"Iftari 45 dakikadan önce bitirmeyin" uyarisiHatice Senses Kurukiz- Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Gülbanu Canbaloglu: - "Iftarin hizli yenilmemesi gerekmektedir. Tokluk sinyali ortalama 20 dakikada beyne iletiliyor. Saglikli bir iftar için yemeginizi 45 dakikadan önce bitirmeyin" - "Sahurda agir yemeklerden kaçinin. Çünkü gece metabolizma hizi düser, kilo alma riski artar"
ISTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Gülbanu Canbaloglu, iftarin hizli yenilmemesi gerektigini belirterek, tokluk sinyalinin ortalama 20 dakikada beyine iletildigini, saglikli bir iftar için yemegin 45 dakikadan önce bitirilmemesi gerektigini bildirdi.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Canbaloglu, imsak ve iftar arasinin yaklasik 14 ila 15 saatlik bir açlik gerektirdigini, günün verimli geçmesi adina yeterli ve dengeli bir sahurun önemli oldugunu vurguladi.
Günün oruç tutulmayan bölümünde 2 ana ögün ve iki ara ögün yapilarak özellikle iftarda yüklü bir ögün tüketilmemesi gerektigini aktaran Canbaloglu, sahur ögününün agir yemeklerden olusmamasi gerektigi uyarisini yaparak, "Gece metabolizma hizi düstügü için kilo alma riski artar." görüsünü bildirdi.
Canbaloglu, bagisiklik sistemini güçlendirmek için 2-2,5 litre su, C vitamini, omega 3, probiyotikler, D vitamini içeren besinler ile zencefil, zerdeçal gibi baharatlarin tüketilmesi gerektigini belirterek, hizli bir sekilde iftar yapmanin tansiyon, seker yükselmeleri ve mide rahatsizliklarina neden olabilecegini bildirdi.
Canbaloglu, beslenmede dikkat edilmesi gereken "altin" kurallari ise söyle siraladi:
"Iftarin hizli yenilmemesi gerekmektedir. Tokluk sinyali ortalama 20 dakikada beyne iletiliyor. Saglikli bir iftar için yemeginizi 45 dakikadan önce bitirmeyin. Sahurda agir yemeklerden kaçinin. Çünkü gece metabolizma hizi düser, kilo alma riski artar. Ramazan ayinda mideyi rahatsiz etmemek ve kalori fazlaligini önlemek için en dogru pisirme yöntemleri, izgara, firinlama, haslama ve bugulamadir. Özellikle kizartmalardan, hamur islerinden, asiri seker ve yag içeren besinlerden uzak durmak, gece olusabilecek hazimsizliklara, mide yanmalarina ve kilo problemlerine karsi sizi koruyacaktir. Iftarda bos mideyi birden doldurmak, tansiyon ve seker dalgalanmalari ile mide ve barsak rahatsizliklarina sebep oldugu için iftarla sahur arasina bir ara ögün eklemeyi aliskanlik haline getirmeliyiz."