Kanada'daki Çinliler Asya karsiti irkçiliktan sikayetçiSeyit Aydogan

Kanada'daki Çinliler Asya karsiti irkçiliktan sikayetçiSeyit Aydogan

TORONTO (AA) - Kanada'da açiklanan bir raporda, ülkedeki Çin asilli Kanadalilarin "Asya karsiti irkçilik konusunda çaresiz kaldiklari" belirtildi.

Toronto Üniversitesi Sosyal Hizmetler Fakültesi ile Çinli Kanadalilar Ulusal Konseyi tarafindan ortak hazirlanan raporda, Çinli Kanadalilarin Asya karsiti irkçilik (Anti-Asian Racism) konusunda çaresizlik ve umutsuzluk içinde olduklari kaydedildi.

"Geriye Bakarak 2020: Kovid-19 Salgini Sirasinda Asya Karsiti Irkçilik Üzerine Kusaklararasi Sohbetler" adli rapor, Çinli yeni göçmenler ve Kanada'da doganlar da dahil olmak üzere farkli yas gruplarinin deneyimlerine odaklandi. Raporda, arastirma süresince görüsülen Çin asilli Kanadalilarin, fiziksel saldiriya veya hakarete ugradiklari vakalari dile getirdigi vurgulandi.

Kanada'daki Çin toplumu, Kovid-19 salgininin ilk olarak Çin'de ortaya çikmasi nedeniyle, 2019 yilindan bu yana, ülke genelinde bazi kesimlerin tepkisi ile karsilasiyor.

Raporda, söz konusu kesime karsi gerçeklesen irkçiligin, Kovid-19 salgini ile daha da arttigi belirtilirken, magdurlarin karsilastigi saldirilardan da örnekler verildi.

Raporda arastirmaya katilan bazi Çinlilerin sokakta yürürken yumruklandigi, fakirlere gida yardimi yapan merkeze giden bir Çinliye gida verilmedigi, düsük kirali konut için basvuran bir Çinlinin cevap alamadigi ve sokakta yürüyen bir Çinliye "virüs" diye hakaret eden saldirganin, ona ülkesine geri dönmesini söyledigi belirtildi.

Raporun sonuç kisminda, "irkçiligin genellikle muglak ve sinsi bir dogasi" olduguna ve yasanan birçok olayin da resmi kayitlara yansimadigina isaret edilerek, her kademeden devlet kurumunun gelismelere karsi harekete geçmesi istendi.

Çinli Kanadalilar Ulusal Konseyi, geçen yil yayimladigi raporda da 2021 yilinda Çin asilli Kanadalilara karsi ülke genelinde 943 irkçi saldiri yasandigini ve bunun da bir önceki yila göre yüzde 47'lik bir artisi ifade ettigini duyurmustu.

Kanada Istatistik Kurumunun 2021 yili verilerine göre, ülke genelinde toplam 1 milyon 713 bin 870 Çin asilli Kanadali yasiyor.

Kanada-Çin iliskileri de son yillarda ortaya çikan diplomatik krizler nedeniyle sikintili bir süreçten geçiyor.