Alman ekonomisi, Avro Bölgesi'nde yatirimci güvenini düsürdüBahattin Gönültas- Sentix Genel Müdürü Manfred Hübner:- "Avro Bölgesi'ndeki en büyük sorunlu çocuk, Sentix yatirimci güveni endekslerinde keskin bir düsüs gösteren Almanya olmaya devam ediyor"

Alman ekonomisi, Avro Bölgesi'nde yatirimci güvenini düsürdüBahattin Gönültas- Sentix Genel Müdürü Manfred Hübner:- "Avro Bölgesi'ndeki en büyük sorunlu çocuk, Sentix yatirimci güveni endekslerinde keskin bir düsüs gösteren Almanya olmaya devam ediyor"

BERLIN (AA) – Alman ekonomisine yönelik olumsuz beklentilerin yeniden artmasi, Avro Bölgesi'nde yatirimci güvenini haziranda olumsuz etkiledi.

Piyasalara iliskin arastirmalar yapan ve merkezi Frankfurt'ta bulunan Sentix'ten yapilan açiklamaya göre, mayista eksi 13,1 puan olan Avro Bölgesi Genel Yatirimci Güven Endeksi, bu ay 3,9 puanlik düsüsle eksi 17 puana geriledi. Beklenti, endeksin 15,1 puana düsmesi yönündeydi.

Yatirimcilarin gelecek 6 aya iliskin beklentilerini ölçen Beklentiler Endeksi de eksi 9 puandan eksi 18,3 puana geriledi.

Ekonomisi ihracata dayali Almanya'da Genel Yatirimci Güven Endeksi, haziranda 6,6 puanlik düsüsle eksi 21,1'e gerileyerek Kasim 2022’den beri en düsük seviyesine indi.

Sentix Genel Müdürü Manfred Hübner, konuya iliskin degerlendirmesinde, “Avro Bölgesi'ndeki en büyük sorunlu çocuk, Sentix yatirimci güveni keskin bir düsüs gösteren Almanya olmaya devam ediyor.” dedi.

Alman ekonomisinde baharda beklenen canlanma yerine, durgunluk yasandigini belirten Hübner, “Her seyden önce ekonomik göstergeler düsüyor. Bu durum Avro Bölgesi'nin geri kalani tarafindan da hissediliyor. En büyük ekonomi böylesine zorlu bir yolda ilerlerken, yatirimcilarin Avro Bölgesi'nin geri kalani için giderek daha fazla olumsuz egilim göstermesi sasirtici olmamalidir.” ifadesini kullandi.

Almanya ekonomisi, alisilmisin disindaki yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarinin tüketici harcamalarini baskilamasinin etkisiyle bu yilin ilk çeyreginde yüzde 0,3 daralarak, teknik olarak resesyona girmisti.

Ekonomi geçen yilin son çeyreginde yüzde 0,5 daralmisti.

Ülke ekonomisi, Kovid-19 salgini sürecinde ortaya çikan dar bogazlar hafiflese de faizlerin yükselmesi, ekonomiye güvenin azalmasi ve alisilmisin disindaki yüksek enflasyon ortaminda tüketicilerin satin alma gücünün düsmesi sonucu talepte yasanan durgunluktan olumsuz etkileniyor.

Alman hükümeti, ekonomide bu yil yüzde 0,4 büyüme bekliyor. Önde gelen Alman ekonomi enstitüleri ise ülke ekonomisinin bu yil yüzde 0,3 büyümesini öngörüyor.

Yatirimci güveni anketi, 1-3 Haziran'da 1197 yatirimcinin katilimiyla gerçeklestirildi.