Cushman & Wakefield'den "Dünya Geneli Ana Caddeler" raporuFatma Eda Topcu- Rapora göre, kiralar bakimindan dünyanin en pahali destinasyonu yillik 21 bin 76 avro ile New York'un Besinci Caddesi olurken, Hong Kong'daki Tsim Sha Tsui 15 bin 134 avro ile ikinci ve Milano'daki Via Montenapoleone 14 bin 547 avro ile üçüncü sirada yer aldi- 47 ana cadde içerisinde listenin 30. basamaginda bulunan Istiklal Caddesi'nde yillik ortalama metrekare basina kiralama tutari 1.175 avro oldu

Cushman & Wakefield'den "Dünya Geneli Ana Caddeler" raporuFatma Eda Topcu- Rapora göre, kiralar bakimindan dünyanin en pahali destinasyonu yillik 21 bin 76 avro ile New York'un Besinci Caddesi olurken, Hong Kong'daki Tsim Sha Tsui 15 bin 134 avro ile ikinci ve Milano'daki Via Montenapoleone 14 bin 547 avro ile üçüncü sirada yer aldi- 47 ana cadde içerisinde listenin 30. basamaginda bulunan Istiklal Caddesi'nde yillik ortalama metrekare basina kiralama tutari 1.175 avro oldu

ISTANBUL (AA) - Dünyanin önde gelen gayrimenkul danismanlik sirketlerinden Cushman & Wakefield, "Dünya Geneli Ana Caddeler" raporunu yayimladi.

Sirketten yapilan açiklamaya göre, dünyadaki en güçlü alisveris caddelerinde magazalarin son üç yillik süreçte salgin ve ekonomik belirsizlige ragmen güçlü bir direnç gösterdigini ortaya koydu.

Üç yil sonra yeniden yayimlanan raporda, Kovid-19 salgini ve arkasindan gelen ekonomik belirsizlik, toplu kapanma, seyahat kisitlamalari ve tedarik zincirinde yasanan aksakliklarin perakende sektörünü duraganliga itmesine karsin, müsterilerini yeni bir düzeyde anlayan ve onlarla olduklari yerde bulusup çok kanalli yöntemlere geçis yapan markalarin basarili olarak gelecegi yakaladigi vurgulandi.

Dünyanin en güçlü caddelerindeki en iyi kentsel perakende satis noktalarina odaklanilan raporda, salgin ve ekonomik belirsizlige ragmen pandemi sonrasindaki 3 yillik süreçte bu konumlarin çok güçlü bir direnç gösterdigine isaret edildi.

Raporda ele alinan noktalarin çogunda toparlanma gözlemlenirken özellikle lüks perakendecilerin tercih ettigi birkaç önemli konumdaki kiralar, 2019'daki salgin öncesi seviyelerini de asti.

Rapora göre, markalar küçülme ya da format degistirme operasyonlarina ragmen gelecege yönelik adimlar atmayi sürdürüyor.

Avrupa, Orta Dogu ve Afrika Bölgesi'nde (EMEA) Cushman & Wakefield'in temsil ettigi perakende islemlerinin yüzde 75'inin yeni kiralamalardan olusmasi küresel perakendecilik sektörünün aktif oldugunun en büyük göstergesi oldu.

- Dünyanin en pahali 5 destinasyonlarinda zirvede New York Besinci Cadde var

Raporda dünya genelinde sinifinin en iyisi olan ve çogu durumda lüks sektörlerle baglantili olan merkez noktalardaki birincil kiralar dikkate alindi.

Buna göre, kiralar bakimindan dünyanin en pahali destinasyonu New York'un Besinci Caddesi olurken, Hong Kong'daki Tsim Sha Tsui ve Milano'daki Via Montenapoleone ikinci ve üçüncü olarak siralandi.

Zirvede yer alan New York Besinci Cadde'de kiralar metrekare için yillik 21 bin 76 avro iken, Tsim Sha Tsui'de 15 bin 134 avro, Via Montenapoleone'de ise 14 bin 547 avro oldu.

Bir önceki raporda üçüncü sirada yer alan Londra'nin New Bond Caddesi dördüncülüge gerilerken Paris'teki Sanzelize Caddesi ise besinci sirada yerini aldi.

New Bond Caddesi'nde metrekare için yillik kiralamalar 14 bin 346 avro iken Sanzelize Caddesi'nde ise metrekare basina yillik ortalama 11 bin 69 avrodan kiralamalar yapiliyor.

Listede en büyük degisimleri yasayanlar ise Oslo'daki Nedra Slottsgate ve Varsova'daki Nowy Swiat destinasyonlari oldu. Bir önceki raporda 27'inci sirada yer alan Nedra Slottsgate 23'üncü basamaga yükselirken Nowy Swiat ise 32'ncilikten 36'nciliga indi.

- Istiklal Caddesi'nde kiralar salgin sürecinde yüzde 26 geriledi

Dünya çapinda 47 caddenin incelendigi arastirmada Istanbul'dan Istiklal Caddesi yer aldi.

47 ana cadde içerisinde listenin 30'uncu basamaginda bulunan Istiklal Caddesi'nde yillik ortalama metrekare basina kiralama tutari 1.175 avro olarak açiklandi.

Arastirmaya göre Kovid-19 döneminde Istiklal Caddesi'nde kiralar Türk Lirasi cinsinden yüzde 26'ya kadar düsüs gösterse de sonrasinda çok net bir biçimde toparladi ve yillik degisim yüzde 11 oldu.

Istiklal Caddesi, salgin öncesinde açiklanan bir önceki raporda da 30'ncu basamakta yer aliyordu.

- ABD'de kiralar güçlü toparlandi

Rapora göre, küresel perakende konumlarinda kiralar salgin öncesine göre yüzde 13 geriledikten sonra toparlandi ve düsüs oranini yüzde 6'lara kadar çikardi.

Bölgesel olarak ele alindiginda ise Kita Amerika’sinda kiralar, salgin sürecinde yüzde 7 geriledikten sonra günümüzde yüzde 15 artis yönünde seyrediyor.

Avrupa ve EMEA bölgesinde ise yüzde 11'lik düsüsü gören kiralamalar günümüzde salgin öncesine göre yüzde 8 düsüste. Arastirmada incelenen bir diger bölge olan Asya Pasifik'te yüzde 17 ile salgin sürecinde en büyük düsüs yüzdesini yasayan kiralamalar hafif toparlanarak yüzde 12 düsüs seviyesinde seyretti.

Arastirmanin "Izlenecek Trendler" bölümünde ise perakende satislarda yasanan toparlanma, tüketici güveni, küresel turizmin etkisi ve lüksün gücü olarak siralandi.

Ayrica salgin sürecinde artan e-ticaret satislarinin pandemi sonrasinda ivmesini koruyup koruyamayacagi sorusuna isaret edilirken e-ticaret satislarinin 2022 yilinda 2021 yilina göre yavasladigini, ancak salgin öncesi seviyelerin üzerinde kaldigini gösteriyor.

- Lüks tüketime yönelik talep ve lüks mallar pazari güçlü sekilde toparlandi

Perakende satislarindaki toparlanmanin hizi ve kapsaminda ise dünya genelinde büyük farkliliklarin görüldügü hatirlatilan raporda, son birkaç yilda, salgin kaynakli bastirilmis talep ve yüksek kisisel tasarruf oranlarinin satin alma oranlarini beklenenden yüksek seviyelere tasidigi ifade edildi.

Ekonomik Isbirligi ve Kalkinma Örgütü'ne (OECD) göre, tüketici güven seviyelerinin küresel olarak bu yüzyilin en düsük seviyelerinde olmasina karsin enflasyonun istikrarli hale gelmesi ve düsüse geçtigine dair ibareler olustugunda, tüketici güveninin yeniden yükselecegi düsünülüyor.

Her yil milyonlarca ziyaretçi çeken büyük sehirlerdeki perakendeciler için her zaman önemli olan turizm sektöründe, salgin sirasinda sinirlarin kapatilmasi ve hareketlilik kisitlamalarindan agir darbeler alindigi hatirlatildi.

Ülkelerin çogunun artik sinirlarini yeniden açmasina ve ziyaretçilerin önündeki engelleri kaldirmasina ragmen turizm rakamlarinin en erken 2023 yili sonuna kadar bu seviyelere dönmesi beklenmiyor.

Salgin baslangicinda perakendenin diger segmentlerine paralel olarak düsen lüks tüketime yönelik talep ve lüks mallar pazarinin güçlü bir sekilde toparlandigina deginilen raporda, bazi perakendecilerin kendilerini salgin öncesinden daha iyi bir konumda buldugu ifade edildi.