Kirgiz tarihinin kahramanlarindan Ormon Han Niyazbek Uulu, dogumunun 230. yilinda anildiNazir Aliyev Tayfur
BISKEK (AA) - Kirgizistan'da, Tanri Dagi eteklerinde 12 yil hüküm süren Kirgiz Hanligi'nin ilk ve tek hani Ormon Niyazbek Uulu'nun dogumunun 230. yili vesilesiyle anma etkinlikleri düzenlendi.
Ülkenin Narin Bölgesi'ndeki Koçkor ilçesinde düzenlenen anma etkinliklerine, Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov, Meclis Baskani Nurlanbek Sakiyev ve Bakanlar Kurulu Baskani Akilbek Caparov katildi.
Etkinlikler, Koçkor ilçesine bagli Semiz-Bel köyünde ülke bayraginin göndere çekilmesi ve Ormon Han Aniti'nin törenle açilmasiyla basladi.
Ilçe stadyumunda devam eden etkinlikte, Ormon Han'in hayati, verdigi mücadele ve han seçilmesi tiyatro oyunculari tarafindan canlandirildi.
- "Tarihi figürlerimizi anlatma zamani geldi"
Kirgizistan Cumhurbaskani Caparov, Ormon Han Aniti önünde yaptigi konusmada, "Geçmisi düzeltmenin ve bilinen birçok nedenden dolayi yillar içinde pek çok sekilde çarpitilmis tarihi figürlerimizi anlatma zamani gelmistir." dedi.
Kirgiz halkinin asirlik tarihine yeni bir yaklasim getirmeye basladiklarini vurgulayan Caparov, ülke tarihinde önemli bir yere sahip olan Ormon Han Niyazbek Uulu'nun dogumunun 230. yilinda anitini açmaktan dolayi duydugu memnuniyetini dile getirdi.
Caparov, tarihçilerin, Ormon Han'in korkusuz hükümdarlardan biri oldugunu anlattigini belirterek, su ifadeleri kullandi:
"Ormon Niyazbek Uulu, dönemin zor kosullarinda Kirgiz boylarini tek bir hanlikta birlestirme girisiminde bulundu ve tüm sorumlulugu üstlenerek han seçildi. Bu olay, yani Kirgiz Hanligi'nin kurulmasi, Kirgiz devletinin kurulmasindaki en önemli olay olarak kabul edilmelidir. Bundan dolayi atamiz Ormon Han'in, Kirgiz halkinin bagimsizlik mücadelesindeki cesur eylemi takdir edilmelidir."
Tarih kaynaklarina göre, 19. yüzyilda Kirgiz boylarini siyasi olarak bir araya getirerek Kirgiz Hanligi kuran Ormon Han, Rus Çarligi, Çin ve Hokand Hanligi üçgeninde sikismis halkinin bagimsizlik mücadelesine girismis ancak basarili olamamisti.