk gençligi, teknolojiyle kullanilabilecek bir gençlik degil, teknolojiyi kullanan ve teknolojiyle kendisini dünyaya net bir sekilde ispat eden, gösteren; 'Ben varim, yaptigimda en iyisini yapabilirim, yaparim' diyen bir gençlik ortaya çikti.
Her seyden önce Cumhurbaskanimizin vurguladigi özgüven ortaya çikti. Biz yapariz ve en iyisini yapariz. Dolayisiyla TEKNOFEST bugün düsünülenden çok daha ileri bir noktada, çok daha basarili bir eylem olarak, bir teknoloji festivali olarak ortaya çikti."