Hindistan, Çin'in ihtilafli yerleri yeniden adlandirma girisimini reddettiMuhammet Tarhan
ANKARA (AA) - Hindistan, Arunaçal Prades eyaletindeki Çin ve Hindistan arasindaki ihtilafli yerleri yeniden adlandirma girisimleri nedeniyle Çin'e sert tepki göstererek, bu adimi "tamamen reddettigini" bildirdi.
BBC'nin haberine göre Hindistan Disisleri Bakanligi Sözcüsü Arindam Bagchi, Çin'in söz konusu eyaletteki ihtilafli sinir bölgesi boyunca 11 yerin adini degistirmesinin ardindan yaptigi açiklamada, "Çin ilk kez böyle bir girisimde bulunmadi. Bunu tamamen reddediyoruz." dedi.
Arunaçal Prades'in Hindistan'in ayrilmaz, devredilemez bir parçasi oldugunu vurgulayan Bagchi, "Uydurma isimler verme girisimleri bu gerçegi degistirmeyecektir." ifadesini kullandi.
Yasanan son gerginlik, Çin Sivil Isler Bakanliginin 1 Nisan'da "Güney Tibet'te bazi cografi adlari standartlastirdigini" açiklamasinin ardindan basladi.
Söz konusu adim, dag zirvelerini, yerlesim alanlarini, nehirleri ve eyalet baskenti Itanagar'a yakin bir kasabayi içeriyor.
Öte yandan henüz Pekin'den konuya iliskin yorum yapilmadi.
Pekin, ilk olarak 2017'de Tibet'in ruhani lideri Dalai Lama'nin bölgeyi ziyaretinin ardindan Arunaçal Prades'teki 6 bölgenin adini degistirmeye çalismisti.
Aralik 2022'de ise ikinci bir liste yayinlayan Çin, bu kez bölgedeki 15 yerin adini degistirmis, Hindistan buna sert tepki göstererek degisiklikleri reddetmisti.
- Ihtilafli bölgede gerginlik sürüyor
Iki ülke arasinda 9 Aralik'ta da belirsiz sinir hattini tanimlayan Fiili Kontrol Hatti'nda çatisma yasanmis, iki taraftan yararlananlar olmus, olay medyaya 3 gün sonra sizmis ve yetkililerce dogrulanmisti.
Çin ile Hindistan arasindaki Himalaya Daglari'nin çevreledigi hat, ülkeler arasinda egemenlik tartismalarina neden oluyor. Akarsular, göller, buzullar ve karli zirvelerin bulundugu yaklasik 3 bin 500 kilometrelik sinir, taraflari sik sik karsi karsiya getiriyor.
Pekin, "Güney Tibet" olarak adlandirdigi Hindistan'in Arunaçal Prades eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken Yeni Delhi Aksay-Çin platolarini kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanin Çin tarafindan isgal edildigini savunuyor.
Taraflar, uzun yillardir egemenlik ihtilaflarini çözemiyor.