Kadiköy'deki 3 kisinin hayatini kaybettigi patlamaya "terör"den takipsizlik verildiIrem Demir- Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginin kararinda, patlamanin meydana geldigi dairede yasayan Mustafa Karahan'in 1980'li yillarda sol örgütler içinde yer aldigi ancak güncel olarak örgüt faaliyetine ve irtibatina dair bilgiye rastlanilmadigi bildirildi - Olayin, terör eylemi olarak gerçeklestigi veya baskaca bir eylem hazirligina dair delil tespiti olmadigi vurgulanan kararda, terör suçlari yönünden kovust

Kadiköy'deki 3 kisinin hayatini kaybettigi patlamaya "terör"den takipsizlik verildiIrem Demir- Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginin kararinda, patlamanin meydana geldigi dairede yasayan Mustafa Karahan'in 1980'li yillarda sol örgütler içinde yer aldigi ancak güncel olarak örgüt faaliyetine ve irtibatina dair bilgiye rastlanilmadigi bildirildi
- Olayin, terör eylemi olarak gerçeklestigi veya baskaca bir eylem hazirligina dair delil tespiti olmadigi vurgulanan kararda, terör suçlari yönünden kovust

ISTANBUL (AA) - IREM DEMIR - Istanbul Kadiköy'de 3 kisinin hayatini kaybettigi bir binada meydana gelen patlamaya iliskin terör suçlari yönünden yürütülen sorusturma, olayin terör eylemi olarak gerçeklestigi veya baskaca bir eylem hazirligina dair delil tespiti olmadigi gerekçesiyle takipsizlikle sonuçlandi.

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi Terör ve Örgütlü Suçlar Sorusturma Bürosunca 9 Ekim 2022'de 19.00 siralarinda Fikirtepe Mahallesi Erdemler Sokak'taki 34 numarali 3 katli binada meydana gelen patlamaya iliskin terör açisindan yürütülen sorusturma tamamlandi.

Patlamanin meydana geldigi dairede yasayan Mustafa Karahan ile binada oturan Nishanbay Khidiriv'in ile küçük kiz torununun hayatini kaybettigi olayin ardindan Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca yürütülen sorusturmada, Karahan'in da aralarinda bulundugu 6 kisi süpheli olarak yer aldi.

Bu kisilere yönelik "silahli terör örgütüne üye" olmak suçundan yürütülen sorusturma kapsaminda törer baglantisi bulunamadigi gerekçesiyle takipsizlik karari verildi.

Takipsizlik kararinda, Istanbul Emniyet Müdürlügünce yapilan arastirmada Mustafa Karahan'in geçmis dönemde radikal sol örgütlerden TKP/ML içinde faaliyet gösterdigine yönelik sorusturma geçirdigi, yakin zamanlarda ayni örgütle iltisakli oldugu degerlendirilen bir kisim kisilerle de irtibati bulundugu aktarildi.

Patlamanin terör eylemi veya eylem hazirligi olma ihtimalinin degerlendirildigi ifade edilen kararda, Karahan ile birlikte 6 kisi açisindan sorusturma yürütüldügü kaydedildi.

- Iletisimde oldugu kisiler tespit edildi

Kararda, patlamada ölen Mustafa Karahan'in incelenen HTS kayitlarindan tespit edilen bu 5 kisinin ifadesinin alindigi anlatilarak, Karahan'i sosyal arkadaslik ortaminda taniyan, ayagindan engelli olmasi ve yardima muhtaç bir hayat sürmesinden dolayi ara sira arayip hal hatir soran bu süphelilerin, sahsin geçmis dönemden kaynakli sorunlardan dolayi görüsmedigi ailesiyle husumetli oldugunu, terör örgütüyle irtibatina dair bir bilgilerinin bulunmadigini söyledikleri aktarildi.

Bu 5 kisiden ele geçirilen dijital esyalarda yapilan incelemede, terör örgütü irtibatina dair bir veri tespit edilemedigi vurgulanan kararda, Karahan'in uzun zamandan beri ve çok kez birçok farkli hastanede psikiyatri ve psikoloji bölümlerinde muayene oldugunun tespit edildigi kaydedildi.

- Sorusturmada 43 kisinin ifadesi alindi

Kararda, Istanbul Emniyet Müdürlügünce patlamayla ilgili hazirlanan yaziya yer verildi. Buna göre yazida, 43 kisinin ifadesi alinarak arastirma yapildigi belirtilerek, Mustafa Karahan'in 1980'li yillarda sol örgütler içinde yer aldigi ancak güncel olarak örgüt faaliyetine ve irtibatina dair bilgiye rastlanilmadigi belirtildi.

Olayin, terör eylemi olarak gerçeklestigi veya baskaca bir eylem hazirligina dair delil tespiti olmadigi vurgulanan kararda, süpheliler hakkinda terör yönünden kovusturmaya yer olmadigina dair hüküm kuruldugu kaydedildi.

Kararin ardindan dosya, gereginin yapilmasi için olayin meydana geldigi yer itibariyla patlamayla ilgili sorusturmanin sürdügü Istanbul Anadolu Cumhuriyet Bassavciligina gönderildi.