Kanada, Rusya'dan alüminyum ve çelik ithalatini yasakladiMehmet Alaca

Kanada, Rusya'dan alüminyum ve çelik ithalatini yasakladiMehmet Alaca

TRENTON (AA) - Kanada, Ukrayna ile savastaki Rusya'da rejim degisikligini tesvik etmeyi amaçlayan yaptirimlar çerçevesinde Rus çelik ve alüminyum ürünlerinin ithalatini yasakladi.

Disisleri Bakani Melanie Joly, düzenledigi basin toplantisinda, ilk defa Rusya'ya yönelik yaptirim fikrinin Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin yönetimine son vermeyi amaçladigini belirterek, Moskova'ya yönelik tecridin ekonomik, siyasi ve diplomatik olmasi gerektigini söyledi.

Joly, alüminyum ve çelik ürünlerini kapsayan yasagin amacinin Rusya'nin Ukrayna'ya saldiri yetenegini zayiflatmak oldugunu vugulayarak, Putin yönetiminden hesap sorulmasini istediklerini dile getirdi.

Maliye Bakani Chrystia Freeland, yaptigi açiklamada, "Putin'in yasa disi ve barbarca Ukrayna isgalini finanse etmek için kullandigi geliri kesmek veya sinirlamak için elimizden gelen her seyi yapiyoruz." dedi.

- Kanada, savasin basindan itibaren Ukrayna'ya 3,62 milyar dolarlik destek sagladi

Son yasak, Kanada'nin daha önce 1600'den fazla kisi ve kurulusa yönelik yaptirimlari da dahil olmak üzere Rusya'ya uyguladigi baskilarin ikinci adimi oldu.

Kanada, geçen yil baslayan savastan bu yana Ukrayna'ya para, askeri ürün ve diger yardimlari kapsayan 3,62 milyar dolarlik destek sagladi.

Resmi ticaret rakamlarina göre Kanada, 2021'de Rusya'dan 201 milyon dolar degerinde alüminyum ve çelik ürünü ithal etti.