Idlib'de kamplari vuran firtina yaklasik 32 bin sivili olumsuz etkilediAhmet Karaahmet,Esref Musa,Mehmet Burak Karacaoglu

Idlib'de kamplari vuran firtina yaklasik 32 bin sivili olumsuz etkilediAhmet Karaahmet,Esref Musa,Mehmet Burak Karacaoglu

IDLIB (AA) - Suriye'nin kuzeybatisindaki Idlib ilinde 2 gündür etkili olan firtina, Bessar Esed rejimi ve destekçilerinin saldirilarindan kaçanlarin sigindigi 60 kamp ve depremzedeler için insa edilen 11 barinma merkezindeki yaklasik 32 bin sivili olumsuz etkiledi.

Idlib'de veri çalismalari yürüten Suriye Acil Müdahale Koordinatörlügü Müdürü Muhammed Hallaj, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Idlib’de ve Halep'in kuzey ve bati kirsalindaki çadir bölgelerin son 2 günde siddetli firtinadan en çok etkilenen yerler arasinda oldugunu söyledi.

Bölgede depremzedeler için insa edilen 11 barinma merkezinin siddetli rüzgar nedeniyle zarar gördügünü belirten Hallaj, 60 kampta 467 çadirin kullanilmaz hale geldigini ve 1328 çadirin da kismen etkilendigi aktardi.

Hallaj, kamplarda hasar tespit çalismalari sonucu yaklasik 8 bin 500'ü kadin ve 16 bin 500’ü çocuk olmak üzere yaklasik 32 bin kisinin firtinadan olumsuz etkilendigini kaydetti.

Halihazirda kullanilan çadirlarin zorlu hava kosullarina karsi dayaniksiz oldugunun altini çizen Hallaj, "Çadirlar uzun süre kullaniliyor, bu yüzden yipranmalara neden oluyor. Çadirlarin uygun olmayan alanlarda kurulmasi insanlarin hayatina tehlike olusturuyor. Aileleri gerekli önlemleri almasi için uyardik." diye konustu.

- Insani yardim kuruluslarina "yardim" çagrisi

Bölgedeki sivil toplum kuruluslarina yardim çagrisinda bulunan Hallaj, "Sivillerin ihtiyaçlarinin karsilanmasi için acil harekete geçilmesi gerekiyor." dedi.

Idlib'in batisinda Seh er-Rüc bölgesindeki Udvan Çadir Kampi sakinlerinden Hamali Halid Ibrahim de hava durumunun kötü oldugunu, çadirlarin siddetli rüzgara dayanmadigini bu sebeple yikildigini söyledi.

Bir diger kamp sakini Hamali Avad el-Avad ise etkili rüzgar nedeniyle çadirlarin uçtugunu ve çocuklarin üsüdügünü kaydetti.