Çin'e ait gemiler Japon kara sularina girdiAhmet Furkan Mercan

Çin'e ait gemiler Japon kara sularina girdiAhmet Furkan Mercan

TOKYO (AA) - Japonya, Çin'e ait donanma ve sahil güvenlik gemilerinin, güneybatidaki Kagosima açiklarinda Japon kara sularini ihlal ettigini bildirdi.

Savunma Bakanliginin açiklamasina göre, Çin'e ait donanma gemisi yerel saatle 10.00 sularinda Yakusima Adasi'nin güneybatisinda ulusal kara sulara girdi.

Donanma gemisinin, üç saat sonra Kuçinoerabu Adasi'nin batisina yönelerek Japonya kara sularindan ayrildigi ve Dogu Çin Denizi'ne dogru yol aldigi aktarildi.

Japonya Sahil Güvenligi (Kaiho) ise Dogu Çin Denizi'ndeki tartismali Senkaku Adalari yakinlarinda Çin'e ait iki sahil güvenlik gemisinin saptandigini bildirdi.

Kabine Bas Sekreteri Matsuno Hirokazu, gazetecilere yaptigi açiklamada, söz konusu ihlaller nedeniyle, Çin'e protesto notasi verildigini söyledi.

- Tartismali adalar

Dogu Çin Denizi'nde, Japonya'nin "Senkaku", Çin'in de "Diaoyü" olarak adlandirdigi takimadalar 5 ada ve 3 kayaliktan olusuyor.

Mülkiyeti Japonya'da olan, Çin'in ise hak iddia ettigi, üzerinde kimsenin yasamadigi adaciklar, uzun süredir egemenlik tartismalarina neden oluyor.?