Fransa için savastirilan "Senegalli Nisancilar" ülkelerine dönüs yolundaAlaattin Dogru,Esra Taskin- Halen Fransa topraklarinda yasayan Senegalli Nisancilardan 9'u, Air Senegal ile Paris'ten Dakar'a uçus için yola çikti

Fransa için savastirilan "Senegalli Nisancilar" ülkelerine dönüs yolundaAlaattin Dogru,Esra Taskin- Halen Fransa topraklarinda yasayan Senegalli Nisancilardan 9'u, Air Senegal ile Paris'ten Dakar'a uçus için yola çikti

PARIS/ANKARA (AA) - ESRA TASKIN/ALAATTIN DOGRU - Ikinci Dünya Savasi'nda Fransa saflarinda zorla savastirilan ve "Senegalli Nisancilar" adiyla bilinen Afrikali piyade birliginden 9 kisi, ana vatanlarina dönmek için verdikleri mücadeleyi kazandi.

Senegalli Nisancilar Tarih ve Bellegi Dernegi Baskani ve Ile-de-France Bölge Meclis Üyesi Aissata Seck, AA muhabirine, Senegal asilli 9 piyadenin sosyal haklarini kaybetmeden ülkelerine dönmek amaciyla gösterdikleri çabayi anlatti.

Kendisi de Çinhindi Savasi'nda Fransa saflarinda savasan Senegalli Nisanci'nin torunu olan Seck, birçok ülkede savasmak zorunda birakilan ve halen Fransa topraklarinda yasayan Senegalli Nisancilardan 9'unun bugün Air Senegal ile Paris'ten Dakar'a uçus için yola çiktiklarini söyledi.

Yaslari 95 ile 96 arasinda olan bu kisilerin 1946-1954 Fransa-Vietnam Savasi, 1954-1962 Cezayir Bagimsizlik Savasi gibi muharebelerde Fransa saflarinda savasmalari için ülkelerinden koparildigini anlatan Seck, yillardir verdikleri mücadeleyle Fransa vatandasligina hak kazandiklarini ifade etti.

- "Fransiz makamlari haklarini iade etmemek için direndi"

Seck, Fransa'nin bu kisilerin vatandasliga alinmalari için ebeveyn dogum akitleri gibi Senegal'de o dönem çikarilmayan belgeleri talep ederek zorluk yasattigini, durumu ancak uzun ugraslar neticesinde Fransiz makamlarina zorla da olsa kabul ettirebildiklerini anlatti.

Senegalli Nisancilarin 2017'de Fransa vatandasligi aldigini söyleyen Seck, diger yandan yaslilik maaslarini alabilmeleri için yilin en az 6 ayini Fransa'da geçirmelerini zorunlu kilan yasal düzenleme nedeniyle aileleri, çocuklari olmadan ülkede zor kosullarda yasamak zorunda birakildiklarini kaydetti.

Seck, esi hasta olan bir nisancinin Senegal'de 6 ay 15 gün kaldigi için yaslilik maasinin kesildigini hatta devletin önceki yillarda ödedigi 17 bin avroyu geri istedigini dile getirdi.

Bu borcu iptal ettirmeyi basardiklarini belirten Seck, Senegalli Nisancilar'in hikayesini anlatan "Nisancilar" filminin vizyona girdigi geçen ocak ayinda söz konusu düzenlemenin kaldirilmasiyla artik bu kisilerin yurtlarina, ailelerinin yanina onurlu sekilde dönebileceklerini söyledi.

- "Filmlerin etkisi oldu"

Seck, Senegalli Nisancilar'in, eski Fransiz askerleri gibi 3 ayda bir ödeme aldiklarini ancak bu ödemenin 2007'ye kadar farkli oldugunu, Rachid Bouchareb'in eski Fransiz kolonilerinden gelen askerlerin Fransa'ya Ikinci Dünya Savasi'ndaki katkilarini anlatan "Indigenes" (Isimsiz Kahramanlar) adli filmi sayesinde esitlendigini belirtti.

2006'da "Isimsiz Kahramanlar", 2023'te "Nisancilar" filminin, verdikleri mücadelede kendilerine yardimci oldugunu vurgulayan Seck, "Nisancilar" filminin 1 milyon 300 bin gise yaptigini ve belki de birçok kisinin Senegalli Nisancilar'in hikayesini ögrendigine dikkati çekti.

- "Senegalli Nisancilar" 1857'de kuruldu

Birinci ve Ikinci Dünya savaslarinda Fransa saflarinda savastirilan ve "Senegalli Nisancilar" adiyla bilinen Afrikali piyade birligi, "General Faidherbe" adiyla da bilinen 3. Napolyon tarafindan 1857'de kuruldu.

Bu sömürge piyade birliginde çogunlugu Senegal'den olsa da Benin, Fildisi Sahili, Gine, Mali, Burkina Faso, Nijer ve Moritanya'dan da askerler yer aliyordu.