Küresel piyasalar pozitif seyrediyorMurat Aslan
ISTANBUL (AA) - Küresel piyasalarda, ABD'nin bankacilik sektörüne iliskin endiselerin azalmasiyla pozitif bir seyir izleniyor.
Dünya genelinde ABD bankacilik sektörü kaynakli dalgalanmalar yerini yükselis egilimine birakirken, dün ülkede açiklanan enflasyon verileriyle birlikte fiyatlamalarin daha da netlestigi görülüyor.
ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), subatta aylik yüzde 0,4 ve yillik yüzde 6 artarak piyasa beklentilerine paralel gerçeklesti.
Analistler, enflasyon verilerinin ardindan ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) faiz artirimlarina devam edecegine yönelik fiyatlamalarin güç kazandigini belirterek, buna karsin bankanin adimlarinin enflasyon üzerindeki etkilerinin görülmesinin pozitif algilandigini dile getirdi.
Para piyasalarindaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek iki toplantida 25'er baz puan faiz artisina giderek sahin politikalari sonlandiracaginin öngörüldügünü ifade eden analistler, Fed'in orta ölçekli bankalar için daha siki denetim gerçeklestirebilecegi ve bankalarin yeni bir stres testine tabi tutulabilecegi haberlerinin risk algisini azalttigini kaydetti.
Tahvil piyasalarindaki alis agirlikli seyir dün azalan risk algisiyla tersine dönerken, ABD'nin 10 yillik tahvil faizi dün gördügü en düsük seviyenin yaklasik 25 baz puan üzerinde yüzde 3,68'te dengelendi.
Emtia fiyatlari yeni güne sakin bir seyirle baslarken, altinin ons fiyati önceki kapanisin yüzde 0,2 altinda 1.900 dolardan, Brent petrolün varil fiyati ise yüzde 0,9 artisla 77,9 dolardan islem görüyor.
Dün bu gelismelerle New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde 1,65, Dow Jones endeksi yüzde 1,06 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,14 yükseldi. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni güne ise karisik seyirle basladi.
Avrupa'da dün pay piyasalari yükselis egiliminde hareket ederken, gözler yarin Avrupa Merkez Bankasi'nin (ECB) para politikasi toplantisindan çikacak kararlara çevrildi.
Para piyasalarindaki fiyatlamalarda ECB'nin yüzde 76 ihtimalle 50 baz puanlik faiz artisina gidecegi tahmin edilirken, ECB Baskani Christine Lagarde'in toplanti sonrasi yapacagi sözle yönlendirmelerin piyasalarin yönü üzerinde etkili olmasi bekleniyor.
Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,83, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,17, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,86 ve Italya'da MIB 30 endeksi yüzde 2,36 yükseldi.
Asya borsalari yeni günde yükselis egiliminde hareket ederken, Japonya borsalarinin negatif ayristigi görülüyor.
Bugün Çin'de açiklanan veriler ve Çin Merkez Bankasi'nin (PBoC) adimlari risk istahini desteklerken, ülkede ekonominin desteklenecegine yönelik beklentiler de güçlendi.
Buna göre, PBoC 1 yillik kredi faiz oranlarinda degisiklige gitmese de, piyasaya beklentilerin üzerinde likidite sagladi. Çin'de perakende satislar yil basindan bu yana yüzde 3,5 artarak beklentilere paralel gerçeklesirken, sanayi üretimi yüzde 2,4 artisla öngörülerin sinirli da olsa altinda kaldi.
Ülkede konut satislarinin da hizlanmasi konut sektörüne iliskin endiselerin azalmasina sebep oldu.
Bu gelismelerle kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1 gerilerken, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,5, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,2 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,4 yükseldi.
Yurt içinde, dün satis agirlikli bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanisin yüzde 2,18 altinda 5.207,32 puandan tamamladi.
Dolar/TL dün yatay seyirle 18,9767'den kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 18,9890 seviyesinde islem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde konut satislari, yurt disinda ise Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi ve ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) basta olmak üzere yogun veri gündeminin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 5.200 ve 5.100 seviyelerinin destek, 5.300 puanin direnç konumuna geldigini kaydetti.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:
10.00 Türkiye, subat ayi konut satislari
12.00 Türkiye, subat ayi bütçe dengesi
13.00 Avro Bölgesi, ocak ayi sanayi üretimi
15.30 ABD, mart ayi New York Fed imalat endeksi
15.30 ABD, subat ayi perakende satislar ve ÜFE