Hint-Amerikali matematikçi Rao, 102 yasinda uluslararasi istatistik ödülünün sahibi olacakIbrahim Hakki Çetinkaya

Hint-Amerikali matematikçi Rao, 102 yasinda uluslararasi istatistik ödülünün sahibi olacakIbrahim Hakki Çetinkaya

ANKARA (AA) - Hint kökenli Amerikali matematikçi Calyampudi Radhakrishna Rao'ya, 102 yasinda 80 bin dolar degerindeki 2023 Uluslararasi Istatistik Ödülü verilecek.

Uluslararasi Istatistik Vakfinin Uluslararasi Ödül Kurulu tarafindan yapilan açiklamada, temmuzda Kanada'nin baskenti Ottawa'da düzenlenecek Dünya Istatistik Kongresi'nde Rao'ya, 80 bin dolarlik "yilin istatistikçisi" ödülünün takdim edilecegi duyuruldu.

Açiklamada, Rao'nun 1945'te Calcutta Matematik dergisinde yayimlanan çalismasinin, modern istatistik alani için rehber niteliginde oldugu ve bugün hala bu alanda yogun sekilde üç temel bulgu ortaya koydugu kaydedildi.

Ünlü matematikçinin çalismasindaki ilk bulgunun, "bir niceligi tahmin etmek için bir yöntem kullanildiginda, bunun herhangi bir yöntem kadar iyi olabilecegini bilmek" oldugu aktarildi.

"Rao-Blackwell Teoremi" olarak adlandirilan ikinci bulgu (ünlü istatistikçi David Blackwell tarafindan bagimsiz olarak kesfedildigi için ikisinin adiyla aniliyor), bir tahminin daha iyi, optimal bir tahmine dönüsmesi için olanak sagliyor. Açiklamada, bu bulgularin, istatistiklerin çogunun üzerine insa edildigi bir temel olusturdugu belirtildi.

Üçüncü bulgu ise "bilgi geometrisi" olarak ünlenen yeni bir disiplinler arasi alana öncülük eden anlayisi olusturdu.

Açiklamada, bu üç bulgu bir araya geldiginde bilim adamlarina siradan verilerden verimli analiz ve sonuçlar çikarmalarina yardim ettigi ifade edildi.

Istatistik Vakfi Ödül Kurulu Baskani Guy Nason, Rao'yu ödüllendirmekle onun 1945'te gerçeklestirdigi fakat günümüzde çesitli disiplinlerce halen faydalanilan "anitsal çalismasini" kutladiklarini vurguladi.

Hindistan'in güney eyaletlerinden Karnataka'da Eylül 1920'de dünyaya gelen ünlü matematikçi, ülkesinde istatistik ve matematik bölümlerinde lisans egitimini aldiktan sonra, Ingiltere'deki dünyanin en iyi üniversiteleri arasinda gösterilen King’s College'da yüksek lisansini, Cambridge Üniversitesinde de doktorasini tamamladi.