Iletisim Baskani Altun, "Dogal Afetlerde Uluslararasi Isbirligi ve Dayanisma Paneli"nde konustu:Orhan Onur Gemici,Utku Simsek- "PKK'sindan FETÖ'süne tüm terör örgütlerine ve onlarin sözcülerine bir kez daha seslenmek istiyorum. Sizin bu çabalariniz, bizim nezdimizde hiçbir karsilik bulamayacaktir. Sizinle mücadelemiz, ayni kararlilikla sürecektir. Sizin kirli oyunlarinizi Allah'in izniyle bir bir bozacagiz"- "Güvendiginiz o yuvarlak masalar, yaptiginiz planlar, millet iradesiyle yerle yeksan ol

Iletisim Baskani Altun, "Dogal Afetlerde Uluslararasi Isbirligi ve Dayanisma Paneli"nde konustu:Orhan Onur Gemici,Utku Simsek- "PKK'sindan FETÖ'süne tüm terör örgütlerine ve onlarin sözcülerine bir kez daha seslenmek istiyorum. Sizin bu çabalariniz, bizim nezdimizde hiçbir karsilik bulamayacaktir. Sizinle mücadelemiz, ayni kararlilikla sürecektir. Sizin kirli oyunlarinizi Allah'in izniyle bir bir bozacagiz"- "Güvendiginiz o yuvarlak masalar, yaptiginiz planlar, millet iradesiyle yerle yeksan ol

ANKARA (AA) - Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun, terör örgütlerine ve sözcülerine yönelik, "Sizin bu çabalariniz, bizim nezdimizde hiçbir karsilik bulamayacaktir. Sizinle mücadelemiz, ayni kararlilikla sürecektir. Sizin kirli oyunlarinizi Allah'in izniyle bir bir bozacagiz." ifadelerini kullandi.

Altun, Iletisim Baskanligi Konferans Salonu'nda düzenlenen, "Dogal Afetlerde Uluslararasi Isbirligi ve Dayanisma Paneli"nde yaptigi konusmada, Türkiye'nin 6 Subat'ta "asrin felaketi" olarak nitelendirilen ve dünya tarihinin de en büyüklerinden olan depremleri yasadigini animsatarak, 11 ili etkileyen bu afetlerde 50 binin üzerinde kisinin hayatini kaybettigini, 313 binden fazla bina ve 893 bin bagimsiz bölümün kullanilamaz hale geldigini ifade etti.

Hayatini kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakinlarina ve Türk milletine bassagligi dileyen Altun, devlet olarak depremin ilk anlarindan itibaren hizli ve etkin bir koordinasyonla deprem bölgesindeki insanlarin yaninda olduklarini dile getirdi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in en basindan bu yana afet sonrasindaki müdahale ve yardim faaliyetlerini bizzat koordine ettigini kaydeden Altun, basta AFAD, Türk Silahli Kuvvetleri, Türk Kizilay ve saglik personeli olmak üzere kamu kurumlari ile sivil toplum kuruluslarinin ve milletin tam manasiyla bir seferberlik durumuna geçtigini bildirdi.

Altun, afetin ilk anlarindan itibaren Türkiye Afet Müdahale Planini devreye soktuklarini belirterek, bölgede 35 bin 250 arama kurtarma personelinin görev yaptigini, 100 binden fazla kisinin enkazdan kurtarildigini söyledi.

Cumhurbaskani Erdogan'in bütün bakanlari deprem bölgesinde görevlendirdigini animsatan Altun, 40 vali ve 160 mülki idare amirinin de bu illerde görev aldigini kaydetti.

Altun, bölgede ihtiyaç duyulan beslenme, barinma, saglik, güvenlik, psikososyal destek, hasar tespit ve altyapi gibi birçok hizmeti yürütmek amaciyla yaklasik 275 bin personelin hizla bölgedeki çalismalara dahil oldugunu anlatti.

Türk Hava Yollari ve Türk Silahli Kuvvetlerinin, hava koridoru ile yurt içi ve yurt disindan personelin ve malzemelerin ulastirilmasi ve afetzede vatandaslarin bölgeden tahliye edilmesi noktasinda önemli görev icra ettigini ifade eden Altun, cumhurbaskanligi uçaklarinin da bölgeye arama-kurtarma ve saglik ekiplerinin intikalini yaparken, bölgeden yarali vatandaslarin tasinmasini gerçeklestirdigini bildirdi.

Hava, deniz, demir ve kara yoluyla 1,5 milyondan fazla vatandasin deprem bölgesinden tahliyesini koordine ettiklerini belirten Altun, deprem bölgesindeki illerde kurulan çadir ve konteyner kentler ile tahsis edilen tesislerde, 3 milyona yakin vatandasin barinma ihtiyacinin karsilandigini söyledi.

Altun, devletin bir yandan geçici barinma imkanlarini saglarken, diger yandan da kalici konutlarin insasina giristigini belirterek, 319 bini bir yil içinde olmak üzere toplam 650 bin konutun yapilacagini ifade etti.

- Türkiye'nin "asrin felaketi" karsisinda gördügü uluslararasi destek

Ekonomik krizler, savaslar, salginlar, kitlik, iklim krizi, dogal afetler gibi tek bir ülkenin sinirlarini asan risklerle karsi karsiya kalindigina isaret eden Altun, bu sorunlarin, tek bir ülkeye ya da bölgeye mahsus gibi gürünse de zamanla etki alani genisleyerek, küresel bir sorun haline gelme potansiyeli barindirdigini vurguladi.

Bu sorunlarin çözümünde, uluslararasi dayanisma ve isbirliginin önemine dikkati çeken Altun, Türkiye'nin salgin zamaninda çesitli ülkelerle dayanisma ve yardimlasmadan kaçinmadigini ve buna karsin "asrin felaketi" karsisinda diger devletler ve halklardan destek gördügünü söyledi.

Altun, 90 ülkeden 11 bin 500'e yakin arama-kurtarma personelinin çalismalara katki sundugunu belirterek, bunun yaninda sahra hastaneleri ve saglik personeliyle kara, hava ve deniz yoluyla ulastirilan desteklerle dost ülkelerin bu süreçte Türkiye'nin yaninda oldugunu anlatti.

Türkiye ile dayanisma sergilemek amaciyla 16 Mart'ta Ankara'da toplanan Türk Devletleri Teskilati Olaganüstü Zirvesinin "Afet ve Acil Durum Yönetimi ve Insani Yardim" temasiyla gerçeklestirildigini hatirlatan Altun, zirvede Türk Devletleri Teskilati çatisi altinda dogal afetlere hazirlik ve bunlara müdahale noktasinda ikili ve çok tarafli isbirligi ve koordinasyon mekanizmasina dair önemli adimlar atildigini bildirdi.

Bu mekanizmanin çok daha genis bir kapsamda uygulamaya alinmasinin afet yönetimi konusunda önemli firsatlar sunacagina inandigini kaydeden Altun, Türkiye'nin, diger ülkelerin arama-kurtarma ekiplerinden ayni desteklerine, sahra hastanelerinden taziye ve destek mesajlarina, zor gününde kendisine uzatilan elini hiçbir zaman unutmayacaginin altini çizdi.

- "Milletimizin dünyanin dört bir yanina uzattigi yardim eline büyük bir vefa gösterildi"

Altun, konusmasina söyle devam etti:

"Afet dayanismasinin öneminin ortaya çiktigi bu dönem, ayrica bu mekanizmalarin eksiklerinin giderilmesi, daha etkili çalisir bir hale getirilmesi için bir firsat olarak da degerlendirilmelidir. Zira küresel alanda belirsizliklerin giderek arttigi bir dönemde, bu mekanizmalarin salginlar, afetler ve savaslar sebebiyle her zamankinden daha fazla isler hale getirilmesi elzemdir. Herkes su gerçegi açik ve net bir sekilde teslim edecektir; Türkiye, dünyanin neresinde bir felaket yasansa her zaman yardima ilk kosan ülke olmustur. Daha önce yasanan küresel krizler ve felaketler karsisinda milletimizin dünyanin dört bir yanina uzattigi yardim eline, sergiledigi dayanisma ve cömertlige karsi bugün büyük bir vefa gösterildigini görüyoruz. Felaketin ilk anlarindan bu yana canla basla mücadele veren basta arama-kurtarma görevlileri olmak üzere, resmi ya da gönüllü olarak faaliyet gösteren herkese minnettarligimizi ifade etmek istiyoruz. Ayni sekilde bu afet karsisinda ülkemize dayanisma ve destek gösteren tüm dost ülkelere de tesekkür ediyoruz."

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi olarak, tüm kurumlarla birlikte bu süreçte üzerlerine düsen görevi yerine getirmeye gayret ettiklerini ve etmeyi sürdürdüklerini belirten Altun, sürecin basindan bu yana bir taraftan kamuoyunun dogru bilgilendirilmesini temin ettiklerini, diger taraftan da sistematik dezenformasyon saldirilariyla mücadele ettiklerini vurguladi.

Bu süreçte, dezenformasyonun dogrudan can ve mal güvenligine dahi zararlar verebilecegini gördüklerini belirten Altun, ulusal ve uluslararasi kamuoyunu dogru, seffaf, güvenilir sekilde ve zamaninda bilgilendirmelerinden rahatsiz olan dahili ve harici seslerin hemen yükselmeye basladigina isaret etti.

- "Kirli oyunlarinizi bir bir bozacagiz"

Yalanlarla mücadele ettikçe söz konusu kesimlerin kumpas kuramadigini, kitleleri istedikleri gibi maniple edemedigini, bunu yapamayinca da kurumlari karalamaya, itibarsizlastirmaya giristiklerini anlatan Altun, su ifadeleri kullandi:

"Hedef gösterme ve tehdit etme noktasina kadar vardirdiklari bu habis tutumu, ne yazik ki dün bir kez daha sahsima yönelik olarak ortaya koydular. 6-8 Ekim olaylarinda masumlari katlettiren eli kanli PKK destekçisi, bizi fütursuzca tehdit ederek, sirtini dayadigi terör örgütüne hedef gösterdi. Onlar santajla çöktükleri yuvarlak masalarda kendilerine verilen vaatlerden aldiklari güçle küstahça saldiriya geçiyor olabilirler. Ancak buradan PKK'sindan FETÖ'süne tüm terör örgütlerine ve onlarin sözcülerine bir kez daha seslenmek istiyorum. Sizin bu çabalariniz, bizim nezdimizde hiçbir karsilik bulamayacaktir. Sizinle mücadelemiz, ayni kararlilikla sürecektir. Sizin kirli oyunlarinizi Allah'in izniyle bir bir bozacagiz. Hiçbirimiz sizden korkmuyoruz. O alçak tehditlerinizle bizi yildiramazsiniz."

Cumhurbaskani Erdogan'in terör örgütlerine yönelik "Basaramayacaksiniz" sözlerini animsatan Altun, sunlari kaydetti:

"Terörist basini özgürlestirme, onun heykelini dikme ve bölücülük hevesleriniz kursaginizda kalacak. Güvendiginiz o yuvarlak masalar, yaptiginiz planlar, millet iradesiyle yerle yeksan olacak. Uçsuz bucaksiz yalanlariniz, sistematik dezenformasyonlariniz, kara propagandalariniz, elinizde patlayacak. Sizin ne Cumhurbaskani'mizi ne onun dava arkadaslarini ne de bu büyük milleti sindirmeye gücünüz yetmez. Sirtinizi yasladiginiz teröristleri nasil inlerine gömüyorsak, yalanlariniza, manipülasyonlariniza, kara propagandalariniza da asla geçit vermeyecegiz. Yalanlara tevessül etmekten vazgeçmediginiz müddetçe, karsinizda dogruyu, hakikati, bizi bulmaya devam edeceksiniz."

Altun, bu süreçte Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi olarak, bir taraftan dezenformasyonla mücadele ederken, kamuoyunu bilgilendirirken öte yandan "Türkiye Tek Yürek", "Asrin Dayanismasi" ve "Seninleyiz Türkiye" gibi iletisim kampanyalariyla ulusal ve uluslararasi ölçekte dayanismayi ve duyarliligi artirmayi hedeflediklerini bildirdi.

Ayrica Baskanlik çatisi altinda hizmet sunan CIMER'e "Deprem Acil" butonu ekleyerek bu felaketten etkilenen vatandaslarin taleplerini devlete çok daha hizli iletebilmesini temin etmek üzere bir kanal daha açtiklarini animsatan Altun, sunlari kaydetti:

"Deprem Acil butonu ve çagri merkezimiz araciligiyla bugüne kadar vatandaslarimizdan 1 milyon 700 bine yakin basvuru aldik depremin oldugu günden bu yana. Tüm basvurular, depremin ilk anindan itibaren 7/24 büyük bir titizlikle incelendi, devletimizin tüm kurumlariyla koordinasyon içinde hizli ve etkin bir sekilde çözüme kavusturuldu. Bu basvurular içinde milletimizin fedakarligini, birlik ve beraberligini, dayanismasini ortaya koydugu çok sayida mesaj da vardi. Biz, tüm bu adimlari da dayanisma ekosisteminin bir parçasi olarak degerlendiriyoruz. Cumhurbaskani'mizin ifade ettigi üzere, deprem sonrasi sergiledigimiz asrin dayanismasini, ülkemizi afetlere karsi hazirlikli ve dayanikli hale getirme sürecinde de ortaya koyacagiz. Türkiye, bugün afet yönetimi ve dayanisma konusunda da dünyaya örnek bir noktadadir."

- "Dogal afetlerde, uluslararasi düzeyde isbirligi çok degerli hale geldi"

Panelde konusan Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi (TIKA) Baskani Serkan Kayalar ise 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras ve Hatay merkezli depremlerde hayatini kaybeden vatandaslara Allah'tan rahmet, yaralilara acil sifa diledi.

Dogal afetlerde, uluslararasi düzeyde isbirliginin çok degerli hale geldigini belirten Kayalar, "Ülkemiz, özellikle 2000'li yillarin basindan itibaren tüm kurumlariyla kapasite insa etmeye devam etmekte ve birikimlerini TIKA ve benzeri kurumlarla dost ve kardes ülkelerle paylasmaktadir. 30'uncu yilini geride birakan, 60 ülkede 62 ofisi bulunan TIKA, kalkinma isbirligi alaninda proje ve faaliyetleriyle ülkemizin uluslararasi insani diplomasisine katki saglamaktadir." diye konustu.

Kayalar, TIKA'nin yurt disinda yasanan dogal afetlerdeki insani yardimlarina iliskin, "Geçtigimiz yillarda, Meksika, Arnavutluk, Sirbistan, Güney Sudan, Mogolistan, Tanzanya, Kamboçya, Kolombiya ve Pakistan gibi birçok ülkede yasanan dogal afetlerde, Türkiye insani sorumluluk bilinciyle hareket etmis, Haiti gibi uzak bir cografyada dahi yardim elini uzatan ilk ülke olmustur." bilgisini verdi.

Farkli cografyalardaki yardim faaliyetlerinin, Türkiye'yi dünyanin vicdani haline getirdigini dile getiren Kayalar, "Öyle ki bu kiymetli çabalar bir boyutuyla karsiliksiz kalmamistir. Ülkemizin deprem yaralarinin sarilmasinda esine az rastlanir bir uluslararasi dayanismaya dönmüstür. Ülkemizin uluslararasi yardim çagrisina 100'ün üzerinde ülkeden yardim teklifi gelmis, ilk andan itibaren kurtarma ve insani yardim faaliyetleriyle muazzam bir isbirligi ve dayanisma ortaya konmustur." dedi.

Türkiye'ye ulastirilan yardimlarin arkasinda, degerli hikayeler oldugunu belirten Kayalar, bu yardimlarin zor günlerde dostlugun bir nisanesi olarak çok anlamli oldugunu vurguladi.

Kayalar, bu yardimlarin arka planinda Türkiye'nin yillardir ihtiyaç sahibi cografyalara "az veya çok" demeden kosmasinin ne kadar etkili oldugunun görülebilecegini dile getirdi.