Menopoza geç girme meme kanseri riskini artiriyorGökhan Yildiz

Menopoza geç girme meme kanseri riskini artiriyorGökhan Yildiz

ISTANBUL (AA) - Çamlica Erdem Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Sema Soysal, "Meme kanseri riskini artiran faktörler arasinda erken adet görme, menopoza geç girme, genetik yatkinliklar yer alir." ifadelerini kullandi.

Hastaneden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Soysal, hiç hamile kalmamis kisilerde, dogum yapmis ancak emzirmemis annelerde, çok uzun süre kontrolsüz dogum kontrol hapi kullananlarda meme kanseri görülme riski arttigini belirtti.

Soysal, sunlari kaydetti:

"Menopoza erken girmenin meme kanseri riskini ne sekilde etkiledigi merak edilen konulardan biri. Erken menopoza girmek meme kanserine sebep olmaz. Hatta 45 yasindan önce menopoza giren kadinlarda daha ileri yaslarda menopoza girenlere kiyasla meme kanseri görülme orani azalmaktadir. Meme kanserini tetikleyen faktör vücuttaki östrojen hormonu. Meme dokusu ne kadar erken yasta östrojen hormonuyla tanisirsa kanser gelisme olasiligi o kadar artiyor. O nedenle erken yaslarda adet görmek memede kanser gelisme riskini artirir.

Menopoz evresinin geç baslamasina bagli olarak meme dokusunun östrojen hormonuyla daha uzun süre karsilasmasi da risk faktörlerinden biridir. Erken menopoza giren bir kadinda yumurtaliklarda östrojen salgilanmasinin 40’li yaslardan önce durdugunu anliyoruz. Bu dönemde kadini erken menopozun diger olumsuz etkenlerinden korumak için östrojen tedavisi uygulaniyor. Bu tedavi bilinçsiz ve kontrolsüz yapilirsa ya da düzensiz hormon kullanimi durumunda meme kanseri tetiklenebilir. O nedenle erken menopoz tedavisinin mutlaka doktor kontrolünde yapilmasi gerekir. Ayrica ilaç tedavisi baslamadan önce kadinda genetik kanser yatkinliginin veya meme sagligina etki eden herhangi bir risk faktörünün olup olmadigi mutlaka arastirilmalidir."

Meme kanserinin erken teshis edilmesinin tedavi basarisini artirdigini belirten Soysal, "Bunun için öncelikle 20 yasini geçen her kadinin düzenli olarak kendini muayene etmesi gerekiyor." ifadelerini kullandi.

Soysal, "En uygun zaman araligi adetin bitisini takip eden ilk hafta içerisindedir. Meme dokusu adet döneminde daha iyi degerlendirilebildigi için bu dönemde muayene daha rahat olacaktir. Eger adet görülmüyorsa her ayin belirli bir günü seçilerek o gün kontrol gerçeklestirilebilir." degerlendirmesinde bulundu.