EPDK Baskani Yilmaz'dan bedelsiz dogal gaz faturasi uygulamasina iliskin açiklama:Gökçe Topbas- "Cumhurbaskanligi düzenlemeleri ile saglanan bedelsiz kullanim ve akabinde uygulanacak indirimle birlikte yaklasik 40 milyar lira vatandaslarimizin cebinde kalacak. Milletimize hayirli olsun"- "Hiçbir abonenin hakkinin zayi olmamasi için gerekli bütün detaylari kapsayan bir düzenleme yaptik. Dagitim sirketleri de gerekli hassasiyeti ve özeni göstererek vatandaslarimiza hizmet verecek. Elbette biz de

EPDK Baskani Yilmaz'dan bedelsiz dogal gaz faturasi uygulamasina iliskin açiklama:Gökçe Topbas- "Cumhurbaskanligi düzenlemeleri ile saglanan bedelsiz kullanim ve akabinde uygulanacak indirimle birlikte yaklasik 40 milyar lira vatandaslarimizin cebinde kalacak. Milletimize hayirli olsun"- "Hiçbir abonenin hakkinin zayi olmamasi için gerekli bütün detaylari kapsayan bir düzenleme yaptik. Dagitim sirketleri de gerekli hassasiyeti ve özeni göstererek vatandaslarimiza hizmet verecek. Elbette biz de

ANKARA (AA) - Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK), ücretsiz dogal gaz kararina iliskin belirlenen usul ve esaslarin Resmi Gazete'de yayimlandigini bildirdi.

EPDK'den yapilan yazili açiklamada, konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin 24 Nisan tarihinden 31 Mayis tarihine kadar olan ilk fatura tahakkuklarinda sistem kullanim bedelleri ve buna iliskin vergilerin tamaminin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi bütçesinden karsilanacagi belirtildi.

Açiklamada degerlendirmelerine yer verilen EPDK Baskani Mustafa Yilmaz, 24 Nisan-31 Mayis tarihleri arasinda geçerli olacak bedelsiz dogal gaz faturasi uygulamasi ve akabinde 1 Mayis 2024'e kadar uygulanacak indirim ile ilgili tüketicilerin müsterih olmasi gerektigine isaret ederek, uygulamaya iliskin usul ve esaslari belirlerken tüm aboneler için gereken ayrintilari titizlikle ele aldiklarini vurguladi.

Yilmaz, Türkiye enerji sektörünün tarihi günler yasadigini belirterek, "Hep birlikte bir rüyanin gerçeklesmesine sahit oluyoruz. Ancak yolun daha çok basindayiz. Yerli dogal gaz sadece tüketicilerimizin yüzünü güldürmekle kalmayacak. Türkiye'nin enerjide bir ticaret merkezi, küresel bir enerji devi olmasinin da önünü açacak." ifadesini kullandi.

Dagitim sirketlerinin gerekli hassasiyeti ve özeni göstererek vatandaslara hizmet verecegini aktaran Yilmaz,"19,7 milyon dogal gaz abonemiz var. Merkezi sisteme bagli mesken sayisi 2,8 milyon. Yaklasik 320 bin de ön ödemeli abonemiz var. Usul ve esaslari belirlerken ince eleyip sik dokuduk. Hiçbir abonenin hakkinin zayi olmamasi için gerekli bütün detaylari kapsayan bir düzenleme yaptik. Dagitim sirketleri de gerekli hassasiyeti ve özeni göstererek vatandaslarimiza hizmet verecek. Elbette biz de süreci yakindan takip edecegiz. Cumhurbaskanligi düzenlemeleri ile saglanan bedelsiz kullanim ve akabinde uygulanacak indirimle birlikte yaklasik 40 milyar lira vatandaslarimizin cebinde kalacak. Milletimize hayirli olsun." bilgisini verdi.

EPDK tarafindan yapilan yazili açiklamada, hesaplanan tüketim bedeli üzerinden yüzde yüz oraninda indirim yapilarak toplam ödenecek tutarin fatura üzerinde 0 (sifir) lira olarak gösterilecegi kaydedildi.

24 Nisan 2023 tarihinden sonra hatali olarak tahakkuk ettirilen faturalarin iptal edilecegi ve varsa fazladan tahsil edilen tutarlarin aboneye iade edilecegi anlatilan açiklamada, "Sirketler faturanin iptalinden itibaren en geç 3 is günü içerisinde aboneye nakden iade etmekle yükümlü olacak. Iade yükümlülügü, mekanik sayaç kullanan aboneler için ilk faturada mahsuplasma, ön ödemeli sayaç kullanan aboneler için ise hesaba kredi yükleme suretiyle yerine getirilebilecek." ifadesi kullanildi.

Ayrica, 6 Subat tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle dogal gaz faturalarinin tahakkuk ve tahsilati ertelenen konut, ibadethane ve cemevi abonelerine tahakkuk ettirilecek ilk faturalarindaki tüketimlerinin 30 günlük kisminin Bakanlik bütçesinden karsilanacagi belirtildi.

24 Nisan tarihinden 31 Mayis tarihine kadar tahakkuk ettirilecek ilk bedelsiz faturayi müteakip 1 Mayis 2024 tarihine kadarki tüketim faturalarinda, tüketimin 25 metreküpe kadar olan kismi için indirim tutarinin hesaplanacagi ve hesaplanan indirim tutarinin toplam fatura tutarindan düsülecegi bildirilerek, "Yapilacak hesaplamalarda, dogal gaz tüketiminden indirilecek 25 metreküpe kadar olan kisim 'her bir sayaç esas alinarak' belirlenecek. Faturalandirma dönemi içerisinde sayaçtan ölçülen tüketimin 25 metreküpe ulasmamasi halinde 25 metreküpten eksik kalan miktar sonraki dönemlerde indirime konu edilmeyecek." bilgisi paylasildi.

Açiklamada, faturalandirma döneminin herhangi bir nedenle 60 günü asmasi durumunda, önceki faturanin bildirilmesinden itibaren geçen her bir ay için dogal gaz tüketiminin en fazla 25 metreküpe kadar olan kisminin tüketim miktarindan indirilecegi vurgulandi.

Merkezi sistem binalardaki bireysel abonelerin kendi abonelikleri üzerinden indirim uygulamasindan yararlanacagi anlatilan açiklamada, "Merkezi sistem tüketicilerine uygulanacak tüketim indirim miktari, merkezi sisteme bagli toplam konut, ibadethane ve cemevi toplam sayisindan bireysel aboneligi bulunan daire sayisi düsülerek bulunan sayinin 25 metreküp ile çarpilmasiyla hesaplanacak. Bu tüketime tekabül eden sistem kullanim bedelleri ile diger tutarlar merkezi isitma sistemi müsterisine tahakkuk ettirilecek faturada indirime konu edilecek. Merkezi sistem binalardaki bireysel aboneler kendi abonelikleri üzerinden indirim uygulamasindan yararlanacak. Örnegin 40 dairelik bir merkezi sistem binada 20 adet bireysel abonelik (mutfak ve/veya sofben için) varsa bu abonelerin dogrudan kendi faturalarinda indirim uygulanacak, geriye kalan bireysel aboneligi olmayan 20 daire için ise merkezi sistem aboneligi üzerinden en fazla 20x25 metreküp olarak hesaplanacak sekilde indirim uygulanacak." bilgisi paylasildi.

- Ön ödemeli sayaç kullanan aboneler

Ön ödemeli sayaç kullanan konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin sayaçlarinin 24 Nisan tarihinden sonraki ilk okunmasi sirasinda endeks degeri üzerinden hesaplanan tüketim miktarinin abonenin hesabina "alacak" olarak yansitilacagi ve abonenin sonraki aliminda bu alacak karsiliginda bedelsiz olarak kartlarina kredi yükleneceginin bildirildigi açiklamada sunlar kaydedildi:

"Ön ödemeli sayaç kullanan merkezi isitma sistemi müsterilerine alacak olarak yansitilan miktar veya tutarin tümü tüketici tarafindan yapilacak ilk dogal gaz kredisi alim isleminde, dagitim sirketi tarafindan bedelsiz kredi olarak yüklenecek. Dagitim sirketleri en geç 31 Mayis tarihine kadar, bu 'Usul ve Esaslar' kapsamindaki abonelerinden mekanik sayaç kullananlar için en az bir kere fatura düzenlemekle ve ön ödemeli sayaç kullananlar için en az bir kere okuma bildirimi birakmakla yükümlü olacak. Dagitim sirketleri 1 Mayis 2024'e kadar, ön ödemeli sayaç kullanan konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin sayaçlarini ayda en az bir kere okumakla ve okuma bildirimi birakmakla yükümlü olacak."