Fransa'da 1 Mayis'ta, emeklilik reformuna karsi ülke çapinda gösteriler basladiAlaattin Dogru- Ülke genelinde 1 milyondan fazla kisinin katilmasi beklenen gösterilerde güvenligi saglamak için 5 bini Paris'te olmak üzere toplamda 12 bin polis görev yapacak- Ülkenin en büyük sendikalarindan CGT Genel Sekreteri Sophie Binet, hükümete, gösterilerde polisi kiskirtmama çagrisi yapti
ANKARA (AA) - Fransa'da 1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü'nde, emeklilik yasinin 2 yil uzatilmasini içeren reforma karsi çikanlar, ülke çapinda gösteriler düzenliyor.
Fransa'nin büyük sendikalarinin çagrisiyla, baskent Paris basta olmak üzere, Strazburg, Marsilya, Toulouse, Vannes, Rouen ve Rennes dahil birçok kentte reform karsiti kitlesel eylemlerin 13'üncüsü basladi.
Ülke genelinde 1 milyondan fazla kisinin katilmasi beklenen gösterilerde güvenligi saglamak için 5 bini Paris'te olmak üzere toplamda 12 bin polis görev yapacak.
Paris ve çevresinde toplu tasimadan sorumlu kurum RATP, gösteriler nedeniyle birçok tren ve metro istasyonunu kapatti.
Ayrica grev ve gösterilerden kaynakli hava yolu ulasiminda yüzde 25-33 civarinda aksama yasanmasi bekleniyor.
- Mahkeme, polisin gösterilerde dron kullanmasina yönelik itirazi reddetti
Bordo Idare Mahkemesi de polislerin gösterilerde dron kullanmasina yönelik yapilan itirazi reddetti.
Içisleri Bakani Gerald Darmanin, emniyet müdürlerine, polisin gösterilerde istihbarat toplamak için dron kullanmasi talimatini göndermisti.
- Sendika temsilcisinden hükümete polisleri kiskirtmama çagrisi
Fransiz radyosu RTL'ye konusan Paris Emniyet Müdürü Laurent Nunez, gösterilere 2 bin kadar asiri solcu militanin katilacagini haber aldiklarini açikladi.
Bir kismi disaridan gelen bu kisilerin siddet eylemleri gerçeklestireceklerini belirten Nunez, kim olurlarsa olsunlar bu kisilerin polisin sert müdahalesiyle karsilasacaklarini söyledi.
Ülkenin en büyük sendikalarindan CGT Genel Sekreteri Sophie Binet ise hükümete, gösterilerde polisi kiskirtmama çagrisi yapti.
Önceki birçok gösteride de asiri sagcilarin ve sivil giyimli polislerin göstericilere karisarak provokatif eylemlerde bulundugu iddia edilmisti.
Çalisma Bakani Olivier Dussopt, Fransiz BFMTV'ye yaptigi açiklamada, CGT temsilcilerine hükümetle görüsmelere baslamasi için gelecek günlerde davetiye göndereceklerini söyledi.
- Emeklilik reformu
Fransa'da hükümetin, emeklilik yasinin 62'den 64'e çikarilmasini içeren yasa tasarisini oylamadan Meclisten geçirme karari üzerine, 16 Mart'ta kitlesel gösteriler baslamisti.
Gösterilere sert müdahale eden polis ile göstericiler arasinda ülkenin birçok yerinde siddet olaylari yasandi.
Ülke genelinde 16 Mart'tan bu yana düzenlenen protestolarda 1000'den fazla kisi gözaltina alinmisti.
Muhalefet ve hükümetin, reformun anayasaya uygun olup olmadiginin belirlenmesi için basvurdugu Anayasa Konseyi, yasa tasarisinin emeklilik yasini 64'e çikaran maddesini onaylamis, 6 maddeyi ise tamamen veya kismen reddetmisti.
Söz konusu tasari, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron tarafindan imzalanarak Resmi Gazete'de yayimlanmisti.