Emekliligin kiyisindan MVP ödülüne uzanan kariyer: Joel EmbiidMutlu Demirtastan- NBA kariyerinin ilk döneminde sakatliklar ve kardesinin ölümüyle sarsilan Embiid, pes etmeyerek MVP ödülüne uzanan görkemli bir kariyere imza atti- Embiid, son iki yilda normal sezonun sayi krali oldugu NBA'de 6 kez all-star seçildi

Emekliligin kiyisindan MVP ödülüne uzanan kariyer: Joel EmbiidMutlu Demirtastan- NBA kariyerinin ilk döneminde sakatliklar ve kardesinin ölümüyle sarsilan Embiid, pes etmeyerek MVP ödülüne uzanan görkemli bir kariyere imza atti- Embiid, son iki yilda normal sezonun sayi krali oldugu NBA'de 6 kez all-star seçildi

ISTANBUL (AA) - MUTLU DEMIRTASTAN - Philadelphia 76ers formasi giyen Joel Embiid, normal sezonun en degerli oyuncusu (MVP) seçilerek adini Amerikan Basketbol Ligi (NBA) tarihine yazdirdi.

Kariyerinin ilk döneminde sakatliklar ve kardesinin ölümüyle sarsilan Embiid, pes etmeyerek MVP ödülüne uzanan görkemli bir kariyere imza atti.

Geçmis yillarda yaptigi açiklamada, hayatindaki bu zorlu süreçten, "Karanlikta gibiydim. Basketbolu birakmayi düsündüm. Sadece eve gitmek ve her seyi arkamda birakmak istedim." sözleriyle bahseden Embiid, ödülü kazandigini ögrendigi anlarda ise gözyaslarina hakim olamadi.

- Ödülü ogluna adadi

Embiid, MVP ödülünü kazanmasinda oglunun büyük pay sahibi oldugunu ifade etti.

Ödülü kazandiktan sonra düzenledigi basin toplantisinda sorulari yanitlayan Embiid, ogluna hayatini kaybeden kardesi Arthur'un adini verdigini hatirlatarak "Burada olmamin asil sebebi oglum. Bir çocugum olacagini ögrendigimde harika bir rol model olmam gerektigini düsündüm. Babasinin yalnizca iyi degil, ayni zamanda çok siki çalisan ve istedigi her seyi basarabilen biri oldugunu göstermem gerekiyordu. Düsünce tarzim, isim ve hayatimla ilgili her seyi degistirdim. Çünkü artik harika bir baba olmak ve ogluma örnek olusturmak istiyordum." ifadelerini kullandi.

- Basketbola geç basladi

Kamerun'un baskenti Yaounde'de 1994'te dünyaya gelen Embiid, çocukluk yillarinda basketbol yerine voleybol ve futbolu tercih etti.

Basketbola geç sayilabilecek sekilde 15 yasinda baslayan Embiid, kendisine NBA'in efsane isimlerinden Hakeem Olajuwon'u örnek aldi.

Embiid, bir basketbol kampinda eski NBA oyuncusu Luc Mbah a Moute tarafindan kesfedildi ve 16 yasinda bu sporu profesyonel olarak yapmak için ABD'ye yerlesti.

Basin toplantisinda kariyerinin geldigi noktada Luc Mbah a Moute'ye minnet duydugunu da kaydeden Embiid, "Luc, kariyerimin buralara gelmesinde büyük pay sahibi olan isimlerden biri. Onunla bu noktaya ulasirken yasadiklarimiz ve basimizdan geçenlerle ilgili konustuk. Tam anlamiyla harika hissediyorum. En önemlisi de özellikle Afrikalilar için rol model olabilmek adina basarili olmayi çok istedim." ifadelerini kullandi.

- Kolejde bir yil geçirdi

Kansas Üniversitesinde kolej basketbolu oynayan Embiid, burada bir sene geçirdikten sonra NBA draftina girme karari aldi.

Kolej kariyerinde 28 maça çikan Embiid, 11,2 sayi, 8,1 ribaunt, 1,4 asist ve 2,6 blok ortalamalari yakaladi.

- NBA kariyeri iki yil gecikmeli basladi

Joel Embiid'in NBA kariyeri, yasadigi agir sakatlik nedeniyle iki yil gecikmeli basladi.

Kolej kariyerinin ardindan gelecek vadeden oyuncular arasinda gösterilen Embiid, 76ers tarafindan 2014 yilinda 1. tur 3. siradan draft edildi.

Performansi merakla beklenen Embiid, sag ayagindaki kirik nedeniyle iki kez ameliyat geçirmek zorunda kaldi ve NBA sahnesine 2016-2017 sezonunda çikabildi.

Embiid, NBA'deki ilk sezonunda ise bu kez diz sakatligi yasadigi için 31 maçta görev yapabildi.

- Alti kez all-star seçildi

Joel Embiid, 2,13 metrelik uzun boyuna ragmen hizi, top sürme kabiliyeti ve sutör kimligiyle NBA'de ön plana çikti.

Kamerunlu oyuncu, düzenli forma giymeye basladiktan sonra 76ers'a seviye atlatti. 76ers'i bir play-off takimi haline getiren Embiid, ilk sezonunda 31 maça çikmasina ragmen yilin en iyi çaylak 5'ine girdi.

NBA'in en iyi ikinci 5'ine 4, en iyi ikinci savunma 5'ine 3 defa giren Embiid, 6 kez de all-star seçildi.

- Üst üste ikinci kez sayi krali

Embiid, NBA'de son iki yilda normal sezonu sayi krali olarak tamamladi.

Bu sezon 66 maçta 33,1 sayi ortalamasi tutturan 29 yasindaki basketbolcu, geçen sezon ise 68 karsilasmada ortalama 30,6 sayi üretti.

Tecrübeli basketbolcu, Shaquille O'Neal'dan (2000) bu yana sayi krali olan ilk pivot oldu.

Ayrica Embiid, Moses Malone'dan (1982) beri normal sezonu 30 ve üstü sayi ortalamasiyla tamamlayan ilk pivot olmayi basardi.

- MVP ödülü alan ikinci Afrikali

Joel Embiid, Hakeem Olajuwon'dan (1994) sonra normal sezonun MVP'si seçilen ikinci Afrika dogumlu NBA oyuncusu oldu.

Embiid, 76ers tarihinde normal sezon MVP'si seçilen 5. basketbolcu olarak da kayitlara geçti.

Wilt Chamberlain 1965-1966, 1966-1967 ve 1967-1968, Julius Erving 1980-1981, Moses Malone 1982-1983 ve Allen Iverson 2000-2001 normal sezonlarinda 76ers formasiyla MVP seçildi.

Ayrica Embiid, Iverson'dan (2001) 22 yil sonra bu onura layik görülen bir diger 76ers oyuncusu olmayi basardi.