Kazakistan’daki seçimlerde, sandik çikis anketlerine göre 6 parti baraji geçtiMeiramgul Kussainova

Kazakistan’daki seçimlerde, sandik çikis anketlerine göre 6 parti baraji geçtiMeiramgul Kussainova

ASTANA (AA) - Kazakistan’da yapilan erken Meclis ve yerel meclis seçimlerinde sandik çikisi anketlerine göre, seçime katilan 7 siyasi partiden 6’si Parlamentonun alt kanadi Meclise girmek için gereken baraji geçti.

Kazakistan’da seçime iliskin sandik basi anketlerinin ilk sonuçlari açiklandi.

Avrasya Entegrasyon Enstitüsünce 124’ü sehirde 76’si kirsal bölgelerde olmak üzere toplamda 200 sandikta yapilan ankete göre, Amanat Partisi yüzde 53,46 ile ilk sirada yer aldi. Auyl (Köy) Halk Demokratik Partisi yüzde 10,52 ile ikinci, seçimlere ilk kez katilan Respublika Partisi yüzde 8,9 ile üçüncü oldu. Seçimde sirasiyla Ak Jol Demokratik Partisi yüzde 7,87, Kazakistan Halk Partisi yüzde 6,25, Toplumsal Sosyal Demokrat Partisi yüzde 5,31 ve Baytak Partisi de yüzde 3,22 oy aldi.

Böylece, seçime katilan 7 siyasi partiden 6’si Meclise girmek için gereken baraji geçti.

Kazakistan Parlamentosunun alt kanadi Meclise girmek için gereken yüzde 5 barajini yesiller partisi olarak ilk kez seçime katilan Baytak Partisi geçemedi.

Ayrica, seçmenlerin yüzde 4,47’si de seçime katilan tüm siyasi partilerin “hepsine hayir” seçeneginden yana oyunu kullandi.

Söz konusu ankete 30 bin seçmen katildi.

Demokratik Enstitüsünce 300 sandikta 12 binden fazla seçmenle yapilan diger bir sandik çikis anketine göre de Baytak Partisi (yüzde 2,51) disinda diger 6 parti oy barajini geçti.

Seçimlerin nihai sonuçlari ise Kazakistan Merkezi Seçim Komisyonunca 10 gün içinde açiklanacak.

Kazakistan halki, 19 Mart’ta 5 yil boyunca Meclis ve yerel meclislerde görev alacak milletvekillerini seçmek için sandik basina gitmisti. Oy verme isleminin sona erdigi ülkede oy sayimi devam ediyor.

Katilim oraninin yüzde 54,19 olarak açiklandigi söz konusu seçimler, ayni zamanda ülkenin bagimsizlik tarihinde en düsük katilimli Parlamento seçimleri olarak da kayda geçti.