Ingiltere'de elektrikli araç satislari martta rekor artis kaydettiNuran Erkul Kaya- Ülkede toplam araç satislari, yüzde 18,2 ile art arda 8. ayda da büyüdü

Ingiltere'de elektrikli araç satislari martta rekor artis kaydettiNuran Erkul Kaya- Ülkede toplam araç satislari, yüzde 18,2 ile art arda 8. ayda da büyüdü

LONDRA (AA) - Ingiltere'de elektrikli araç satislari, martta aylik bazda tarihindeki en iyi performansi sergiledi ve yüzde 18,6 büyüdü.

Ingiliz Motorlu Araç Üreticileri Toplulugu'nun (SMMT) mart ayina iliskin verilerine göre, ülkede araç satislari yüzde 18,2 ile art arda 8. ayda da artis gösterdi.

Geçen ay toplamda 287 bin 825 yeni araç satilirken, bu büyümeyle 2023'ün ilk çeyregi, 2019'dan beri en güçlü performansin görüldügü dönem oldu. Bu dönemde toplamda yarim milyona yakin, 2,7 milyar sterlin degerinde araç satisi gerçeklesti.

Konvansiyonel yakitli araçlar, toplam satislarin yüzde 56,3'ünü olusturdu.

Elektrikli araç satislari ise martta aylik bazda tarihteki en iyi performansi göstererek yüzde 18,6 büyüdü. Geçen ay Ingiltere'de 46 bin 626 elektrikli araç satildi. Elektrikli araç pazarinin büyüklügü yüzde 16,2 ile neredeyse degismedi.

Plug-in hibrit araç satislari da martta geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 11,8 yükseldi.

SMMT Genel Müdürü Mike Hawes, verilere iliskin degerlendirmesinde, mart ayi performansinin yilin geri kalani için belirleyici oldugunu ve sektöre güven verecegini belirterek, "Art arda 8 aylik büyümeyle otomotiv endüstrisi toparlaniyor ve ekonomik büyümeyi destekliyor. Sifir emisyonlu araçlar için simdiye kadarki en iyi aylik performans, tüketicinin tercihinin bir göstergesi ancak elektrikli araç hedeflerine ulasilacaksa altyapi yatirimlarinin da ayni sekilde artmasi gerekir." ifadelerini kullandi.