Dünya havacilik sektörünün liderleri Istanbul'da bulustuUgur Aslanhan,Emirhan Yilmaz- IATA Yönetim Kurulu Baskani ve Pegasus Hava Yollari Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Nane:- "IATA 79. Yillik Genel Kurulu rekor bir katilimla gerçeklestiriliyor. Bugüne kadar tarihinde hiç bu kadar fazla katilim olmamis. Hatta katilim ve talep daha fazlaydi. Bu ülkemiz ve Türk havaciligi için bir gururdur"- "Biz sürdürülebilir havacilik yakiti üretmeyen üreticilerin magduruyuz. Hava yolu sirketleri dünyada mevcu

Dünya havacilik sektörünün liderleri Istanbul'da bulustuUgur Aslanhan,Emirhan Yilmaz- IATA Yönetim Kurulu Baskani ve Pegasus Hava Yollari Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Nane:- "IATA 79. Yillik Genel Kurulu rekor bir katilimla gerçeklestiriliyor. Bugüne kadar tarihinde hiç bu kadar fazla katilim olmamis. Hatta katilim ve talep daha fazlaydi. Bu ülkemiz ve Türk havaciligi için bir gururdur"- "Biz sürdürülebilir havacilik yakiti üretmeyen üreticilerin magduruyuz. Hava yolu sirketleri dünyada mevcu

ISTANBUL (AA) - Dünya havacilik sektörünün liderleri ve paydaslari Uluslararasi Hava Tasimaciligi Birligi (IATA) 79. Yillik Genel Kurulu ve Dünya Hava Tasimaciligi Zirvesi kapsaminda Istanbul'da bir araya geldi.

IATA 79. Yillik Genel Kurulu ve Dünya Hava Tasimaciligi Zirvesi, Pegasus Hava Yollari'nin ev sahipliginde Istanbul Hilton Bomonti Otel'de basladi.

Uluslararasi Hava Tasimaciligi Birligi'ne üye 300'den fazla hava yolu sirketinden sektörün en üst düzey liderlerine, hükümet yetkililerinden stratejik ortaklara ve ekipman tedarikçilerine kadar tüm paydaslari bir araya getiren etkinlige yerli ve yabanci çok sayida basin mensubu da katiliyor.

Havacilik sektörünün Kovid-19'dan kurtulma süreci ile sektörün ekonomik görünümü ve sürdürebilirliginin ele alinacagi etkinlikte, zirveye katilan havacilik liderleri, havaciligin Türkiye'nin deprem sonrasi toparlanmasina katkisini masaya yatiracak.

- "Bu etkinlik Türk havaciliginin ne kadar ileri gittigini gösteriyor"

Etkinlikte açiklamalarda bulunan IATA Yönetim Kurulu Baskani ve Pegasus Hava Yollari Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Nane, IATA'nin dünya havaciliginin ve hava yollarinin temsil edildigi en büyük dernek oldugunu belirterek, 120 ülkeden 305 üyesi bulundugunu ve dünya havaciliginin yüzde 85'ini kontrol ettigini söyledi.

Bugün IATA'nin 79. Yillik Genel Kurulu'nun Türkiye'de yapildigini dile getiren Nane, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu esnada bir Türk baskani var. Türk baskan bu toplantiyi yönetiyor. Hem yönetim kurulu baskani olarak hem de Pegasus Yönetim Kurulu Baskani olarak ev sahibi firmayiz. Bu dünyada çok nadir olan, Türkiye'de ilk kez olan bir sey. Türkiye'de gerçeklestirilen ikinci IATA Genel Kurulu. Daha önce 2008'de yapilmisti. Ama o zaman yönetim kurulu baskani farkli birisiydi. Simdi hem yönetim hem de IATA'nin genel kurul baskanligini bir Türk olarak benim yapmam Türk havaciliginin gerek yolcu tasimaciligi gerekse kargo tasimaciliginda dünyada ne kadar ileri gittiginin çok güzel bir göstergesidir."

- "Rekor katilim olmasi Türkiye için bir gururdur"

Mehmet Nane, IATA'nin 79. Yillik Genel Kurulu'nun rekor bir katilimla gerçeklestirildigini belirterek, "Bugüne kadar tarihinde hiç bu kadar fazla katilim olmamis. Hatta katilim ve talep daha fazlaydi. Otel bizden misafir limitleri doldugu ve sigorta poliçesinde belli sayida misafirin içeride olabilecegi için rica etti 'kayitlari almayin' diye. Bu ülkemiz ve Türk havaciligi için bir gururdur." diye konustu.

Havaciligin stratejik açidan çok önemli bir sektör olduguna isaret eden Nane, su bilgileri verdi:

"Ülkelerin içinde bir noktadan baska bir noktaya en hizli ulasimi havacilikla saglayabiliyorsunuz. Türkiye gibi büyük bir cografyaya baktigimizda Istanbul'dan çiktiginizda 2 saat uçtugunuzda bizim dogu sinirlarindaki ya da Karadeniz'deki sehirlerimize giderken, batiya gittigimizde bütün Balkan ülkelerine, Viyana'ya, hatta Italya'ya kadar gidebiliyorsunuz. O yüzden Türkiye gibi genis bir cografyada yer alan bir ülkede havacilik, stratejik ve katma degerli bir sektör. Turizm açisindan havacilik çok büyük önem arz ediyor."

- "Turist sayisinda rekor kirmamiz bekleniyor"

IATA Yönetim Kurulu Baskani ve Pegasus Hava Yollari Yönetim Kurulu Baskani Nane, toplantida hangi konularin öne çikacagina da deginerek, havaciligin sorunlari arasinda yer alan "Kovid-19'dan geriye dönüsün ve havacilik sektöründe rakamlarin 2019'u geçmesinin" ele alinacagini bildirdi.

Geçen yil Türkiye'nin turist sayisinda 2019 ile basa bas bir rakam yakaladigini dile getiren Nane, sözlerini söyle tamamladi:

"Geçen yil 52 milyondu, bu sene 60 milyon turistle bir rekor kirmamiz bekleniyor. Benzer gelismeler dünyanin birçok farkli cografyasinda da söz konusu. Isin haricinde baktigimizda ekonomik ve finansal gelismeler var. Yüksek enflasyon, yakit fiyatlarindaki hizli artislar bunlar hepimizi ilgilendiren konular. Türkiye'yi ilgilendiren konulardan birisi havaciligin önemi. Türkiye'nin 6 Subat'ta yasadigi depremin ardindan havacilik sektörünün bir araya gelmesinin önemi görüldü, bu tür kriz ortamlarinda havacilik sektörünün destegi ve önemi ortaya çikti. Havacilik bu açidan da çok çok önemli."

- "THY, turizm sektörüne dogrudan katkida bulunuyor"

Türk Hava Yollari (THY) Pazarlama ve Satistan Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Ahmet Olmustur da Türkiye'nin lider tasiyicisi olarak, AnadoluJet ile beraber dünyadaki en çok ülkeye uçan hava yolu sirketi olduklarini söyledi.

Türkiye'nin kitalarin bulusma noktasi olarak her zaman güzel ve güçlü olduguna dikkati çeken Olmustur, "Ayni zamanda çok önemli medeniyetlere ev sahipligi yapan bir ülke ve nefes kesen bir özellige sahibiz." diye konustu.

Olmustur, Türkiye'nin muazzam bir gastronomiye sahip olduguna isaret ederek, "Geçen yil 51 milyondan fazla turist vardi. Türkiye, Istanbul, Kapadokya ve peri bacalari, Antalya sahilleri ve Karadeniz bölgesi gibi turistlere çok önemli seçenekler sunuyor. Türkiye'nin bayrak tasiyan hava yolu sirketi olarak turizm sektörüne dogrudan katkida bulunmaktayiz." ifadelerini kullandi.

- "Yakit fiyatlarinin son yillara göre düsük seyretmesini bekliyoruz"

Açilis etkinliginin ardindan düzenlenen basin toplantisinda sorulari yanitlayan IATA Genel Direktörü Willie Walsh, hava yolu sirketlerinin yakit giderlerinin azaltilmasi ve kapasitelerinin doldurulmasina iliskin soru üzerine, bu soruya tek bir cevap vermenin zor oldugunu söyledi.

Petrol fiyatlarinin ne olacagina iliskin ellerinde bir veri olmadigi için öngörü yapmakta zorlandiklarini anlatan Walsh, sirketlere ekonomik gelismeleri yakindan takip etmelerini önerdiklerini, jet yakiti fiyatlarinin son yillara göre 2023'te daha düsük maliyetlerde seyretmesini beklediklerini bildirdi.

Bu yaz için doluluk beklentilerinin sorulmasi üzerine Walsh, havalimanlarinin ve hava yolu sirketlerinin iyilesme sürecine girdiklerini ancak tam bekledikleri rakamlara henüz ulasamadiklarini anlatti.

Walsh, istihdam ile ilgili hava yolu sirketlerinin güçlük yasadigini kaydederek, küresel olarak farkli ülkelerde yasanan grevlerin yolcu sayisina etkilerinden bahsetti.

IATA'nin is seyahatlerinin ne zaman eskiye dönecegine iliskin soruya karsilik, yolcularin hangi amaçla seyahat ettigine bakmadiklarini, kabinler açisindan böyle bir ayrim olmadigini ancak premium seyahat sayisinin hizlandigini, özellikle son iki ayda business class yolcu sayisinin ekonomi sinifina göre daha çok arttigini anlatti.

- "Havacilik sektörü sürdürülebilir yakit üretilmemesinden magdur"

IATA Yönetim Kurulu Baskani ve Pegasus Hava Yollari Yönetim Kurulu Baskani Nane de sürdürülebilir havacilik yakitina iliskin bir yorum üzerine basin toplantisinda su açiklamalarda bulundu:

"Biz sürdürülebilir havacilik yakiti üretmeyen üreticilerin magduruyuz. Hava yolu sirketleri dünyada mevcut olan tüm sürdürülebilir yakiti almaya hazir ancak yeterli üretim yok. 2050 yilina kadar sifir karbon salimi hedefi açiklanmasina ragmen havacilik sektörü bu karardan fayda görmüyor. Üreticilerin ve bazi devletlerin vaatlerini tutmamalari, havacilik yatirimlarina danismama kararlari yüzünden magdur oluyoruz."