New York borsasi, First Republic Bank'in JPMorgan'a satilmasinin ardindan karisik seyirle açildiDilara Zengin Okay

New York borsasi, First Republic Bank'in JPMorgan'a satilmasinin ardindan karisik seyirle açildiDilara Zengin Okay

WASHINGTON (AA) - New York borsasi, bankacilik krizinde adi geçen First Republic Bank'in JPMorgan Chase tarafindan satin alinmasi sonrasi haftanin ilk islem gününe karisik seyirle basladi.

Açilista Dow Jones endeksi, yüzde 0,05 artisla 34.116,81 puana çikti.

S&P 500 endeksi yüzde 0,06 düsüsle 4.166,79 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,14 azalarak 12,210,05 puana geriledi.

ABD'de geçen hafta hisselerindeki sert düsüsle bankacilik sektörüne iliskin endiselerin yeniden artmasina neden olan First Republic Bank'in JPMorgan'a satilmasinin ardindan pay piyasalarinda yeni haftanin açilisinda karisik bir seyir izlendi.

ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), bugün, First Republic Bank'in kapatildigini ve varliklarinin ABD'nin büyük bankalarindan JPMorgan Chase tarafindan satin alinacagini duyurdu.

FDIC'den yapilan açiklamada, bankanin 93,5 milyar dolarlik mevduatinin tamaminin (sigortasiz mevduatlar dahil) ve varliklarinin çogunun JPMorgan Chase'e satilacagi, First Republic'in satilmasinin Mevduat Sigorta Fonu'na 13 milyar dolara mal olacaginin tahmin edildigi kaydedildi.

Söz konusu satin almanin ardindan JPMorgan'in hisseleri yüzde 3'e yakin deger kazandi.

ABD ekonomisine iliskin belirsizlikler de sürerken, piyasalarda dikkatler ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) bu hafta açiklayacagi para politikasi kararlari ve Fed Baskani Jerome Powell'in sözle yönlendirmelerine çevrildi.

Analistler, bankanin para politikasi adimlarinin yani sira Fed Baskani Powell'in açiklamalarinin oldukça önemli oldugunu belirterek, gelecek dönem para politikasina yönelik ipuçlarinin piyasalarin yönü üzerinde etkili olacagini belirtti.

Para piyasalarindaki fiyatlamalarda, Fed'in bu hafta yüzde 89 ihtimalle 25 baz puan faiz artiracagi öngörülüyor.

Analistler, para politikasi kararlarinin yani sira makroekonomik veri gündeminin de piyasalarin odaginda olacagini belirterek, bu hafta açiklanacak istihdam verilerinin takip edilecegini bildirdi.

Ülkede bilanço sezonunun da devam ettigine isaret eden analistler, Apple, Coinbase, Ford, Uber, Pfizer ve Moderna gibi firmalarin finansal sonuçlarini bu hafta açiklayacagini aktardi.