Cumhurbaskani Erdogan, AK Parti TBMM Grup Toplantisi'nda konustu: (1)Seval Ocak Adiyaman- "(Deprem bölgesinde) Her biri müstakil bir ilçe altyapisiyla insa edilen konteyner kentleri yayginlastirarak çadirlarda kalan vatandaslarimizi daha insani sartlara kavusturmak için çalisiyoruz. Gerek yerli konteynerler gerekse Katar'dan gelen konteynerler bunlarin hepsi altyapisiyla süratle belirlenen yerlere yerlestiriliyor" - "Bize düsen, gönülleri teskin etmek, acilari paylasmak, yaralari sarmak, evler b

Cumhurbaskani Erdogan, AK Parti TBMM Grup Toplantisi'nda konustu: (1)Seval Ocak Adiyaman- "(Deprem bölgesinde) Her biri müstakil bir ilçe altyapisiyla insa edilen konteyner kentleri yayginlastirarak çadirlarda kalan vatandaslarimizi daha insani sartlara kavusturmak için çalisiyoruz. Gerek yerli konteynerler gerekse Katar'dan gelen konteynerler bunlarin hepsi altyapisiyla süratle belirlenen yerlere yerlestiriliyor"
- "Bize düsen, gönülleri teskin etmek, acilari paylasmak, yaralari sarmak, evler b

TBMM (AA) - Cumhurbaskani ve AK Parti Genel Baskani Recep Tayyip Erdogan, deprem bölgesine iliskin, "Her biri müstakil bir ilçe altyapisiyla insa edilen konteyner kentleri yayginlastirarak çadirlarda kalan vatandaslarimizi daha insani sartlara kavusturmak için çalisiyoruz. Gerek yerli konteynerler gerekse Katar'dan gelen konteynerler bunlarin hepsi altyapisiyla süratle belirlenen yerlere yerlestiriliyor." dedi.

Erdogan, partisinin TBMM Grup Toplantisi'nda, Sanliurfa ve Adiyaman'da bu sabah yasanan sel felaketinde hayatini kaybeden vatandaslara Allah'tan rahmet, selden etkilenen ve adeta afet üstüne afet yasayan vatandaslara geçmis olsun dileklerini iletti.

Bakanlarin, ekiplerin çalismalari koordine ettigini belirten Erdogan, "Rabbim beterinden korusun." ifadesini kullandi.

Cumhurbaskani Erdogan, yasanan felaketler, hafizalarda ne siki muhafaza edilirse onlardan çikartilacak derslerin o derece güçlü olacaga isaret ederek, Türkiye'nin 6 Subat sabahina son bir asrin en büyük felaketiyle uyandigini, çok genis bir etki alanin yaninda 11 ilin 62 ilçesinde agir yikim ve can kaybina yol açan depremlerin büyüklüklerinin 7,7 ve 7,6 olarak ölçüldügünü animsatti.

Yeryüzüne 7 kilometre gibi oldukça yakin bir mesafede ve yogun yerlesim alanlarinin altinda gerçeklesen bu depremlerin siddetinin, benzer büyüklükteki örnekleriyle kiyas edilemeyecek kadar güçlü oldugunu dile getiren Erdogan, sunlari kaydetti:

"Ilk depremleri takip eden ve sayisi 16 bin 300'e yaklasan artçi sarsintilardan 45'i 5 ila 6, 532'si 4 ile 5 büyüklügü arasindaydi. Bir baska ifadeyle felaket bölgesi neredeyse 600'e yakin müstakil deprem büyüklügünde artçiyla sarsilmayi sürdürdü. Depreme agir kis sartlarinin yasandigi günlerde yakalandik buna ragmen devlet ve millet olarak felaket haberini alir almaz yikimin ve kisin zorluklarini asarak deprem bölgesine kostuk. Bakanlarimiz felaketten birkaç saat sonra depremin vurdugu sehirlerimize ulasarak çalismalari koordine etmeye basladi. Bölgedeki idari kapasiteyi, diger sehirlerden mülki idare amirlerimizle, sahada görev yapan birimlerin personeliyle destekledik. AFAD'dan madencilerimize kadar ülkemizdeki tüm arama kurtarma ekiplerini, uluslararasi yardim çagrimiza binen 90 ülkeden gelen arama kurtarma ekiplerini, tüm ekipman ve personeliyle belediyelerimizi, askerlerimizi, polislerimizi, jandarmalarimizi, bekçilerimizi, saglikçilarimizi, karayolcularimizi, ormancilarimizi DSI'cilerimizi, sivil toplum kuruluslarimizi ve gönüllülerimizi, velhasil böyle bir felakette ihtiyaç duyulacak kim varsa herkesi bölgeye yönlendirdik."

- "Hep beraber Türkiye Yüzyili'nin insasini sürdürecegiz"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, sadece arama kurtarma ekibi olarak 35 bini askin personeli bölgeye yönlendirdiklerini ifade ederek, yardim ve destek ekipleriyle 272 bin kamu görevlisinin, gönüllü vatandaslarla yaklasik yarim milyon insanin depremzedelerimizin imdadina kostuguna dikkati çekti. Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Her siniftan 18 bin is makinesiyle lojistik hizmetlerinde çalisan on binlerce kamyon ve tiriyla, acil ihtiyaçlari karsilayacak her türlü malzemesiyle ülkemizin ve milletimizin tüm imkanlarini seferber ettik. Ancak yikim öylesine büyüktü ki her binaya tek bir arama kurtarma personeli bile göndersek ayni anda hepsine yetisebilmek mümkün degildi. Halbuki öyle yerler vardi ki yüzlerce arama kurtarma personelinin birlikte çalismasi gerekiyordu. Türkiye, bu depremde dünyada bugüne kadar görülen en büyük arama kurtarma ekibini bir araya getirmistir. Çalismalarin bu kadar kisa sürede tamamlanabilmesini de buna borçluyuz. Buna ragmen yikintilar altinda kalan vatandaslarimiz ve onlarin yakinlari, serzenislerinde sonuna kadar haklidir. Hepsinin de acilarini yürekten paylasiyor, kollarimizi ve kalbimizi sonuna kadar kendilerine açiyoruz."

Erdogan, depremlerde hayatini kaybeden vatandaslara Allah'tan rahmet, yakinlarina bassagligi ve sabir diledi. Yikintilarin altindan çikartildiktan sonra tedavileri tamamlanan yaralilara geçmis olsun dileklerini ileten Erdogan, tedavisi halen sürenlere Allah'tan acil sifalar temennisinde bulundu.

Cumhurbaskani Erdogan, "Bize düsen, gönülleri teskin etmek, acilari paylasmak, yaralari sarmak, evler basta olmak üzere maddi kayiplarin telafisini yapmaktir. Milletimiz bu hasbi gayreti görmekte, depremzede vatandaslarimiz da yeni bir gelecek kurma çabamizda yanimizda yer almaktadir. Milletimizin metaneti, alicenapligi, sagduyusu, bize olan muhabbeti ve güveni karsisinda diyecek söz bulamiyoruz. Insallah bu sevginin hakkini verecek, insanlarimiza mahcup olmayacagiz. Yeter ki birligimize, beraberligimize, kardesligimize sahip çikalim. Bunu basardigimiz müddetçe deprem felaketinin yol açtigi yikimlarin üstesinden gelerek, umutlari çogaltarak, ufuklari açarak hep beraber Türkiye Yüzyili'nin insasini sürdürecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Milletimiz asrin felaketi karsisinda asrin dayanismasini gösterdi"

Ölenleri geri getirmenin ellerinde olmadigini ama geride kalan vatandaslari hayata baglamak için yapilabilecek her seyi yapmanin gayreti içinde olduklarini vurgulayan Erdogan, öncelikle depremden en çok etkilenen 11 ilde evleri yikilan, kullanilamaz hale gelen veya artçi sarsintilar sebebiyle evlerine giremeyen 14 milyon insanin gida ve barinma ihtiyaçlarini karsilamak için hizli ve etkin bir organizasyon kurduklarini anlatti. Erdogan, söyle konustu:

"Sag olsun milletimiz asrin felaketi karsisinda asrin dayanismasini gösterdi. Ülkemizin dört bir yanindan ve yurt disindan gelen yüz binlerce ton malzemeyle deprem bölgesini yasanilabilir hale getirdik. Kurdugumuz tahliye köprüleri ve kendi imkanlariyla 3 milyonu askin insanimiz bölge disina gitti. Bunlarin bir kismi okullarin ve is yerlerinin açilmasiyla geriye dönmeye basladi. Otelleri, misafirhaneleri, yurtlari, bos evleri bu depremzedelerimizin barinmalari için hizmete açtik. Pek çok vatandasimiz yakinlarinin, dostlarinin evlerinde misafir ediliyor. Deprem bölgesinde kalan 2 milyon 400 bin insanimiza da kurdugumuz 433 bin çadirda, sayilari her geçen gün artan ve kisa sürede 100 bine çikacak olan konteynerlerde, mahallindeki egitim kurumlari ve yurtlarda barinma imkani sagladik. Her biri müstakil bir ilçe altyapisiyla insa edilen konteyner kentleri yayginlastirarak çadirlarda kalan vatandaslarimizi daha insani sartlara kavusturmak için çalisiyoruz. Gerek yerli konteynerler gerekse Katar'dan gelen konteynerler bunlarin hepsi altyapisiyla süratle belirlenen yerlere yerlestiriliyor."

(Sürecek)