Depremden etkilenenlere vergi kolayliklari saglayan kanun Resmi Gazete'de yayimlandiMustafa Çalkaya- Sahibi oldugu konutlarini depremzedelere bedelsiz olarak veren konut sahiplerinin vergi mevzuati kapsaminda vergi ödemesini engellemek adina 2023 yili gelirlerinin tespitinde bu konutlar için emsal kira bedeli uygulanmayacak - Depremde vefat edenlerin mirasçilarina tüzel kisiligi haiz emekli sandiklari, yardim sandiklari ile sigorta ve emeklilik sirketlerince ve bireysel emeklilik sisteminden yap

Depremden etkilenenlere vergi kolayliklari saglayan kanun Resmi Gazete'de yayimlandiMustafa Çalkaya- Sahibi oldugu konutlarini depremzedelere bedelsiz olarak veren konut sahiplerinin vergi mevzuati kapsaminda vergi ödemesini engellemek adina 2023 yili gelirlerinin tespitinde bu konutlar için emsal kira bedeli uygulanmayacak
- Depremde vefat edenlerin mirasçilarina tüzel kisiligi haiz emekli sandiklari, yardim sandiklari ile sigorta ve emeklilik sirketlerince ve bireysel emeklilik sisteminden yap

ANKARA (AA) - Hazine ve Maliye Bakanliginin depremden etkilenen mükellef ve vatandaslara önemli vergi tesvikleri ve kolayliklar saglanan "Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasina Dair 7440 Sayili Kanun Genel Tebligi (Seri No:?2)" Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, isverenlerin, depremden kendisi, esi, çocugu veya anne ve babasi etkilenen çalisanlarina yardim amaciyla 6 Subat-31 Temmuz 2023 tarihlerinde (bu tarihler dahil) sagladiklari menfaatler üzerinden gelir vergisi, damga vergisi ve prim kesintisi yapilmayacak. Böylece yapilan yardimlar hiçbir kesintiye tabi tutulmadan çalisanlara verilebilecek.

Ayni yardimlarla ilgili bir sinir bulunmazken, nakdi yardimlardaki istisna 50 bin lira ile sinirlandirildi.

Depremden etkilenen hizmet erbabi veya ailesinin oturmasi için ev verilmesi, esya alinmasi, nakliye ücretlerinin ödenmesi, kiralarinin karsilanmasi gibi yardimlar da istisna kapsaminda bulunuyor.

Deprem bölgesi disinda çalisan, ancak esi, çocugu veya anne ve babasi depremden etkilen hizmet erbabina yapilan söz konusu yardimlar için de istisnadan yararlanilabilecek.

Sahibi oldugu konutlarini depremzedelere bedelsiz olarak veren konut sahiplerinin vergi mevzuati kapsaminda vergi ödemesini engellemek adina 2023 yili gelirlerinin tespitinde bu konutlar için emsal kira bedeli uygulanmayacak.

Böylece, konutlarini depremzedelere bedelsiz tahsis eden ev sahipleri, bu konutlar için emsal kira bedeli dikkate alarak gelir beyaninda bulunmayacak.

Devlet tarafindan depremden etkilenenlere yönelik saglanan barinma, kira, tasinma ve benzeri yardimlarin aliniyor olmasi, düzenlemeden yararlanmaya engel teskil etmeyecek.

Kanunla depremde vefat edenlerin mirasçilarina tüzel kisiligi haiz emekli sandiklari, yardim sandiklari ile sigorta ve emeklilik sirketleri tarafindan ve bireysel emeklilik sisteminden yapilan ödemeler üzerinden gelir vergisi tevkifati yapilmamasi saglandi.

Böylece, depremde vefat edenlerin mirasçilarina yapilan bu kapsamdaki ödemelerden gelir vergisi tevkifati yapilmayacak, bu ödemeler için yillik beyanname verilmeyecek, diger gelirler için beyanname verilmesi halinde bu gelirler beyannameye dahil edilmeyecek.

Depremde hayatini kaybeden vatandaslarin mirasçilarina intikal eden mallardan veraset ve intikal vergisi alinmayacak.

Ayrica depremde ölen vatandaslarin esine, çocuklarina, anne ve babasina isverenlerince 6 Subat-31 Temmuz 2023 tarihlerinde (bu tarihler dahil) yapilan yardimlar da vergiden istisna edildi.

Bu intikallere iliskin olarak veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmeyecek, yapilacak islemlerde ilgili kurumlar tarafindan ilisik kesme belgesi aranilmayacak.

Mükelleflerin, ölümün depremden kaynaklanan nedenlere bagli olduguna dair ilgili kurumlardan alacaklari rapor veya tevsik edici bir belge ile intikal eden mallarin kendilerine verilmesi/adlarina tescil edilmesi ya da devir ve feragi talebiyle ilgili kurumlara basvurmalari durumunda veraset ve intikal vergisi ilisik kesme belgesi aranilmadan islemleri tamamlanacak.

Depremde hayatini kaybedenlerin mirasçilari Kanun'un yayimi tarihinden önce beyanname vermislerse talep etmeleri üzerine bu beyanname üzerine tahakkuk eden vergiler terkin edilecek, ödenmis tutarlar iade edilecek. Ayrica, ilgili kurumlarca kesilerek vergi dairesine yatirilan tutarlar da mükelleflerin talebine istinaden iade edilecek.

- Depremde zayi olan defter ve belgelere iliskin mükelleflere bazi kolayliklar

Türk Ticaret Kanunu ve Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tutulmasi, muhafazasi ve ibrazi mecburi olan defter ve belgeleri depremde zayi olan mükelleflerin, zayi belgesi için yetkili mahkemeye basvuru süresi 31 Temmuz'a kadar uzatildi ve bu belgenin il veya ilçe idare kurullarindan alinabilmesi imkani getirildi.

Bu kapsamda yeni defterlerin tasdiki islemlerinde noter harci ve noterlik ücreti alinmayacak. Elektronik ortamda tutulan defterler Gelir Idaresi Baskanligindan temin edilebilecek.

Kanun ile deprem nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde faaliyet gösteren kisilerle iktisadi ve ticari iliskisi bulunan mükelleflerin alacaklarinin tahsilinde ortaya çikan zorluklar nedeniyle süpheli alacak karsiligi ayrilmasi ile ilgili sartlar kolaylastirildi.

Söz konusu alacaklari ödemek zorunda olan borçlunun deprem nedeniyle malvarliginin en az üçte birini kaybettigine iliskin açtigi tespit davasi sonucunda verilen karar esas alinarak bu alacaklar için süpheli alacak karsiligi ayrilabilecek.

Böylece Vergi Usul Kanunu'nda öngörülen borçlunun dava edilmesine veya icra yolu ile takibi sarti aranilmadan karsilik ayrilmasi mümkün hale geldi.

- Depremde kullanilamaz duruma gelen tasitlarin vergileri terkin edilecek

Depremde yikilan, agir veya orta hasar gören binalar ile kullanilamaz duruma gelen tasitlara iliskin vergilerin terkin edilmesine yönelik düzenleme yapildi.

Bu kapsamda, deprem nedeniyle, agir hasarli hale gelerek kullanilamaz duruma gelen tasitlar ile göçük altinda kalarak enkaz kaldirma çalismalarinda bulunamayan veya kullanilamaz duruma gelerek bulundugu yerden alinmasi/çikarilmasi mümkün ya da ekonomik olmayan tasitlara iliskin, 6 Subat 2023'ten önce tahakkuk eden ve Kanun'un yayimi tarihi olan 12 Mart 2023 itibariyla ödenmemis motorlu tasitlar vergisi ve bu vergiye iliskin vergi cezasi, gecikme faizi, gecikme zammi, 6 Subat 2023'ten önce verilen trafik idari para cezasi, verilen idari para cezalari ve bu cezanin verilmesine iliskin geçis ücretiyle bu alacaklara iliskin feri alacaklar terkin edilecek.

Bu düzenlemeden faydalanmak isteyen mükelleflerce, Teblig eki "Adlarina Kayit ve Tescilli Tasitlari Için Terkin Talep Formu (Ek 1)" ve deprem nedeniyle agir hasar görerek kullanilamaz duruma gelen tasitlara dair ilgili kurum ve kuruluslar tarafindan düzenlenen belge ile mükellefiyetin bulundugu vergi dairesine basvuru yapilmasi gerekiyor.

Ayni Kanun geregince, depremde yikilan, agir veya orta hasarli binalara iliskin, 6 Subat 2023'ten önce tahakkuk eden ve ödenmemis bulunan, emlak vergisi, tasinmaz kültür varliklarinin korunmasina katki payi, çevre temizlik vergisi ile bu alacaklara iliskin vergi cezasi, gecikme faizi ve gecikme zammi alacaklari da terkin edilecek.