Istanbul, 2023 Türk Dünyasi Gençlik Baskenti olduBozhan Memis- Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu:"Gelecek ideallerine sahip ülkelerimizin bir araya geldigi bu bulusmanin, tüm dünya kamuoyuna en güçlü sekilde yansitilacagina inaniyorum"

Istanbul, 2023 Türk Dünyasi Gençlik Baskenti olduBozhan Memis- Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu:"Gelecek ideallerine sahip ülkelerimizin bir araya geldigi bu bulusmanin, tüm dünya kamuoyuna en güçlü sekilde yansitilacagina inaniyorum"

ISTANBUL (AA) - Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu, Türk Devletleri Teskilati Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömüraliyev ve Istanbul Valisi Ali Yerlikaya'nin attigi imzalarla Istanbul, 2023 Türk Dünyasi Gençlik Baskenti oldu.

Atatürk Kültür Merkezi'ndeki açilis törenine Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Basbakan Yardimcisi Fikri Ataoglu, Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, Türk Devletleri Teskilati Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömüraliyev, Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakan Yardimcisi Indira Hajiyeva, Kirgizistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikasi Bakan Yardimcisi Marat Tagaev, Özbekistan Meclis Senato Üyesi, Gençlik Politikalari ve Spor Bakanligi Birinci Bakan Yardimcisi ve Gençlik Isleri Ajansi Baskani Alisher Sadullayev, Kazakistan Bilgi ve Sosyal Kalkinma Bakani Danismani Sherkhan Talapov, Macaristan Baskonsolos Vekili Veronika Lakatos, Türkmenistan Baskonsoloslugu yetkilileri, Türk devletleri teskilat üyeleri ve gözlemci ülkelerin temsilcileri ile gönüllüler katildi.

Yogun katilimin oldugu tören, mehter takimi gösterisi ve halk oyunlariyla basladi.

- Bakan Kasapoglu: "Bu kadim sehir, Peygamber Efendimizin müjdeledigi sehirdir"

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulusunun 100. yilinda, Türk dünyasinin Avrupa ile Asya'yi birlestiren Istanbul'da bir araya geldigini belirterek sözlerine baslayan Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu, 6 Subat'ta yasanan Kahramanmaras merkezli depremlerde, Türk dünyasinin birbirine verdigi destegi daha iyi gördüklerini ifade etti.

Depremlerin kapanmayacak yaralar açtigini vurgulayan Bakan Kasapoglu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Halkimizin yardimina kosma adina dost elini uzatan, seferberligi bize hissettiren tüm kardes ülkelerimize milletimiz ve halkimiz adina sükranlarimi sunuyorum. Böylesine zor zamanlarda dayanismayi, birlik ruhunu hissetmek, yaralari sarmak için büyük bir imkan ve büyük bir güç. Acimizi paylasan, yardimimiza kosan dost ve kardes ülkelere sükranlarimizi sunarken, birligimizi daha güçlü hale getirmenin önemini de ifade etmek istiyorum."

Buhara'nin geçen yil ilk kez Türk Dünyasi Gençlik Baskenti unvanini aldigini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yili vesilesiyle Istanbul'un 2023 Türk Dünyasi Gençlik Baskenti seçildigini dile getiren Mehmet Muharrem Kasapoglu, "Roma, Bizans ve Osmanli'nin baskenti olan Istanbul, çaglar boyunca çesitli uygarliklara baskentlik yapmis, tarihsel süreçte essiz bir mozaik olmustur. Genis bir tarihi dokuya sahiptir ve Türkiye'nin en büyük sehridir. 14 milyonu askin nüfusuyla dünyanin en büyük 5. sehridir ve dünyanin ulasim merkezidir. Bu kadim sehir, Peygamber Efendimizin müjdeledigi sehirdir. 21 yasinda genç bir hükümdar olan Fatih Sultan Mehmet Han, fethin ardindan 'Fatih' unvaniyla anilmaya baslamistir. Sadece Türk tarihinin degil dünya tarihinin gördügü en büyük liderlerden olmustur. Türkiye, Türk devletleri teskilatini çok kiymetli buluyor. Bu çati altindaki bütün faaliyetleri en güçlü sekilde yerine getirme gayretindeyiz." açiklamasini yapti.

Istanbul'un 2023 yilinda Türk Dünyasi Gençlik Baskenti unvanini almasinin mutluluk verici oldugunun altini çizen Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu, sunlari söyledi:

"Istanbul'un bu unvani hakli bir gururla tasiyacagina ve is birligimizi daha üst seviyelere tasiyacagimiza yürekten inaniyorum. Yil boyu sürecek etkinliklerle teskilat çatisi altindaki gençlerimizle bir araya gelecek olmanin heyecanini ifade etmek istiyorum. Ortak dilimiz, tarihimiz, kültürümüz ve medeniyetimiz konusunda gençlerimizi bilinçlendirmeli ve onlari ortak gelecek vizyonu çerçevesinde bir araya getirmeliyiz. Gelecek ideallerine sahip ülkelerimizin bir araya geldigi bu bulusmanin, tüm dünya kamuoyuna en güçlü sekilde yansitilacagina inaniyorum. Biz; Azerbaycan, Kazakistan, Kirgiz Cumhuriyeti, Macaristan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'ni evimiz gibi görüyoruz. Onlar da Türkiye'yi evleri gibi görüyor. Allah birligimizi, beraberligimizi, kardesligimizi daim kilsin, yolumuzu açik etsin. Böylesine güzel vesilelerle beraber olalim ve bu ruhu ilelebet sürdürelim."

- Vali Yerlikaya: "Türk'ün birligi, onuru, sizlerin omuzlarinda yükselecek"

Açilis töreninde konusan Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, 3 imparatorluga baskentlik yapan, kitalari birbirine baglayan Istanbul'un binlerce yillik tarih sahnesinde büyük yol katettigini söyledi.

Türk tarihinin, kutlu fetihlerle insanligin yolunu aydinlattigini vurgulayan Vali Yerlikaya, "Türk Dünyasi Gençlik Baskenti Istanbul'da ulu çinarin filizleri olan gençlerimizle bir aradayiz. Farkli cografyalarda olsak da yüregimiz daima bir, sevinçlerimiz ve tasalarimiz daima ayni. 6 Subat'ta yasadigimiz büyük deprem felaketinde siz kardeslerimiz, yaralarimizi sarmak için ilk kosanlardan oldunuz. Dayanismanin, birlik ve beraberligin en güzel örneklerini sergilediniz. Bu zor günlerimizde derdimizle dertlenen her kardesime tesekkür ediyorum." ifadelerini kullandi.

Kardeslik baginin, Türk devletlerinin arasindaki en büyük güç oldugunu aktaran Yerlikaya, söyle konustu:

"Türk dünyasinin çati kurulusu, Türk Devletleri Teskilati'yla birlikteligimiz birçok alanda günden güne güçleniyor. Ayni kültürel mirasin ortaklari Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kirgiz Cumhuriyeti, Macaristan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti olarak medeniyetimizin bas taci Istanbul'da kucaklasiyoruz. Inaniyorum ki Türk'ün birligi, Türk'ün onuru, sizlerin omuzlarinda yükselecek. Kardesligimizi güçlendirecek bugünkü açilisi çok kiymetli buluyorum. Bugün imzalayacagimiz eylem planinin ve genç girisimciler liderler forumunun birlik, beraberligimizi pekistirecegine inaniyorum. Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'a ve üye ülke liderlerine sükranlarimizi arz ediyorum."

2022 yilinin kasim ayinda Türk Devletleri Teskilati'na gözlemci ülke olarak dahil edilen Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin Basbakan Yardimcisi Fikri Ataoglu, "Yillarca insanlik disi ambargo ve engellemelere ragmen her kosul ve sartta ana vatan Türkiye Cumhuriyeti, her zaman yanimizda olmustur. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti'ne sükranlarimi sunuyorum. Ortak bir tarih, kültür ve medeniyete sahip oldugumuz Türk dünyasi ile 2022 kasim ayinda Özbekistan'in Semerkand sehrinde alinan kararla Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin gözlemci ülke olarak katilmasi, halkimiz için heyecan vesilesi olmustur. Basta ana vatan Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'a ve üye ülkelerin devlet baskanlarina, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti adina sükranlarimi sunuyorum." diye konustu.