Cumhuriyet tarihinin ilk kilisesi açilis gününü bekliyorMehmet Yusuf Melikoglu- Istanbul Süryani Kadim Vakfi Baskani Sait Susin: - "Yasadigimiz deprem felaketi ortaminda açilis yapmamiz söz konusu degildi. Erteleme karari aldik" - "Cemaatimiz çok heyecanli. Her gören 'Ne zaman açilacak?' diye soruyor. Yakin bir zamanda Cumhurbaskanimiz ve Kadasetli Patrik'imizin de tesrifiyle açilisi olacak. Kutsama yapilacak ve ibadete geçmis olacak kilisemiz"

Cumhuriyet tarihinin ilk kilisesi açilis gününü bekliyorMehmet Yusuf Melikoglu- Istanbul Süryani Kadim Vakfi Baskani Sait Susin:
- "Yasadigimiz deprem felaketi ortaminda açilis yapmamiz söz konusu degildi. Erteleme karari aldik"
- "Cemaatimiz çok heyecanli. Her gören 'Ne zaman açilacak?' diye soruyor. Yakin bir zamanda Cumhurbaskanimiz ve Kadasetli Patrik'imizin de tesrifiyle açilisi olacak. Kutsama yapilacak ve ibadete geçmis olacak kilisemiz"

ISTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyeti tarihinde insasina baslanan ilk kilise olan ve Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle açilisi ertelenen Yesilköy'deki Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi, açilis için resmi programin belirlenmesini bekliyor.

Süryani cemaatinin talebi üzerine yer tahsis edilmesinin ardindan 2019'da Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in da katildigi törenle temeli atilan kilise açilis için hazir.

Yesilköy'de Latin Katolik Mezarligi'nin bulundugu alanin bos bölümüne bes katli olarak projelendirilen kilisenin bir kati, ayin bittikten sonra cemaatin toplanacagi, vaftiz, taziye ve dügün gibi törenler ile toplanti ve konferanslarin yapilacagi kültür salonuna ayrildi. Giris katinda, ayinlerin yapilacagi bölümün bulundugu kilisede, metropolitlik yasam alani, misafir odalari ve otopark yer aliyor.

Açilis tarihi Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle ertelenen ve kentte yasayan yaklasik 17 bin Süryani'ye ait ikinci kilise olacak yapinin tamamlanmis hali, AA ekibi tarafindan görüntülendi.

Istanbul Süryani Kadim Vakfi Baskani Sait Susin, Kahramanmaras merkezli depremler ve bölgede yasanan sel felaketinin sevinçlerini yarida biraktigini söyledi.

Kiliseyi, 19 Mart'ta Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in katilacagi bir törenle açmayi planladiklarini ancak yasanan depremler nedeniyle açilisin ertelendigini anlatan Susin, "Açilisa Cumhurbaskanimiz da tesrif edeceklerdi. Temelini de atmislardi çünkü.Yasadigimiz deprem felaketi ortaminda açilis yapmamiz söz konusu degildi. Erteleme karari aldik. Su anda Cumhurbaskanimizdan haber bekliyoruz. Onun uygun olacagi bir zamanda açilisi gerçeklestirmeye hedefliyoruz. Tabii hem seçim arifesi hem de yasanan deprem felaketi nedeniyle çok yogun bir program içindeler." diye konustu.

- "Yesilköy civarinda öteden beri hep bir kilise yapma ihtiyacimiz vardi"

Kilisenin Türkiye tarihinde sifirdan insa edilen ilk kilise olma özelligini tasidigini animsatan Susin, "1950'lerden sonra Istanbul'a geldik. Istanbul'da 1844 yilinda kurulan Tarlabasi'ndaki kilise disinda mülkiyetimizde kilise yok. 7 ayri kilisede ayin yapiyoruz. Bu kiliselerin hiçbiri bizim degil, kardes cemaatlerin kiliseleri. Hepsine çok tesekkür ediyoruz ama hiçbir kiliseye sigmiyoruz. Bizim ritüellerimiz ile oradaki ritüeller, zaman dilimi uymuyor. Bunun için cemaatimizin yogun yasadigi Bakirköy Yesilköy civarinda öteden beri hep bir kilise yapma ihtiyacimiz vardi." dedi.

- "Mezarlarin hepsini korumaya aldik"

Yasadiklari durumu iletmelerinin ardindan o dönem Basbakan olan Cumhurbaskani Erdogan'in merhum Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Kadir Topbas'a talimat verdigini ve metruk mezarlik olarak geçen Yesilköy'deki alanin kendilerine tahsis edildigini söyleyen Susin, "Burasi 2 bin 700 metrekare bir alan. Bin 100 metrekaresi bos, geri kalan kisminda mezarlar vardi. O mezarlarin hepsini korumaya aldik. Bütün mezarlari tescil ettirdik ve alanin bos yerinde kilisemizi insa ettik. Devletimizin bu konuda bize çok büyük destegi oldu." diye konustu.

Türkiye'ye gelen Kadasetli Patrikleri ile birlikte deprem bölgesine gittiklerini anlatan Susin, Antakya'da bulunan kiliselerinin zarar görmedigini ancak Adiyaman'daki kiliseleri ile Antakya'da bulunan bir çok kilise ile tarihi yapinin zarar gördügünü söyledi.

- "Bir kompleks olarak insa edildi"

Buruk da olsa artik kiliselerini açmak istediklerini belirten Susin, söyle konustu:

"Süryani kiliselerinin belirli özellikleri var. Kiliselerimizde çok fazla resim olmaz, heykel hiç olmaz. Kiliselerimizin en büyük özelligi tas oymaciligi ve üzerindeki yazilar. Mardin'de, Güneydogu'da yapilan kiliselerin özellikleri bu. Süryani kiliselerin özelligi olan bir takim kavramlari ortaya koyarak kilisemizi günümüzün teknolojilerini de kullanarak yaptik.

Kilise, Istanbul'daki cemaatin büyük oranda ihtiyacini karsilamis olacak. 700 kisi oturarak ayini izleyip, duasini yapabilecek. Kilisemizin olmazsa olmazi kültür salonlarinin olmasi. Ibadetten, ayinden sonra cemaatin bir araya geldigi, cenazelerde taziye yemeklerinin verildigi gibi bir takim etkinliklerde kullandigimiz kültür salonlarimiz var. Bu kilisede otoparkimiz da var. Kilisenin üstünde de Metropolit rezidansi olacak. Sekretaryamiz, yönetim kurulu odalari olacak."

Cumhurbaskani Erdogan'in gösterdigi irade ve destek ile kiliselerini yapabildiklerini ve kendisine mütesekkir oldugunu belirten Susin, "Cemaatimiz çok heyecanli. Her gören ne zaman açilacak diye soruyor. Yakin bir zamanda Cumhurbaskanimiz ve Kadasetli Patrik'imizin de tesrifiyle açilisi olacak. Kutsama yapilacak ve ibadete geçmis olacak kilisemiz." ifadelerini kullandi.