Milli güresçi Basak Duman, Yasemin Adar Yigit'i örnek aliyorMuhsin Arslan- Okul sporlari dünya 5'incisi 17 yasindaki Basak Duman: - "Kendisinin (Yasemin Adar Yigit) tüm müsabakalarini izliyor, kisiligini, davranislarini ve taktiklerini örnek aliyorum. Insallah ben de onun gibi çok basarili bir sporcu olacagim"

Milli güresçi Basak Duman, Yasemin Adar Yigit'i örnek aliyorMuhsin Arslan- Okul sporlari dünya 5'incisi 17 yasindaki Basak Duman:
- "Kendisinin (Yasemin Adar Yigit) tüm müsabakalarini izliyor, kisiligini, davranislarini ve taktiklerini örnek aliyorum. Insallah ben de onun gibi çok basarili bir sporcu olacagim"

BILECIK (AA) - MUHSIN ARSLAN - Bilecik'in Bozüyük ilçesinde 4 yil önce kesfedilen ve gürese baslamasi saglanan Basak Duman, okul sporlarinda ilk kez katildigi Türkiye Sampiyonasi'nda 1'inci, Dünya Sampiyonasi'nda da 5'inci sirayi aldi.

Spor lisesine hazirlanmak için parkurda çalisma yaparken kesfedilip, Bozüyük Belediyesi Egitim ve Spor Kulübüne kazandirilan 17 yasindaki Basak Duman, 2019 yilindan itibaren güres egitimi aldi. 2022 yilinda Samsun'da gerçeklestirilen Okul Sporlari Gençler A Kategorisi 53 kiloda Türkiye sampiyonu, Balikesir'de düzenlenen 20 yas alti kategorisinde de ikinci oldu.

Elde ettigi basarilarin ardindan milli takima seçilen Duman, 14-22 Mayis 2022'de Fransa'nin Normandiya kentinde yapilan Okul Sporlari Olimpiyatlari'nda (GYMNASIADE) besincilik elde etti. Bu yil Konya'da 23 yas alti kategorisinde düzenlenen Türkiye Sampiyonasi'nda üçüncü olan Duman, çalismalarina Bozüyük Spor Salonu'nda antrenörü esliginde devam ediyor. Basak Duman, idol olarak gördügü Yasemin Adar Yigit gibi basarilar elde edip, Türk bayragini dalgalandirmak istiyor.


- Duman: "Yasemin Adar Yigit benim idolüm"

Milli güresçi Basak Duman, AA muhabirine, antrenörünün ve babasinin istegi üzerine 4 yil önce güres kariyerine basladigini söyledi.

Spor lisesine hazirlanirken 2019 yilinda parkurlarda güres antrenörü Kemal Karaboga ile tanistigini ve kendisini ikna ettigini anlatan Duman, "Antrenörümün ve babamin tavsiyesi üzerine gürese basladim. Bozüyük'te bir ilk oldu. Beraber bayan güres takimi kurduk ve basladik. Benimle birlikte kiz arkadaslarim da basladi. Sonra pandemi girdi araya ve müsabakalara katilamadik. Pandemi döneminde de çalismalarimiza ara vermeden devam ettik. 2022 yilinda Samsun'da düzenlenen Okul Sporlari Türkiye Sampiyonasi Gençler A Klasmani'nda sampiyon oldum." dedi.

Duman, uluslararasi organizasyonlarda basari kazanan kadin güresçilerin kendisine ilham kaynagi oldugunu, yurt disinda Türkiye'yi temsil etmek istedigini belirterek, söyle konustu:

"Dünya sampiyonu milli güresçi Yasemin Adar Yigit benim idolüm. Kendisinin tüm müsabakalarini izliyorum. Kisiligini, davranislarini ve taktiklerini örnek aliyorum. Insallah ben de onun gibi çok basarili bir sporcu olacagim. Kadin güresçilerin basarilari bana ve arkadaslarima ilham kaynagi oluyor. Hedefim güreste kendimi gelistirmek. Birakmayi düsünmüyorum. Eger birakirsam da beden egitimi ögretmeni olmak isterim. Babam ve ailem en büyük destekçim. Dünya Sampiyonasi'nda derece aldigim zaman herkes benimle gurur duydu. Elde ettigim basarilarla baska arkadaslarimin da gürese yönelmesini sagladim. Arkadaslarima tavsiyem, çalismaya devam etsinler, pes etmesinler. Kiz güresçilerin çogalmasini isterim. Güres sayesinde Türkiye'de bir çok ili gördüm, bununla birlikte Avrupa ülkelerini de görme imkanim oldu. Benim gibi kiz arkadaslarimin da Avrupa ülkelerini görmeleri isterim. Kendilerine deger katacaktir."

Henüz 17 yasinda bir güresçi olarak 23 yas alti kategorisinde mücadele etmenin kendisine ayri bir gurur verdigini aktaran Duman, "Benden büyük ablalarimla güresiyorum. Doktor raporuyla bu müsabakalara çikiyorum. Üst kategorilerde güresirken, ona göre kendimi hazirliyorum." ifadelerini kullandi.


- Karaboga: "Bilecik tarihinde ilk kadin güresçi"

Bozüyük Belediyesi Egitim ve Spor Kulübü ile 15 Yas Alti Kizlar Milli Takimi'nin antrenörlügünü üstlenen Kemal Karaboga, Basak'in gelecek vadeden bir sporcu oldugunu, 2022 yilinda önemli basarilar elde ettigini ve katildigi sampiyonalarda kürsüye çiktigini aktardi.

Basak Duman'in spor lisesine hazirlanirken kendisinden yardim istedigini dile getiren antrenör Karaboga, bunun üzerine parkur idmanlari esnasinda kendisinin güresçi olabilecegini anladigini vurguladi.

Kemal Karaboga, "2017 yilindan bu yana Bozüyük Belediyesi Egitim ve Spor Kulübünde güres antrenörü olarak görev yapiyorum. Basak'in babasi kuaför, ben de oraya gidiyordum. O zamanlar Basak, spor lisesine gitmek için sinavlara hazirlaniyordu. Babasi benden, 'Hocam, Basak'i parkurlarda çalistirabilir misin?' diye rica etti. Begendigim taraflari oldu. Basak'i ikna etme asamasina geldik. Bu konuda babasiyla görüstüm. Dünya sampiyonu Yasemin Adar Yigit'i örnek gösterdim. Geleceginin parlak olabilecegini anlattim. Babasi da beni destekledi. Babasiyla ortak çalisarak, Basak'i gürese kazandirdik." diye konustu.

Karaboga, Basak'in ülkesini en iyi sekilde temsil edip, gururlandiracak bir sporcu olacagina inandigini belirterek, sunlari kaydetti:

"O zamanlarda Basak, Kütahya'da spor lisesini kazandi. Kendisine 'Kizim gitme. Benim yanimda kal, sampiyon olman için çalistirayim.' dedim. O da bana inandi, güvendi ve kabul etti. Sonunda basardik. Doktor raporuyla katilmasina ragmen kendinden büyük yas gruplarinda Türkiye üçüncülügü elde etti. Su an ilk hedefimiz Türkiye'de büyüklerde ilk üçe girmek. Mart ayinda Istanbul'daki Yasar Dogu Turnuvasi'na katilmak istiyoruz. Sonrasinda 20 Yas Alti Türkiye Sampiyonasi'ni birinci tamamlayarak Avrupa ve dünya sampiyonalarina katilim hakki kazanip, oralardan da madalyayla dönmeyi hedefliyoruz.

Basak'in Bilecik'teki ilk kadin güresçi ve Türkiye sampiyonu oldugunu vurgulayan Karaboga, "Bu, Basak'i özel kilan en büyük yönlerinden birisi. Tabii güres zor bir spor. Ata sporumuz ama kadinlar için zor. Zoru basarmak da herkesin kâri degil. Onun için özel bir yetenek lazim. Özel bir irade lazim. Bu da Basak'ta var. Su an arkasindan gelen kiz güresçilerimiz var. Basak'i örnek alip, gürese baslayanlar var. Bu bizi mutlu ediyor. Basak örnek olacak ve nice Basak'lar yetistirecegiz. Desteklerinden dolayi belediye baskanimiz Sayin Mehmet Talat Bakkalcioglu'na ve Türkiye Güres Federasyonu Kadinlardan Sorumlu Asbaskan Yasemin Adar Yigit'e idol oldugu için tesekkür ediyorum." diyerek sözlerini tamamladi.