Rusya Merkez Bankasi: Ihracat ödemelerinde rublenin payi dolari yakaladiEmre Gürkan Abay

Rusya Merkez Bankasi: Ihracat ödemelerinde rublenin payi dolari yakaladiEmre Gürkan Abay

MOSKOVA (AA) - Rusya Merkez Bankasi, ülkenin ihracat ödemelerinde rublenin payinin dolari yakaladigini ve avroyu da önemli oranda geçtigini bildirdi.

Rusya Merkez Bankasi'nin "Finans Sektörü ve Araçlari Görünümü" raporunda, Rusya'nin, Mayis 2022'de dost olmayan ülkelere yönelik dogal gaz sevkiyatlari için ödemeleri rubleyle almaya basladigi animsatildi.

Söz konusu adim sayesinde rublenin ihracattaki payinin önemli oranda arttigi belirtilen açiklamada, "Ihracatta ulusal para biriminin (ruble) payi yil sonu itibariyla yüzde 30'u geçerek dolarin payini yakaladi ve avroyu da önemli oranda geçti." denildi.

Ihracatta dolar ve avronun payinin toplamda yüzde 50'nin altina indigine isaret edilen açiklamada, söz konusu durumun Rusya'nin dis ticaretindeki genel yapiyi ve Rus sirketleri için ticarette var olmaya devam eden çesitli riskleri yansittigi kaydedildi.

Açiklamada, sirketlerin ve vatandaslarin, mevduatlarinda yuan basta olmak üzere dost ülke para birimlerinin paylarini artirdiklari ancak dolar ve avronun payinin düsmesine karsin yuana kiyasla hala önemli paya sahip olduklari vurgulandi.