Engelli Haklari Izleme ve Degerlendirme Kurulu 4 Mayis'ta toplanacak Ayse Sensoy Boztepe- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik:- "Engelli Haklari Izleme ve Degerlendirme Ana Çalisma Grubu dahil toplam 9 çalisma grubu ile eylem planinda yer alan faaliyetlerin gerçeklesme düzeylerini izleyecegiz"
ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Engelli Haklari Izleme ve Degerlendirme Kurulunun yilin ilk toplantisinin 4 Mayis'ta gerçeklestirilecegini bildirdi.
Yanik, yaptigi yazili açiklamada kurulun, engellilerin her türlü ihmal ve dislanmaya karsi, ayrimciliga ugramadan toplumsal hayata etkin biçimde katilmalarini saglamak amaciyla 3 Aralik 2021'de Cumhurbaskanligi Genelgesi ile olusturuldugunu hatirlatti.
Kurulun, engelli haklarinin korunmasi ve gelistirilmesine iliskin mevzuat çalismalari yapmak, hak ihlalleri durumlarinda alinabilecek önlemlere iliskin tavsiyelerde bulunmak, strateji belgesi ve eylem planlari hazirlamak ve hazirlananlara iliskin görüs bildirmek, konuyla ilgili kurumlar arasi isbirligi ve koordinasyonu saglamak amaciyla olusturuldugunu belirten Yanik, kurulun çalismalarina tüm kurumlarin isbirliginde kararlilikla devam ettiklerini vurguladi.
Kurulun subatta gerçeklestirilmesi planlanan yilin ilk toplantisini 6 Subat'taki deprem felaketi nedeniyle ertelediklerini bildiren Yanik, "Ilgili kamu kurum ve kuruluslarinin üst düzey temsilcileri ile engellilik alaninda faaliyet gösteren ulusal düzeyde en çok temsil gücünü haiz iki konfederasyonun üst düzey temsilcilerinden olusan Engelli Haklari Izleme ve Degerlendirme Kurulumuzun 2023 yili ilk toplantisini 4 Mayis'ta gerçeklestirecegiz." bilgisini verdi.
- 9 çalisma grubu olusturuldu
Bakan Yanik, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in açikladigi 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi'nin hedeflerine ulasilabilmesi amaciyla 2 Aralik 2022'de kamuoyuyla paylasilan Engelli Haklari Ulusal Eylem Plani'nin uygulanmasinin tesvik edilmesi ve izlenmesine iliskin koordinasyon görevinin bakanligina ait oldugunu belirtti.
Bu görevi tüm taraflarin isbirliginde gerçeklestireceklerinin altini çizen Yanik, Engelli Haklari Ulusal Eylem Plani'nin taraflarinin tüm kamu kurum ve kuruluslari ile engellilik alaninda faaliyet gösterenler basta olmak üzere sivil toplum kuruluslari, özel kuruluslar ve üniversiteler oldugunu ifade etti.
Kurul üyelerinin temsilcisi oldugu kurum ve kuruluslarin eylem planinda sorumlu olduklari faaliyetlere iliskin mevcut durumu ve planlamalari kurul toplantisinda degerlendireceklerini aktaran Yanik, sunlari kaydetti:
"Bunun yani sira, kurulumuzun ilk toplantisinda Engelli Haklari Ulusal Eylem Plani'nin uygulanmasinin izlenmesini, kurdugumuz çalisma gruplari ile gerçeklestirme karari almistik. Bu çerçevede Engelli Haklari Izleme ve Degerlendirme Ana Çalisma Grubu dahil toplam 9 çalisma grubu ile eylem planinda yer alan faaliyetlerin gerçeklesme düzeylerini izleyecegiz. Bu izlemeyi sistematik sekilde gerçeklestirmek amaciyla web tabanli izleme modülü kurduk. Eylem planinda yer alan faaliyetlere iliskin toplanan bilgi ve verilerle, çalisma gruplari tarafindan 6 ayda bir her bir politika alaninda izleme ve degerlendirme raporu hazirlanacak, ardindan tüm politika alanlarini içeren ana rapor bakanligimiz koordinasyonunda hazirlanarak yayinlanacaktir. Çalisma gruplari ve web tabanli izleme modülü sayesinde Engelli Haklari Ulusal Eylem Plani'nda yer alan faaliyetlerin etkili ve sistematik bir sekilde gerçeklesmesini amaçliyoruz."