Hollywood senaristleri 15 yil sonra ilk kez greve gidiyorSeyma Uzundere

Hollywood senaristleri 15 yil sonra ilk kez greve gidiyorSeyma Uzundere

ANKARA (AA) - Hollywood senaristleri, 15 yil aranin ardindan ilk kez grev karari aldi.

Amerikan Senaristler Birligi (WGA), 11 bin 500 üyesinin stüdyo sirketleri ile yapilan ücret görüsmelerinin basarisizlikla sonuçlanmasinin ardindan greve gidecegini duyurdu.

Senaristlerin grev karari, Disney ve Netflix’in de aralarinda oldugu 350'den fazla yapim sirketinin temsilcisi Amerikan Sinema Filmleri Dernegi (MPAA) ile yapilan ücretlerin ve kar paylasiminin artirilmasina iliskin görüsmelerin basarisizlikla sonuçlanmasinin ardindan geldi.

WGA, Twitter üzerinden yaptigi paylasimda, yapim sirketleri ile yaklasik 6 haftadir süren müzakerelerin senaristlerin karsi karsiya oldugu krize çözüm sunamadigini bildirdi.

WGA tarafindan bugün ögleden sonra baslayacagi duyurulan grevin, film gösterimlerinde gecikmeye yol açabilecegi belirtiliyor.

Senaristler en son 2007 yilinda greve gitmis ve çalisanlarin 100 günlük is birakmalari yaklasik 2 milyar dolar zarara yol açmisti.

Yillik dizi ve film üretiminde hizli artisin yasandigi son yillarda senaristler, daha zor sartlar altinda çalistiklarini ve bunun karsiliginda daha az ücret aldiklarini söylüyor.