DS E-Tense Performance, 2023 GQ Otomobil Ödülleri’nde “Yilin Konsepti” seçildi Elif Ferhan Yesilyurt-DS E-Tense Performance’ta elektrikli yaris araçlarinda bulunan elektrik motorlarinin aynisi kullaniliyor

DS E-Tense Performance, 2023 GQ Otomobil Ödülleri’nde “Yilin Konsepti” seçildi Elif Ferhan Yesilyurt-DS E-Tense Performance’ta elektrikli yaris araçlarinda bulunan elektrik motorlarinin aynisi kullaniliyor

ISTANBUL (AA) - DS E-Tense Performance, 2023 GQ Otomobil Ödülleri’nde “Yilin Konsepti” seçildi.

DS Automobiles açiklamasina göre, DS E-Tense Performance, subat ayinda Londra’da düzenlenen 2023 GQ Otomobil Ödülleri’nde “Yilin Konsepti” seçildi.

Bu yil sadece elektrikli veya sarj edilebilir hibrit araçlara verilen ödüller, ilham veren, ilgi çekici, otomotiv bütünlügüne sahip ve jürinin nabzini yükselten araçlari seçmeye odaklandi.

DS E-Tense Performance, DS Automobiles’in motorsporlari departmani DS Performance tarafindan, markanin çifte sampiyonluk kazanan Formula E programiyla baglantili, yüksek performansli bir laboratuvar olarak gelistirildi.

DS E-Tense Performance’ta elektrikli yaris araçlarinda bulunan elektrik motorlarinin aynisi kullaniliyor. Toplamda 815 beygir ve 8.000 Nm’lik muazzam bir tork üreten DS E-Tense Performance, 0’dan 100 km/sa hiza sadece 2 saniyede ulasabiliyor. 350kW’lik sarj kullanilarak aracin bataryalari sadece 5 dakikada tam sarjli hale getirilebiliyor.

Prototipte ayrica geleneksel fren diskleri ve balatalari kullanmak yerine gelecekteki modellerde rejeneratif frenlemenin tek basina yeterli olup olmadigi arastirilarak, elektrikli araçlarin gelecegine de isik tutuluyor. Rejeneratif frenleme çogu elektrikli araçta zaten mevcut olmasina ragmen, teknoloji su anda geleneksel disk frenleri tamamlamak için kullaniliyor. Ancak DS E-Tense Performance, DS Automobiles’in rejeneratif frenlemenin araçlari yavaslatmak ve bu süreçte bataryanin daha iyi sarj edilmesine yardimci olup, geleneksel teknolojiyi ortadan kaldirmak açisindan tek yöntem olup olamayacagini kesfetmesine olanak tanidi.

- "815 beygirlik tamamen elektrikli coupe, Formula E teknolojisiyle donatildi"

Açiklamada görüslerine yer verilen GQ Yardimci Editörü Paul Henderson, sunlari kaydetti:

“DS’in bir sirri var: Son derece makul fiyatlara sik ve seçkin modeller üretmedikleri zamanlarda, biraz yaramazlik yapmayi seviyorlar. Tasarimcilarini özgür birakarak, en çilgin fikirleri hayata geçirmelerine ve sonuçlarin DS E-Tense Performance gibi muhtesem konsept araçlara dönüstürmelerine izin veriyorlar. 815 beygirlik tamamen elektrikli coupe, Formula E teknolojisiyle donatildi ve 0-100 km/sa hiza 2 saniyeden daha kisa sürede çikabiliyor. Ayni zamanda 'Deneysel Renk Degistirebilen’ boya da kullaniliyor.”

DS Automobiles Ingiltere Genel Müdürü Julie David ise “GQ jürisinin DS E-Tense Performance prototipinin parlakligini, DS markasinin ve gelecekteki yol araçlarimizin yarinini takdir etmesinden çok memnunuz. 2024’ten itibaren piyasaya sürecegimiz her yeni model elektrikli olacak ve tüm yol otomobillerimiz dogrudan DS Performance Formula E programi tarafindan gelistirilen teknolojiden yararlanacak.” ifadelerini kullandi.

DS Performance Direktörü Eugenio Franzetti, motorsporlarinin her zaman, yol otomobillerini gelistirmek için yarislarda kazanilan deneyimleri kullanan olaganüstü bir arastirma ve gelistirme araci oldugunu belirterek, "Ayni sekilde, konsept otomobiller, gelecegin otomobillerine her gün ilham veren gerçek teknoloji ve tasarim laboratuvarlaridir. DS E-Tense Performance, motorsporlarindan elde edilen deneyim ile gelecegin otomobilleri öngörüsünün muhtesem birlesimidir. Dogrudan bir Formula E aracindan türetilen bu prototip, DS Automobiles’in yüzde 100 elektrikli otomobillerinin kisa sürede ne kadar ileri gidecegini gösteriyor.” degerlendirmesinde bulundu.