Garanti BBVA, ara dönem karbonsuzlasma hedeflerini açikladiGökhan Yildiz- Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Bastug: - "Taahhüt ettigimiz net sifir hedefine ulasmak için karbon yogun sektörler özelinde 2030 yili ara dönem hedeflerimizi planladik"

Garanti BBVA, ara dönem karbonsuzlasma hedeflerini açikladiGökhan Yildiz- Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Bastug:
- "Taahhüt ettigimiz net sifir hedefine ulasmak için karbon yogun sektörler özelinde 2030 yili ara dönem hedeflerimizi planladik"

ISTANBUL (AA) - Garanti BBVA, Net Sifir Bankacilik Birligi taahhütleri dogrultusunda 2030 yili ara dönem karbonsuzlasma hedeflerini açikladi.

Garanti BBVA'dan yapilan açiklamaya göre, 2021 yilinda Net Sifir Bankacilik Birligi’ne Türkiye'den ilk imzaci olarak katilan banka, 2050'ye kadar borç verme ve yatirim portföylerini net sifir emisyonla uyumlu hale getirmeyi taahhüt etti.

2021 yilinda ayni zamanda Türkiye'de kömürden çikis taahhüdü veren ilk banka olan Garanti BBVA, kömür santralleri ve madenleri ile ilgili yeni yatirimlari finanse etmeyecegini ve portföyündeki kömür faaliyetlerine iliskin riskini en geç 2040 yilina kadar sifirlayarak sektörden tamamen çikmis olacagini kamuoyuyla paylasti.

Garanti BBVA 2022 yilinda ise kömürden çikis taahhüdünü bir adim öteye tasiyarak diger karbon yogun sektörler için de Paris Anlasmasi Sermaye Geçisi Degerlendirmesi (PACTA) metodolojisi ile uyumlu ara dönem karbonsuzlasma hedeflerini açiklayan Türkiye’den ilk banka oldu.

Hedefler belirlenirken uzun dönem perspektifli, karar süreçlerine odakli, güçlü, kapsayici, hesap verilebilir ve sektöre özel prensipler göz önüne alindi.

Sürdürülebilirligi stratejik önceliklerinden biri olarak belirleyen banka, sürdürülebilir dönüsüm yolculugunda finans kuruluslarinin rolü ve sorumlulugunun bilincinde olarak müsterilerinin daha sürdürülebilir bir gelecege geçislerinde yol arkadasligi yapmayi hedefliyor.

- "2050 yili taahhütlerimizi yerine getirmek için çalismalarimiza devam ediyoruz"

Açiklamada görüslerine yer verilen Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Bastug, Garanti BBVA olarak iklim kriziyle mücadelede finans sektörüne önemli görevler düstügünün bilincinde olduklarini belirterek, sunlari kaydetti:

"17 yili askin süredir faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik ekseninde sekillendiriyor, iklim degisikligiyle mücadele için de önemli adimlar atiyoruz. Bu kapsamda Türkiye'de Birlesmis Milletler Net Sifir Bankacilik Birligi'ne katilan ayni zamanda kömürden çikis taahhüdü veren ilk banka olduk. 2050 yili taahhütlerimizi yerine getirmek için çalismalarimiza devam ediyoruz. Bunun için elimizdeki verileri gözden geçiriyor, karbonsuzlasma hedefimiz kapsaminda bulundugumuz yeri ve ulasmak istedigimiz hedefe hangi mesafede oldugumuzu düzenli olarak analiz ve takip ediyoruz.

Taahhüt ettigimiz net sifir hedefine ulasmak için karbon yogun sektörler özelinde 2030 yili ara dönem hedeflerimizi planladik. PACTA metodolojisi kapsaminda belirledigimiz hedeflerle müsterilerimizin karbonsuzlasma süreçlerindeki gelisimlerini takip ediyor, bu yolda yeni teknolojiler ve üretim metotlarina yapacaklari yatirimlara yönelik finansal destekler sunuyoruz. Karbonsuzlasma hedefleriyle uyumlu müsterilerde risk agirligini artirarak kredi portföyündeki geçis risklerini azaltmak ve buna ilaveten çevresel ve sosyal performans açiklamalarina yönelik seffaflik taahhüdümüzü yerine getirmek en önemli amaçlarimiz arasinda yer aliyor."