Ingiltere'de yüzlerce kisi hükümetin düzensiz göçle mücadele yasa tasarisini protesto ettiBehlül Çetinkaya

Ingiltere'de yüzlerce kisi hükümetin düzensiz göçle mücadele yasa tasarisini protesto ettiBehlül Çetinkaya

LONDRA (AA) - Ingiltere hükümetinin düzensiz göçü engellemek için hazirladigi Yasa Disi Göç Yasa Tasarisina karsi çikan yüzlerce kisi Parlamento meydaninda toplanarak tepkisini dile getirdi.

Londra'da parlamento önünde düzenlenen protestoya, Itfaiye Teskilati Sendikasi ile göçmenlere siginma hakki verilmesini savunanlar katildi.

Taslaga iliskin mecliste yapilan ilk degerlendirmede yasayi desteklemeyecegini söyleyen Iskoçya Ulusal Partisi'nin Ingiltere parlamentosundaki lideri Stephen Flynn, AA muhabirine yaptigi açiklamada, normal bir ülkede ve toplumda ihtiyaci olanlarin korunmasi gerektigini söyledi.

Yasa tasarisinin göçmenlerin hepsini ayni sekilde damgaladigini belirten Flynn, "Karsit oy kullanacagim ve diger arkadaslarimin da aynisini yapacagini umuyorum." diye konustu.

Flynn, hükümetin insan haklari örgütlerine kulak vermesi gerektigini de vurgulayarak, "Problem burada. Dinlemiyorlar, önemsemiyorlar. Insanlari önemsemiyorlar." dedi.

Düzenlemeyi, "göçmenlere karsi korkunç bir tasari" sözleriyle elestiren Flynn, Birlesik Krallik'ta göçmenlerin hos karsilandiginin altini çizdi.

- "Muhafazakarlar bu ülke adina konusmuyor"

Eylemin organizatörlerinden ve Sosyalist Isçi Partisi üyelerinden Tom Marshall da yaptigi degerlendirmede, Hong Kong, Ukrayna ve Afganistan disinda bir ülkeden gelen göçmenlerin Ingiltere'den siginma talep edemeyecegini aktardi.

Mans Denizi'ni geçmek isteyen düzensiz göçmenlerin Ingiltere'ye siginabilmek adina artik daha zor yollar denemek zorunda kalacagina isaret eden Marshall, Akdeniz'de bu sekilde hayatini kaybeden göçmenleri hatirlatti.

Marshall, Basbakan Rishi Sunak'in halktan gelen talep dogrultusunda bu yasa tasarisinin hazirlandigi açiklamalarina da tepki göstererek, "Muhafazakarlar bu ülke adina konusmuyor." seklinde konustu.

- Tartismali Yasa Disi Göç Yasa Tasarisi

Ingiliz hükümetinin, Mans Denizi üzerinden bot veya teknelerle ülkeye giren düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik 7 Mart’ta açikladigi yeni yasa tasarisiyla, göçmenlerin yakalandigi anda gözaltina alinmasi planlaniyor.

Tasariya göre, gözaltina alinan düzensiz göçmenler, adli sorusturma olmaksizin 28 gün içinde kendi ülkelerine ya da güvenli üçüncü ülkelere sinir disi edilecek.

Sinir disi edilen düzensiz göçmenler, yasal hak arayislarini ve siginma taleplerini ise sinir disi edildikten sonra yapacak.

Ülkeye yasa disi yollarla girenlere siginma talebi hakki verilmeyecek.