Çin Devlet Baskani Si Cinping, Rusya'yi ziyaret edecekEmre Aytekin,Dmitri Chirciu- Si, Rusya-Ukrayna Savasi'nin baslamasindan bu yana ilk kez Moskova'ya ziyarette bulunacak - Ziyaretin, Çin'in ABD ile jeopolitik rekabette Rusya ile yakinlastigi döneme denk gelmesi dikkati çekti

Çin Devlet Baskani Si Cinping, Rusya'yi ziyaret edecekEmre Aytekin,Dmitri Chirciu- Si, Rusya-Ukrayna Savasi'nin baslamasindan bu yana ilk kez Moskova'ya ziyarette bulunacak
- Ziyaretin, Çin'in ABD ile jeopolitik rekabette Rusya ile yakinlastigi döneme denk gelmesi dikkati çekti

PEKIN/MOSKOVA (AA) - Çin Devlet Baskani Si Cinping, ülkesinin Rusya-Ukrayna Savasi'ndaki tutumu ve Rusya ile yakinliginin tartisildigi dönemde Moskova'yi ziyaret edecek.

Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Hua Çunying, yaptigi açiklamada, Devlet Baskani Si'nin, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in davetiyle 20-22 Mart'ta Moskova'ya resmi ziyaret gerçeklestirecegini duyurdu.

Kremlin Sarayi'ndan yapilan açiklamada da Si'nin ülkeyi ziyaret edecegi dogrulanirken Putin ile Si'nin görüsmesinde "Rusya ile Çin arasindaki iliskiler ve stratejik isbirliginin ele alinacagi" belirtildi.

Iki liderin uluslararasi alandaki isbirliginin derinlestirilmesi konusunda da görüs alisverisinde bulunacaginin aktarildigi açiklamada, "bazi önemli belgelerin imzalanacagi" kaydedildi.

Si, Rusya-Ukrayna Savasi'nin baslamasindan bu yana ilk kez Rusya'yi ziyaret ediyor. Ziyaretin, Çin'in Rusya-Ukrayna Savasi'ndaki tutumunun tartisildigi ve ABD ile jeopolitik rekabette Rusya ile yakinlastigi döneme denk gelmesi dikkati çekti.

Çin, Rusya-Ukrayna Savasi'nin baslamasinin ardindan "savas" ve "isgal" sözcüklerini kullanmaktan kaçinmis, Birlesmis Milletler Genel Kurulundaki oylamalarda çekimser kalarak Moskova'yi kinamayan az sayida ülke arasinda yer almisti.

Pekin yönetimi, her ne kadar savasin ardindan Rusya'ya yönelik uluslararasi yaptirimlara katilmasa da ABD ve Avrupa ile ekonomik iliskilerine zarar vermemek için yaptirimlarin çerçevesine büyük ölçüde uymustu.

Öte yandan Çin, yaptirimlarin Avrupa ile Rusya arasindaki alisverisleri kisitlamasiyla yön degistiren ticaretten kazanç saglamisti. Iki ülke arasindaki ticaret hacminin, özellikle enerji alaninda arttigi gözlenmisti.

ABD, yakin dönemde Çin'e Rusya'ya savasta silah destegi saglamamasi yönünde uyarida bulunurken dogrudan silah satisi olmasa da Pekin ve Moskova, ortak askeri tatbikatlar da dahil askeri isbirligini sürdürmüstü.

Si'nin ziyaretinden önce Çin'in en kidemli diplomati, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dis Iliskiler Komisyonu Direktörü Vang Yi, geçen ay Rusya-Ukrayna Savasi'nin yil dönümüne yaklasan günlerde Moskova'yi ziyaret etmisti.

Çin, savasin yil dönümü olan 24 Subat'ta krizin siyasi çözümü için önerilerini içeren 12 maddelik "tutum belgesi" açiklamisti. Belgede ülkelerin egemenliklerine saygi gösterilmesi, mesru güvenlik kaygilarinin dikkate alinmasi, tek tarafli yaptirimlara son verilmesi ve gerginliklerin asamali olarak azaltilarak ateskesin saglanmasi gerektigi vurgulanmisti.

Ateskes önerisi, ABD ve Avrupa Birligi'nin yani sira öneriyi fiili durumun kabulünün telkin edilmesi olarak algilayan Ukrayna tarafindan da kabul görmemisti. Kiev yönetimi, bu kosullardaki bir barisin, "savasin dondurulmasi" anlamina gelecegini dile getirmisti.

Rusya da Çin'in görüsüne önem verdigini ancak mevcut kosullarda Ukrayna meselesinin çözümünde baris yoluna geçisin saglanmasi için gerekli kosullarin olusmadigini bildirmisti.