Musk’in trol hesaplarla mücadele birimini dagitmasi Çinli ve Rus hesaplarin güçlenmesine neden olduIbrahim Hakki Çetinkaya

Musk’in trol hesaplarla mücadele birimini dagitmasi Çinli ve Rus hesaplarin güçlenmesine neden olduIbrahim Hakki Çetinkaya

ANKARA (AA) – Twitter’in sahibi Elon Musk’in, propaganda hesaplariyla mücadele eden birimi dagitmasi, yüzlerce Rus ve Çinli hesabin etkisini artirmasina yol açti.

BBC’nin haberine göre, trol aglarla mücadele birimi Çin, Iran ve Rusya gibi ülkeler tarafindan kamuoyunun algisini degistirmek ve demokrasiye müdahale etmek için koordine kampanyalar olusturarak gerçeklestirilen bilgi operasyonlariyla mücadele ediyordu.

Fakat bu birimde çalisan uzmanlarin ve eski personelin tamaminin ya kovulmasi ya da istifa etmeleri, dev sosyal medya platformunu dis manipülasyonlara karsi savunmasiz birakti.

BBC bu kisilerin bazilariyla konustu. Fakat gizlilik anlasmalarini ve aldiklari tehditleri bahane gösterip, anonim kalarak konusmayi tercih ettiler

Eski çalisanlardan biri, “Twitter’in insani denetim mekanizmasi tamamen ortadan kalkti. Tüm platform otomatik denetleme sistemlerine emanet edildi.” dedi.

Musk ise 11 Nisan’da BBC ile yaptigi röportajda, Twitter’daki devletlere ait mevcut troller ve bunlarla daha önce mücadele eden ekip hakkinda yorum yapmazken kendisinin yönetimi altinda daha fazla degil, daha az yanlis bilgi oldugunu iddia etti.

- Trol çiftlikleri

Organize gruplarin tek merkezden çikan iletileri paylasmasi durumu, trol çiftligi olarak adlandirilirken terim ilk defa Rus parali ordusu Wagner lideri Yevgeny Prigozhin tarafindan yönetilen yaklasik 300 ücretli kullanicilari ifsa eden Rus muhabirler tarafindan kullanildi.

Son zamanlarda ise Twitter’da Rusya’nin Ukrayna savasini destekleyen ve Rusya lehine kamuoyu olusturan yeni bir Rus trol grubunun aktif oldugu aktarildi.

ABD’nin Güney Carolina'daki Clemson Üniversitesi Siber Suçlari Arastirma Merkezi'nde Doçent Darren Linvill, agin Prigozhin'in trol fabrikasindan geldigini söylüyor.

ABD’deki Clemson Üniversitesindeki arastirma ekibi ise Çin hükümeti tarafindan desteklenen Çinli trol gruplarinin, ülkenin hassas konulariyla ilgili Çince ve Ingilizce propaganda yaptiklarini belirtti.

Haberde, Twitter algoritmalarinin bu hesaplarin bot ve trol olduguna dair dijital verilere sahip olmasina ragmen yine de denetime takilmadiklari vurgulandi.