Güney Kore'de muhalefet yeni Baskanlik Ofisi'nin dinlendigini iddia ettiSaadet Firdevs Apari

Güney Kore'de muhalefet yeni Baskanlik Ofisi'nin dinlendigini iddia ettiSaadet Firdevs Apari

ANKARA (AA) - Güney Kore'de muhalefet, Yongsan'daki yeni Baskanlik Ofisi'nin dinlendigini ileri sürdü.

Yonhap'in haberine göre, ana muhalefetteki Demokrat Partili (DP) bazi milletvekilleri, Yongsan ofisinin, casusluk faaliyetlerine karsi eski Devlet Baskanligi Sarayi Cheong Wa Dae'dan daha "savunmasiz" oldugunu iddia etti.

Milletvekilleri, ABD'nin Ukrayna'ya silah destegi konusunda Güney Kore Baskanlik Ofisi'nin dinlemesine dair yayilan Pentagon belgelerine dayanan haberlerden sonra elestirilerini artirdi.

Devlet Baskani Yoon Suk-yeoI'un ofisinden yapilan açiklamada, ABD'nin Güney Kore'nin iç tartismalarini gözetledigine dair süphelerin "saçma ve yanlis" oldugu belirtildi.

Eski baskanlik yerleskesine atifta bulunulan açiklamada, "Yongsan'daki baskanlik ofisinin, Cheong Wa Dae'deki eski ofisten çok daha güçlü askeri bir tesis ve kulak misafirlerini engellemek için çalisan bir sistemi var." ifadelerine yer verildi.

DP'yi "yanlis, olumsuz süphelerle" insanlari kiskirtmaya çalismakla suçlayan Baskanlik Ofisi'nden, "Bu, Kuzey Kore'nin araliksiz provokasyonlari ve nükleer tehditleri arasinda Kore-ABD ittifakini sarsan bir kendine zarar verme ve ulusal çikarlari ihlal etme eylemidir." açiklamasi yapildi.

Güney Kore dün, ABD ve NATO'ya ait oldugu ileri sürülen ve sosyal medyaya sizan "gizli" ibareli belgelerde ülke yetkililerinin dinlendigine yönelik iddialar üzerine, ABD'den gerekli tedbirleri almasi talebinde bulunmayi planladigini duyurmustu.

Sizan belgelerde ayrica ABD istihbarat servislerinin mart baslarinda Güney Kore Baskanlik Ofisi'nde Ukrayna'ya silah destegi saglanip saglanmayacagina dair konusmalari dinledigi iddiasi da yer aliyor.