Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi "15-16 Mart Dezenformasyon Bülteni"ni yayimladiAli Kemal Akan

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi "15-16 Mart Dezenformasyon Bülteni"ni yayimladiAli Kemal Akan

ANKARA (AA) - Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi Dezenformasyonla Mücadele Merkezince 15-16 Mart'i kapsayan Dezenformasyon Bülteni yayimlandi.

Bültende, "Sanliurfa Büyüksehir Belediyesi dere islahi için Japonya'dan aldigi krediyi Taliban'a gönderdi", "Sanliurfa'da sel sularinin doldurdugu Abide Kavsagi'ndaki alt geçit, Aralik 2022'de Cumhurbaskani Erdogan'in katildigi programla açildi", "Sanliurfa'da Firat Nehri'nin tasmasi üzerine büyük bir felaket bekleniyor", "Irak'in Duhok kentinde Türkiye'ye ait helikopter düstü", "Vakifbank 2021'de kambiyo islemlerinden 24,3 milyar lira zarar etti" iddialarina yer verildi.

Ayrica bültende, "CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel'in Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin açiklamasina karsilik asilsiz iddialari" ile "Yillik enflasyon orani ile ciro endeksinin yorumlanmasinda manipülasyon" konulari da degerlendirildi.

Bazi basin yayin organlarinda yer alan ve sosyal medyada paylasilan, "Sanliurfa Büyüksehir Belediyesi, dere islahi için Japonya'dan aldigi krediyi Taliban'a göndermis" iddiasinin dogru olmadigi belirtilen bültende, su ifadeler yer aldi:

"Öncelikle, Japonya Uluslararasi Isbirligi Ajansi ile Sanliurfa Büyüksehir Belediyesi arasinda dere islahi için degil, toplu tasima araçlarinin yenilenmesi için kredi anlasmasi yapilmistir. Anlasma kapsaminda, 7 yil geri ödemesiz 25 yillik 0,95 faizle 3 milyar 500 bin Japon yeni kredi alinmis, bu kredi tutariyla 145 adet muhtelif kapasitede otobüs alimi yapilarak hizmete sunulmustur. Ayrica 16 adet muhtelif kapasitede üst yapili itfaiye araci alimi için ihale gerçeklestirilmistir. Japonya'dan gelen kredinin Taliban'a gönderildigi iddiasi da tamamen asilsizdir. Kredi kullanimindan bagimsiz olarak, Belediye Meclisi Afganistan'daki sivillere insani yardim yapilmasi için yetki vermis, ancak bu yetki uygulanmamistir."

- "Iletisim Baskanligi ile Sanliurfa Büyüksehir Belediye Baskani birbirini yalanliyor" iddiasi

"Sanliurfa'da sel sularinin doldurdugu Abide Kavsagi'ndaki alt geçit, Aralik 2022'de Cumhurbaskani Erdogan'in katildigi programla açildi" iddiasinin dogru olmadigi ifade edilen bültende, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 3 Aralik 2022'deki açilis programinda haberlerde bahsi geçen ve sel sulari altinda kalan alt geçidin degil, Abide Kavsagi'ndaki iki viyadügün açilisini gerçeklestirdigi, bahse konu selden etkilenen alt geçidin Nisan 2013'te hizmete girdigi kaydedildi.

CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel'in TBMM'de düzenledigi basin toplantisinda ileri sürdügü, "Iletisim Baskanligi ile Sanliurfa Büyüksehir Belediye Baskani birbirini yalanliyor" iddiasinin manipülasyon oldugu bildirilen bültende, sunlar kaydedildi:

"Özgür Özel, Dezenformasyonla Mücadele Merkezince hazirlanan dogrulama kartindaki metnin belirli bölümlerini baglamindan kopararak ayri ayri okumus ve manipüle etmistir. Özel, 'Buranin iki kez açildigi itiraf ediliyor. Iki kurum birbirini yalanliyor. Aslinda Iletisim Baskanligi alt geçidin 2022'de açildigini dogruluyor' seklinde mesnetsiz iddialarda bulunmustur. Daha önce yayinladigimiz ve Özgür Özel'in manipüle ettigi dogrulama kartinda; sel sularinin doldurdugu Abide Kavsagi'ndaki alt geçitle ilgili, 'Aralik 2022'de Cumhurbaskani Erdogan'in katildigi programla açildi' iddiasinin dogru olmadigi belirtilmistir.

Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'in 3 Aralik 2022’de Sanliurfa'da katildigi programin, sel altinda kalan Abide Kavsagi'ndaki alt geçidin degil, sel felaketiyle alakasiz olan iki viyadügün açilis programi oldugu açikça ifade edilmistir. Sel sularinin doldurdugu alt geçidin, 2013 yilinda hizmete açildigi vurgulanmistir. Bunlarin yani sira Merkezimizce hazirlanan dogrulama kartinda; selden etkilenen alt geçidin 2012’deki ihale belgesinin görseline ve selden etkilenmeyen iki viyadügün 3 Aralik 2022'deki açilis programina ait görsellere yer verilmistir. Özel, Sanliurfa Büyüksehir Belediye Baskani Zeynel Abidin Beyazgül'ün 2022’deki sosyal medya paylasimlarinin, sel sulariyla dolan alt geçidin açilisiyla ilgili oldugunu ileri sürerek, baska bir dezenformasyona imza atmistir. Ancak, Beyazgül’ün paylasimi da selden etkilenen alt geçit degil Aralik 2022’deki viyadük açilisi ile ilgilidir. Özel’in iddia ettigi gibi iki kez açilis ya da 'birbirini yalanlama' gibi bir durum söz konusu degildir."

- "Sanliurfa'da Firat Nehri'nin tasmasi üzerine büyük bir felaket bekleniyor" iddialari

Bültende, Sanliurfa Valisi Salih Ayhan adina açilan hesaplardan paylasilan, "Sanliurfa'da Firat Nehri'nin tasmasi üzerine büyük bir felaket bekleniyor" seklindeki iddialarin dogru olmadigi vurgulandi.

Korku ve panige yol açmak amaciyla yapilan bu paylasimlarin kaynaginin, sahte hesaplar oldugu belirtilen bültende, söz konusu hesaplarin Sanliurfa Valiligi ile herhangi bir ilgisinin olmadigi, ayrica Ayhan’in böyle bir açiklamasinin bulunmadigi aktarildi.

- Duhok kentinde düsen helikopter

Terör örgütü PKK'nin propaganda hesaplari tarafindan ortaya atilan, "Irak’in Duhok kentinde, Türkiye'ye ait helikopter düstü" iddiasinin dogru olmadigi belirtilen bültende, bölgede, Türk Silahli Kuvvetlerinin (TSK) helikopter uçusunun bulunmadigi bildirildi.

Düsen helikopterin AS350 Eurocopter oldugunun açiklandigi ve TSK envanterinde, Airbus tarafindan üretilen hafif genel maksat helikopteri AS350 Eurocopter'in de bulunmadigi kaydedilen bültende, su bilgilere yer verildi:

"Duhok Valisi Ali Teter, bölgede düsen helikopterde ölen 7 kisinin terör örgütü PKK mensubu oldugunu açiklamistir. Helikopterin AS350 tipi Eurocopter oldugunu duyuran Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) anti terör birimi de helikopterde bulunanlarin PKK’li oldugunu dogrulamistir. Irak Askeri Endüstrisi IKBY Temsilcisi Ahmed Amedi, katildigi bir televizyon programinda Duhok'ta düsen helikopterin Türkiye’ye ait olmadigini belirtmistir. Helikopterin AS350 Eurocopter tipi oldugunu dile getiren Amedi, terör örgütü PKK’yi isaret etmistir. Yetkililer, helikopterin hangi ülkeye ait oldugunun arastirildigini duyurmustur."

- "Vakifbank 2021'de kambiyo islemlerinden 24,3 milyar lira zarar etti" iddiasi

Bazi sosyal medya hesaplarindan paylasilan ve basin yayin organlarinda habere konu olan, "Vakifbank 2021’de kambiyo islemlerinden 24,3 milyar lira zarar etti" iddiasinin manipülasyon içerdigi bildirilen bültende, su ifadeler yer aldi:

"Bankacilik sisteminde kambiyo islemleri, kar ve zarar olmak üzere iki tarafli olacak sekilde ayri ayri muhasebelestirilmektedir. Bu kapsamda, Vakifbank’in söz konusu dönemde kambiyo zarari hesabi bakiyesi 24,3 milyar lira iken kambiyo kari hesabi bakiyesi 25,5 milyar liradir. Bu bilgiler isiginda Vakifbank, iddia edildigi gibi 2021 yilinda kambiyo islemlerinden dolayi zarar etmemis, nette 1,2 milyar lira kar elde etmistir."

- "Yillik enflasyon orani ile ciro endeksinin yorumlanmasinda manipülasyon"

Dezenformasyon Bülteninde, bazi basin yayin organlarinda yer alan, yillik enflasyon orani yüzde 55 iken, toplam ciro endeksinin yüzde 94 olmasinin güvensizlik olusturdugu iddiasinin manipülasyon içerdigi belirtildi.

Toplam ciro endeksinin; sanayi, insaat, ticaret ve hizmet sektörlerinin yurt içi ve yurt disi satislari üzerinden hesaplandigi, TÜFE'nin ise TÜIK tarafindan belirlenen mal ve hizmet sepetindeki fiyat degisikligini ifade ettigi aktarilan bültende, "Dört farkli sektörün ciro endekslerinin sadece tüketici fiyat endeksiyle karsilastirilarak yorumlanmasi dogru degildir." ifadesi kullanildi.