Çad, Almanya'nin Encemine Büyükelçisi'ni sinir disi ettiÖmer Erdem

Çad, Almanya'nin Encemine Büyükelçisi'ni sinir disi ettiÖmer Erdem

HARTUM (AA) - Çad, Almanya’nin Encemine Büyükelçisi Jan-Christian Gordon Kricke’yi sinir disi etti.

Çad Disisleri Bakanligi, "nezaketsiz tutum ve diplomatik teamüllere saygisizligi" gerekçe gösterilerek 48 saat içinde Çad’i terk etmesi istenen Alman Büyükelçi Kricke’nin 8 Nisan aksami Air France ile ülkeden ayrildigini bildirdi.

Hükümet Sözcüsü Aziz Muhammed Salih de AFP’ye yaptigi açiklamada, Kricke’nin sinir disi edildigi haberini dogruladi.

2021’den bu yana görevini sürdüren Alman Büyükelçi Jan-Christian Gordon Kricke, daha önce Nijer, Angola ve Filipinler'de diplomat olarak görev yapmis, Sahel'de Almanya'nin özel temsilciligini yürütmüstü.

- Hükümet karsiti protestolarla ilgili açiklamalari nedeniyle uyarilmisti

Babasinin ölümünün ardindan 20 Nisan 2021'de iktidari devralan General Muhammed Idris Debi Itno'nun, 18 aylik geçis süreci sonrasi yönetimi sivillere devretme sözünü tutmamasi ve 2 yillik yeni geçis dönemi için 10 Ekim'de cumhurbaskanligina getirilmesi tepkiye yol açmisti.

Askeri yönetim karsiti protestolarda yaklasik 50 kisi hayatini kaybetmis, 300’den fazla kisi yaralanmisti.

Çad basinindaki haberlere göre, Alman Büyükelçi, 20 Ekim 2022’de onlarca kisinin öldügü, yüzlerce kisinin yaralandigi hükümet karsiti protestolarla ilgili açiklamalari nedeniyle birkaç kez uyarilmisti.

Almanya Büyükelçiligi, askerlerin yönettigi ülkede "demokrasiye dönüsün gecikmesiyle" ilgili bazi Avrupa ülkeleriyle endisesini paylasmisti.