Huzurevi sakinleri sanat ve sporla iç içe vakit geçiriyor Özgün Tiran- Kirklareli Huzurevinin bocce takiminda yer alan 82 yasindaki Cemal Sener ile 79 yasindaki Naim Çag ve Lütfi Erkus, spor yaparak zinde kaliyor

Huzurevi sakinleri sanat ve sporla iç içe vakit geçiriyor Özgün Tiran- Kirklareli Huzurevinin bocce takiminda yer alan 82 yasindaki Cemal Sener ile 79 yasindaki Naim Çag ve Lütfi Erkus, spor yaparak zinde kaliyor

KIRKLARELI (AA) - ÖZGÜN TIRAN - Kirklareli Huzurevi'nde kalan yaslilar, sanatsal ve sportif etkinliklerle günlerini geçiriyor.

Farkli farkli hikayeleri olan ve yollari burada kesisen yaslilardan bazilari spor yapiyor bazilari ise el sanatlariyla ugrasiyor.

Huzurevinde, yasamlari boyunca mutluluga da hüzne de taniklik eden 60 yas üstü 42 kisi kaliyor.

Sabah kahvaltisinin ardindan huzurevi bahçesinde sohbete baslayan yaslilar, el sanatlariyla ilgileniyor, kitap okuyor, sportif etkinliklere katiliyor.

Bocce takimlari olusturup birbirleriyle maçlar yapan huzurevi sakinleri, "Türkiye 60 Yas ve Üstü Yetiskin Gençler Bocce Ligi"nde mücadele ediyor.

Anadolu Ajansi ekibi, 1 Ekim Dünya Yaslilar Günü dolayisiyla huzurevi sakinlerinden Elfidan Gönüleri, Önder Özcan, Ahmet Necati Yalin, Cemal Sener, Naim Çag ve Lütfi Erkus ile röportaj yapti.

Yaklasik 5 yildir burada kalan 87 yasindaki Elfidan Gönüleri, AA muhabirine, huzurevinde rahat bir yasam sürdügünü söyledi.

Gençlik yillarinin zorluklarla geçtigini dile getiren Gönüleri, esinin ölümünden sonra huzurevine yerlestigini kaydetti.

Yasliligin zor oldugunu vurgulayan Gönüleri, sunlari kaydetti:

"Burada bize hizmet ediyorlar, çok memnunuz. Yaslilik güzel ama huzur içinde olacaksin, elin ayagin tutacak; öyle yaslilik iyi ama rahatsiz oldugun zaman, bir yerinde agri oldugu zaman zor. Köyümüzü özlüyorum, gidiyorum ama is yapacak güç yok. Köyler bosaldi. Yaslilar öldü, köy bos gibi. Evimiz var ama kapi kapali, gelen giden yok. Ben köydeyken çoluk çocuk gelirdi bayramlarda ziyarete, herkesin arabasi gelir gider ben yine yalniz… O da bitti. En son buraya geldim artik."

- "Huzurevinde günümüz çok güzel geçiyor"

Geçirdigi kazada sol bacagini kaybeden 62 yasindaki Önder Özcan ise huzurevi bahçesinde fidanlarin çevresine agaç dallarindan çitler yaparak zamanini geçiriyor.

Yaklasik 1 yildir huzurevinde kalan Özcan, 8 yil önce kalorifercilik yaparken göçük altinda kaldigini ve daha sonra sol bacagini kaybettigini belirtti.

Bunun üzerine huzurevine yerlesmeye karar verdigini dile getiren Özcan, söyle devam etti:

"Huzurevinde günümüz çok güzel geçiyor. Hasta bakicilarimiz, hemsirelerimiz, memurlarimiz hepsi tatli yüzlü güler yüzlü insanlar. Bizi biri ziyarete geldiginde memnun oluyorum. Gençligin verdigi bir zevk var, bir de yasliligin verdigi zevk var. Her ikisi de güzel." dedi.

- Köpekleriyle zamanini geçiriyor

Yaklasik 5 yildir huzurevinde kalan Ahmet Necati Yalin da zamaninin büyük bir bölümünü sahiplendigi köpeklerle geçiriyor.

Uzun yillar kasaplik yaptigini anlatan Yalin, köpekleri çok sevdigini ifade etti.

Çocuklugundan bu yana içinde hep hayvan sevgisi oldugunun altini çizen Yalin, sunlari kaydetti:

"Hayvanlara karsi sevgim büyük. Onlarla vaktimi geçiriyorum. Saliyorum onlari gezdiriyorum, bütün gün yanimdalar, geziyorlar yanimda. Ben nereye onlar da oraya. Zamanin nasil geçtigini anlamazsin bunlarla. Yaslilik gençlige benzemez. Yasliligin güzel bir tarafi yok. Yaslilikta her zaman bir çukurdasin. Mesela ben simdi 40 yasinda olsam veya 35 yasinda olsam daha baska olur. Simdi artik son yolculuk."

Yalin, tüm vatandaslari huzurevi sakinlerini ziyaret etmeye davet etti.

- Ihtiyar delikanlilar bocce ile zinde kaliyor

Huzurevinin bocce takiminda yer alan 82 yasindaki Cemal Sener ile 79 yasindaki Naim Çag ve Lütfi Erkus ise spor yaparak zinde kaliyor.

Lütfi Erkus, uzun yillar Istanbul'da yasadigini ve 23 yil önce sakin bir hayat yasamak için memleketine döndügünü anlatti.

Yaslandiktan sonra huzurevine geldigini belirten Erkus, "Huzurevinde çok güzel zamanlarimiz oluyor. Burada spor yapiyor, oyun oynuyoruz. Yasima ragmen bana spor yapmak hiç zor olmuyor. Zevkle yaparim bu isi. Antrenman olsun diye dört gözle bekliyoruz." ifadelerini kullandi.

Cemal Sener ise gençlik yillarinin çok güzel geçtigini kaydetti.

Asçilik yaparak ailesini geçindirdigini dile getiren Sener, "Ben her seye merakliyim, bocce oynandigini görünce hocama 'ben de oynayabilir miyim' dedim. Kabul ettiler, o sekilde basladim. Bocce oynarken her seyin güzel olmasini istiyorum." dedi.

Yasliligin zor oldugunu dile getiren Sener, kendilerini biri ziyarete geldiginde çok mutlu olduklarini vurguladi.

Naim Çag da bocce oynarken zamanin çabuk geçtigini belirtti.